De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in december
Nieuwe boeken

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in december

Hoewel er in december niet bijzonder veel meer verschijnt, vond ik toch zes boeken die me de moeite waard lijken. Van een nieuwe Elle Kennedy tot een kinderboek over robots – here we go.

De beste jaren van juffrouw Brodie – Muriel Spark

Dit boek werd voor het eerst al in 1961 gepubliceerd. In december verschijnt er een Nederlandstalige versie bij Uitgeverij Orlando. Ik heb het over De beste jaren van juffrouw Brodie. Dit verhaal gaat over een schooljuf op een meisjesschool, die voor die tijd (het speelt zich af in 1933) vooruitstrevende ideeën heeft. Klinkt interessant!

‘Juffrouw Brodie brengt haar uitverkoren zes leerlingen niet alleen traditionele schoolkennis bij, maar onderricht hen vooral in wereldse zaken als liefde, kunst en politiek’

Voor de eigenzinnige Jean Brodie zijn haar jaren als schooljuf op een meisjesschool in Edinburgh onmiskenbaar haar beste jaren. Ze is hartstochtelijk toegewijd aan haar onorthodoxe onderwijsmethoden en — het belangrijkste — aan ‘haar meisjes’. Juffrouw Brodie brengt haar uitverkoren zes leerlingen niet alleen traditionele schoolkennis bij, maar onderricht hen vooral in wereldse zaken als liefde, kunst en politiek. Vastbesloten om onafhankelijkheid, gedrevenheid en ambitie in hen te verankeren, adviseert juffrouw Brodie de meisjes: ‘Zekerheid staat niet op de eerste plaats. Goedheid, waarheid en schoonheid staan voorop. Volg mij.’ En dat doen ze. Maar een van hen zal haar verraden.

Kerst met Evie – Nicola May

Een heerlijke kerstnovelle kan niet ontbreken in mijn decemberlijstje, dacht ik zo. Ik spotte Kerst met Evie van Nicola May, die uitkomt bij Zomer & Keuning, en kreeg er meteen een kerstgevoel van. Ongetwijfeld wat cliché – vrouw wordt verliefd op knappe man tijdens de feestdagen – maar daarom juist wel lekker om te lezen. Fijn feelgood leesvoer, denk ik.

‘Een heerlijke kerstnovelle kan niet ontbreken in mijn decemberlijstje’

Twee dagen voor de kerst biecht haar vriend op dat hij een een affaire heeft en bij haar weggaat. Evies hart is gebroken en ze besluit haar verdriet te verdrinken met haar beste vriendin Bea. In de pub komt ze de vriendelijke Greg tegen, die toevallig hoort dat Evie geen plannen heeft voor de kerst. Hij runt een daklozenopvang en kan tijdens de koude wintermaanden een extra paar handen gebruiken. Evie besluit op zijn aanbod in te gaan. Hier ontmoet ze Yves, een vriendelijke dakloze. Evie voelt zich meteen op haar gemak bij de man en ze spreken samen meerdere keren af in de decembermaand. Samen trekken ze door Londen, bezoeken ze bezienswaardigheden en praten ze over van alles en nog wat.

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in december

De schaker en het meisje – Alex Reeve

Normaal hou ik niet zo van boeken die zich ver in het verleden afspelen, maar voor De schaker en het meisje maak ik een uitzondering. Wat me aanspreekt bij deze titel, is het feit dat er actuele thema’s in naar voren komen. Zo gaat het verhaal over Leo, een lijkschouwer en schaakspeler die een groot geheim meedraagt. Hij is namelijk transgender. Hij is geboren als vrouw, maar leeft als een man. En in die tijd is dat nog een heel groot issue, het is zelfs een misdaad!

‘Een actueel thema in het Londen van 1880’

Londen, 1880. Leo Stanhope, lijkschouwer, schaakspeler en verliefd op Maria – een prostituee met wie hij van plan is te trouwen. Maar dan wordt Maria’s lichaam met ingeslagen schedel opgevist uit de Theems. Leo is verdachte nummer één. Om zichzelf vrij te pleiten gaat Leo op zoek naar de dader, wanhopig om uit handen van de politie te blijven, want Leo verbergt een groot geheim: hij is geboren als vrouw maar leeft als man. En in victoriaans Londen is dat een misdaad waar de dood op staat…

Goaldigger mindset – Eve Tomaszewski & Esra Buke

Ik ga zo ongeveer over mijn nek als ik het woord ‘goaldigger’ hoor, maar dit boek staat toch ook in mijn lijstje. Ergens trekt het me namelijk wel. Hopelijk niet te veel Babe, you got this, maar een boek vol praktische tips en écht goed advies.

‘Ik ga zo ongeveer over mijn nek als ik het woord ‘goaldigger’ hoor, maar dit boek staat toch ook in mijn lijstje’

Eve Tomaszewski richtte The Goaldiggers Club op, een platform voor jonge vrouwen met ambitie. Het doel? Wat kunnen we van elkaar leren om onze goals te bereiken? In haar boek Goaldiggers Mindset geeft Eve nu antwoorden op vragen als: hoe ga je om met tegenslagen als het lijkt of iedereen om je heen succesvoller is? Hoe combineer je een glansrijke carrière met een leven on your own terms vol vrijheid? Hoe omring je je met mensen die je écht begrijpen en verder helpen? Goaldiggers Mindset staat boordevol praktisch advies en persoonlijke verhalen van Eve Tomaszewski en de vrouwen uit haar netwerk, waarmee je zelf de goede, ambitieuze mindset kunt creëren en je pad kunt uitstippelen naar een succesvol leven.

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in december

Het doel (Off Campus #4) – Elle Kennedy

Dan Het doel van Elle Kennedy. Eerder las ik al De deal en De fout uit deze New Adult-reeks, nu verschijnt deel 4 al! Ontzettend snel, want ik heb deel 3 (Het einde) nog niet eens gelezen. Dat ga ik eerst doen, zodat ik meteen twee boeken achter elkaar uit deze heerlijke serie kan lezen. 🙂

Sabrina James heeft al haar doelen scherp in het vizier: met goede cijfers afstuderen, toegelaten worden op een topuniversiteit voor een master rechten, en dan werken bij een toonaangevend advocatenkantoor. Om aan haar vreselijke thuissituatie te ontkomen zal ze alles op alles moeten zetten, en daardoor heeft ze geen tijd voor de knappe ijshockeyer John Tucker, die haar wel ziet zitten. Sabrina had haar hele toekomst al uitgedacht, maar besluit dat één avondje plezier geen kwaad kan en zwicht voor Tuckers charmes. Een beslissing die haar hele leven voor altijd zal veranderen…

Robotjacht – Damien Love

Ik eindig mijn lijstje met een spannend kinderboek genaamd Robotjacht. Dit boek speelt zich ook al af in Engeland, net als Kerst met Evie en De schaker en het meisje. Het lijkt wel de rode draad van dit lijstje, haha! Hoe dan ook: dit verhaal leek me erg leuk omdat het over een jongen gaat die met zijn opa op pad gaat. En dat blijft niet alleen bij London, ze trekken door heel Europa. Dat klinkt toch fantastisch?!

‘Het wordt een race tegen de klok om te ontsnappen aan het gevaar en om het duistere geheim rond de robot op te lossen’

Op een winterdag ontvangt de twaalfjarige Alex in Engeland een mysterieus pakketje van zijn grootvader. Het is een oude tinnen robot uit Praag. ‘Deze is bijzonder,’ staat op het begeleidende briefje. Als er al snel allerlei vreemde dingen gebeuren, vermoedt Alex dat het stuk speelgoed niet alleen bijzonder is – het zou best wel eens levensgevaarlijk kunnen zijn.

Wanneer het uit de hand loopt en Alex wordt aangevallen, schiet zijn grootvader hem te hulp. Hij trekt Alex mee in een avontuur vol duistere magie, weg van doodnormale zaken als vrienden, pestkoppen en huiswerk. Samen vluchten ze door een winters Europa, achtervolgd door meedogenloze vijanden en kleine robots. Zijn grootvader weet meer, maar weigert om Alex alles te vertellen. Het wordt een race tegen de klok om te ontsnappen aan het gevaar en om het duistere geheim rond de robot op te lossen.

Naar welk boek kijk jij het meest uit?

3 reacties

  • Judith

    Wat een kort maar krachtig lijstje! Ik kijk zelf ook o.a. heel erg uit naar het kerstverhaal van Nicola May, ‘Het doel’ van Elle Kennedy (ook al heb ik alleen deel één nog maar gelezen) en naar ‘Droom van mij’ van Jennifer L. Armentrout.

  • Femke

    Precies wat je zegt over Goaldigger, dat het maar niet te veel van hetzelfde is met Babe, you got this want die viel een beetje tegen… en daar had Eve ook een stukje voor geschreven toch? Maar het stukje ‘en persoonlijke verhalen van Eve Tomaszewski en de vrouwen uit haar netwerk’ vertelt me dat het er waarschijnlijk wel op gaat lijken 🙁 Stiekem ben ik blij dat jij de woorden uit mijn mond haalt, want ik durfde de vraag niet op Twitter te stellen, haha.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *