Deventer boeken aankopen
Nieuwe boeken,  Persoonlijk

Deze boeken kocht ik op de boekenmarkt in Deventer

Gister was het weer tijd voor de jaarlijkse boekenmarkt in Deventer. Mijn favoriete boekenmarkt van Nederland, denk ik, vanwege de fijne sfeer (boekenwurmen zijn rustige mensen over het algemeen, dus verwacht geen Koningsdag-taferelen met keiharde muziek en schreeuwende mensen), goede kramen en voordelige boeken. En dat allemaal in de prachtige stad Deventer, waar ik iedere keer weer spontaan verliefd op word. Deze boeken kocht ik er dit jaar.

Het smelt – Lize Spit

Het smelt is zo’n boek dat ik eens in de zoveel tijd weer op Goodreads voorbij zie komen of in de boekhandel zie liggen. Ik wil het wel lezen, denk ik, alleen al om te kijken of het nu echt zo’n goed boek is als iedereen zegt. Voor een zacht prijsje nam ik deze pocketeditie mee. | €3,99

Dertien jaar na een zomer die volledig uit de hand liep, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

In haar geboortejaar werden slechts twee andere kinderen geboren in het kleine Vlaamse Bovenmeer, twee jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002. Want jongens worden pubers en krijgen wrede plannen. De bedeesde Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze — wie verraadt er nou z’n eigen vrienden?

Rusland voor gevorderden – Jelle Brandt Corstius

Van Jelle Brandt Corstius heb ik al eerder wat gelezen, zoals As in tas en een klein stukje uit Arctisch dagboek. Toen ik Rusland voor gevordenen zag liggen, wist ik dat ik die mee zou nemen. Al is het maar voor mijn moeder, die zijn boeken ook graag leest. | €2

Over een verblijf bij constant dronken rendierhouders in Siberië, een zoektocht naar uit de lucht gevallen ruimteafval in Mongolië, per tank door de toendra, in elkaar geslagen worden in een dorp boven de Poolcirkel en gearresteerd worden bij een bejaardendemonstratie: de reizen die Brandt Corstius beschrijft in Rusland voor gevorderden zijn de Rough Guide ver voorbij. En als hij dan eindelijk weer thuis is in zijn sovjetflat in Moskou, is het leven ook niet simpel. Zijn kat dreigt hij na een van zijn reizen nooit meer terug te krijgen uit het ‘luxe kattenhotel’. En in het weekend moet hij, zoals alle Moskovieten, naar een datsja waar ‘nee’ zeggen tegen twee liter wodka echt geen optie is. Maar het is het allemaal waard, omdat Rusland nooit saai is en je er haast elke dag een bijzondere ontdekking doet.

Half mens – Maartje Wortel

Ik las al IJstijd, Goudvissen & beton en onlangs nog Dennie is een star van Maartje Wortel. Bij Boekenvoordeel (of Boekenkraam?) verkochten ze een Maartje Wortel die ik nog niet had, namelijk Half mens. Die staat nu in mijn kast bij Er moet iets gebeuren, die ik ook nog graag wil lezen. Ik weet niet wat het precies is, maar de boeken van haar intrigeren me. | €4,99

‘Ik weet niet wat het precies is, maar de boeken van haar intrigeren me’

Michael Poloni is een 41-jarige Mexicaan die in Los Angeles woont. ’s Ochtends staat hij op, kijkt National Geographic Channel, rookt sigaretten, neemt een taxi naar zijn werk. ’s Avonds komt hij weer thuis en rookt nog meer sigaretten. Een schijnbaar normaal bestaan. Maar voor Michael lijkt het alsof zijn leven nog niet echt begonnen is. Tot hij op een zaterdagmiddag in een taxi zit die een Nederlands meisje aanrijdt.

Het meisje heet Elsa Helena van der Molen. Ze is 20 jaar en woont met haar vader en moeder in een grote villa in Los Angeles. Haar leven bestaat vooral uit een alfabet aan jongensnamen bij elkaar zoenen, uitslapen en niet te veel nadenken. Tot ze op een zaterdagmiddag met de fiets naar de universiteit gaat en aangereden wordt door een taxi.

paula over mij
Vorig jaar in Deventer

Na Mattias – Peter Zanting

Boeken van DasMag, ik heb er een zwak voor. Niet alleen omdat ik ongeveer iedere cover van deze uitgeverij mooi vind, vooral vanwege de verhalen. Eens in de zoveel tijd tipt iemand me weer zo’n boek (die van Lize Spit bijvoorbeeld) en dan denk ik: oh ja, ik moet vaker iets lezen van deze uitgeverij. Dus dat ga ik weer doen en ik begin met Na Matthias van Peter Zanting. | €4,99

Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. En zij bleven achter. Acht mensen wier verhalen elkaar kruisen. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens, maar allemaal worden ze gestuurd door de wendingen van een wereld in verwarring. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en welk noodlot hem trof. En met welke spoken zijn achterblijvers worstelen.

Wat als dit het is – Becky Albertalli & Adam Silvera

Schattige YA-boeken zijn me op het lijf geschreven en Wat als dit het is is er volgens mij precies zo een. Twee jongens die verliefd op elkaar worden, een zwoele zomer in New York en veel twijfels. Ik ben benieuwd naar deze van Becky Albertalli, die natuurlijk ook Love, Simon/Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld schreef. | €7,50

‘Twee jongens die verliefd op elkaar worden, een zwoele zomer in New York en veel twijfels’

Arthur is alleen voor de zomer in New York, maar dankzij zijn favoriete musicals weet hij dat dit de stad is waar alles kan gebeuren. Hij zou dus zomaar overvallen kunnen worden door een adembenemende romance. (Alleen de vraag is: wanneer?) Ben zit absoluut niet te wachten op adembenemende romances. Hij is op weg naar het postkantoor met een doos vol spullen van zijn ex, en daar komt weinig romantiek bij kijken.

Maar als Arthur en Ben elkaar ontmoeten bij het postkantoor, is er een vonk. Er is een tweede ontmoeting, een eerste date. Een tweede date. Maar wat als het niet werkt? Wat als Arthur te hard zijn best doet? Wat als Ben niet genoeg moeite doet? Wat als het leven niet echt een Broadway-musical is? En wat als het dat wel is?

Lichtjaren (Lichtjaren #1) – Kass Morgan

Naast Wat als dit het is, kocht ik bij de kraam van Blossom Books ook Lichtjaren van Kass Morgan. Ik nam ‘m vooral mee omdat ‘ie zo goedkoop was (2,50 – het boek is op de kop gedrukt, vandaar), maar ook omdat ik eindelijk eens iets wil lezen van deze auteur. De 100 staat al in mijn kast, maar Lichtjaren spreekt me eigenlijk nog meer aan. Wie weet dat ik na dit eerste deel van deze nieuwe boekenserie spontaan fan ben. | €2,50

Na een aanval door een mysterieuze vijand, laat de exclusieve Quatra Fleet Academy voor het eerst studenten toe van elke planeet in het zonnestelsel. Vier studenten maken zich op voor een nieuw schooljaar. Vesper is een ambitieuze piloot die alles op alles zal zetten om als kapitein geselecteerd te worden. Maar nog voor het jaar echt is begonnen, verliest ze die positie aan een briljante jongen van de verkeerde kant van het zonnestelsel.

Cormak komt van de giftige planeet Deva, en grijpt elke kans aan om daar voorgoed weg te kunnen – zelfs als hij daarvoor iemands identiteit moet stelen. Arran droomde van meer dan een leven lang werken in de mijnen. Hij hoopte op een nieuwe toekomst, maar hij had nooit verwacht dat die in de armen van een jongen van andere planeet zou zijn, aan de meest prestigieuze school van het universum. Orelia verbergt een duister geheim: ze is infiltrant op de academie en heeft één missie die iedereen in gevaar zal brengen. Als iemand ontdekt wie ze echt is, is zíj degene in levensgevaar. Lukt het Vesper, Cormak, Arran en Orelia om een team te worden, hun eerste schooljaar af te maken en het zonnestelsel te redden (of juist te vernietigen)?

Deventer boeken aankopen

Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen

Naast Blossom Books is de kraam van Antiquariaat Kok ook een van mijn favorieten elk jaar. Vorig jaar kocht ik er drie boeken voor een tientje, dit jaar nam ik er twee boeken mee voor drie euro per stuk. Prima deal. Zodra ik Er is geen vorm waarin ik pas zag, griste ik ‘m uit de kraam, want dit boek van Erna Sassen staat al een tijdje op mijn wil-ik-lezen-lijstje. Ik gilde nog net niet toen ik het boek zag liggen volgens mij, haha. Zo toevallig dat ik ‘m vond op de boekenmarkt. Dat is echt geluk hebben. | €3,00

Tot en met de vierde ging alles eigenlijk vanzelf maar sinds ik in de vijfde zit is er een hoop veranderd. Volgens mijn mentor heb ik TE lange tijd TE hard gewerkt en volgens mijn moeder ben ik TE perfectionistisch. Jajaja. Dat is een van de grootste nadelen van volwassenen: ze denken altijd beter te weten dan jijzelf wat er met jou aan de hand is. Daarbij vergeten ze voor het gemak maar even dat tachtig procent van ons leven zich afspeelt buiten hen om. En dat ze dus meestal geen flauw idee hebben. Dat laatste ligt ook een beetje aan ons. Want wij vertellen niks. Maar dan nog. Er zijn dingen die je niet kan vertellen. Aan niemand. Over liefde bijvoorbeeld. En hoe stom je bent geweest.

Cherry – Nico Walker

Ook uit de kraam van Antiquariaat Kok: Cherry van Nico Walker. Eerlijk gezegd had ik geen idee waar dit boek precies overging, maar ik kende de cover van Instagram en boekenblogs. Voor drie euro wilde ik het wel een kans geven, helemaal nadat ik de achterflap las. | €3,00

Cleveland, 2005. Een jongeman zit net op de universiteit wanneer hij Emily ontmoet. Ze houden van literatuur en xtc en worden verliefd op elkaar. Maar wanneer Emily naar New York moet verhuizen, besluit hij te stoppen met zijn studie en in het leger te gaan. Ze trouwen nog snel voor hij wordt uitgezonden naar Irak. Aldaar blijkt hij niet opgewassen tegen de bikkelharde realiteit en hij verliest zich met zijn medesoldaten in verboden middelen: ze blowen, snuiven, nemen pijnstillers en kijken porno. En velen sterven. Bij terugkomst lijdt hij aan hevige ptss en hij raakt – samen met Emily – verslaafd aan heroïne. Ze proberen voor zover mogelijk een normaal leven te leiden, maar wanneer het geld opraakt, besluit de ex-oorlogsheld banken te gaan overvallen.

Frankenstein – Mary Shelley (verteld door Maria Postema, illustraties van Sophie Pluim)

Misschien wel mijn favoriete aankoop van dit jaar: Frankenstein. Deze editie uit de Wereldklassiekers-reeks van Blossom Books wilde ik zo graag hebben, helemaal nadat ik Maria Postema en Sophie Pluim erover had gesproken op YALfest. Ik las Frankenstein van Mary Shelley ooit voor een college en herinner me dat ik het heel tof en interessant vond, maar ook behoorlijk lastig. Hopelijk frist deze editie mijn geheugen wat op en ga ik het verhaal nu echt beter begrijpen. | €7,50

Bij Frankenstein denken de meeste mensen aan het grote, groene monster met schroeven in zijn hoofd. Maar dat is niet het verhaal dat Mary Shelley in 1816 opschreef. Dat verhaal gaat over de ambitieuze wetenschapper Victor Frankenstein, die een levend wezen weet te creëren. Zijn schepping, het ‘monster’, voelt zich in de steek gelaten door zijn maker en begint dood en verderf te zaaien – uit wanhoop.

Dat waren al mijn aankopen. Ben jij ook op de Deventer boekenmarkt geweest? Dan ben ik heel benieuwd welke boeken jij hebt gekocht. Let me know!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *