Friday Five: de vijf mooiste boekcovers in mijn kast
Persoonlijk

Friday Five: de vijf mooiste boekcovers in mijn kast

Ik heb behoorlijk veel mooie boekcovers in mijn kast staan. Zo vind ik Hazelwoud nog steeds prachtig, vind ik de cover van Girl Online zo vrolijk en precies passend bij het verhaal en is de Vuurvogel-trilogie van Claudia Gray natuurlijk waanzinnig. Maar die covers staan niet in dit lijstje. Ik moest streng zijn en een selectie maken. Dit zijn de vijf mooiste boekcovers die er op dit moment in mijn kast staan. Tenminste, dat vind ik zelf. 😉

De Friday Five is bedacht door Joost van Nerdy Geeky Fanboy, het onderwerp van deze week door Angela van Faeraphel.

1. Elke dag maandag – Jessica Brody

elke dag maandag Jessica Brody

Ik heb Elke Dag Maandag nog niet gelezen, maar de cover is veelbelovend. Zo lekker kleurrijk, vrolijk en vol details – precies waar ik van hou. Deze cover is trouwens gemaakt door illustrator Lennart Wolfert. Hij maakt vaker de covers van YA-boeken en ik vind ze altijd fantastisch. Zo maakte hij bijvoorbeeld die van Het Ongeluk Project van Julie Buxbaum, de Nederlandse versies van de boeken van Becky Albertalli (Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld etc.) en De Kids Of Appetite van David Arnold.

‘De covers van Lennart Wolfert vind ik altijd mooi’

Ellison Sparks heeft de ergste maandag ooit. Ze krijgt een verkeersboete, staat vreselijk op de schoolfoto, verpest haar softbal-try outs en haar speech voor de klassenvertegenwoordigersverkiezing en tot overmaat van ramp maakt haar rockster-vriendje Tristan het uit. Om niks!

Ellie is ervan overtuigd dat als ze deze maandag over zou kunnen doen, alles goed zal komen. Dus als ze de volgende ochtend wakker wordt en ontdekt dat het wéér maandag is, weet ze precies wat haar te doen staat: voorkomen dat Tristan het uitmaakt. Maar hoe vaak ze de maandag ook over mag doen, het lijkt erop dat het steeds hetzelfde eindigt… Lukt het Ellie om er een goede dag van te maken? Of blijft het voor altijd maandag?

2. De beer en de nachtegaal (Winternacht #1) – Katherine Arden

De beer en de nachtegaal Winternacht Katherine Arden

Een nieuwe aanwinst in mijn kast deze maand: De Beer en De Nachtegaal van Katherine Arden. Die cover. ZO MOOI. Ik kocht het boek niet alleen vanwege de cover hoor, ook omdat ik dit sprookjesachtige verhaal wil lezen in de herfst/winter. Maar een mooie cover zorgt er wel voor dat ik een boek nóg liever in mijn boekenkast wil hebben.

In een dorp op het randje van de wildernis in het noorden van Rusland, waar de ijskoude wind blaast en het altijd lijkt te sneeuwen, vertelt een oude min sprookjes over de Winterkoning. Verhalen over oude magie die worden verboden door de kerk.

Maar voor het jonge, wilde meisje Vasya zijn het meer dan alleen verhalen. Alleen zij ziet de geesten rondom het huis die haar beschermen. Alleen zij voelt de groeiende krachten van een duistere vorm van magie in het bos…

3. Allesbehalve Oké – Laura Steven

allesbehalve oke Laura Steven recensie friday five

Dit boek staat in bijna elke Friday Five want ik hou van ALLES in dit boek. Van personages tot plot, van onderwerp tot dialogen. Maar niet alleen de binnenkant is geweldig (ga dit lezen, het is feministisch en het is awesome), ook de buitenkant is top. Of subliem kan ik zelfs wel zeggen. De cover van Allesbehalve Oké zit namelijk vol met details. Je kan er minutenlang naar kijken en nog niet verveeld raken, omdat je steeds weer iets anders ziet. En alle kleine details passen bij situaties in het boek, ik bedoel: hier is over nagedacht. Overigens, het vervolg op dit boek krijgt ook een hele mooie cover. Hopelijk krijgt de Nederlandse versie deze cover ook.

Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven… Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriendin Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als het dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

Lees hier mijn recensie over Allesbehalve Oké

4. Nieuwe Maan – Sarah Crossan

nieuwe maan sarah crossan

Dit boek was het niet helemaal voor mij, maar de cover is waanzinnig. Je ziet het misschien niet goed op deze foto, maar de halve maan op de voorkant is uitgesneden. Als je de hardcover opent, zie je een bladzijde met een volle maan. Zo cool. Ik heb nog nooit zoiets gezien bij een YA-boek, maar ik vind het nu al vet. Meer van dit soort covers, ik ben fan. Ook de hele sfeer van het verhaal zit goed verwerkt in de cover. Het is hoopgevend door de maan en de sterren. Ja, de cover van Nieuwe Maan is top.

‘Ik heb nog nooit zoiets gezien bij een YA-boek, maar ik vind het nu al vet’

Joe heeft zijn broer al tien jaar niet gezien. De reden daarvoor is gruwelijk: Ed wacht zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om zijn broer nog een laatste keer te ontmoeten. Zonder geld of back-up vertrekt hij naar Texas. Maar terwijl het aftellen begint, ontstaat er ook nieuwe hoop.

Lees hier mijn recensie over Nieuwe Maan

5. Inkt (Skin #1) – Alice Broadway

inkt Alice broadway friday five recensie

De cover van Inkt is mega cool, maar zie ik amper op Instagram. Heel jammer, want dit is serieus een van mijn favoriete covers in mijn kast. Ik bedoel, kijk naar al die glinsterende koperen details?! Het verhaal gaat over tatoeages, en dat zie je perfect terug in deze mooie cover. Ook het tweede deel Spark (nog geen Nederlandse versie) heeft zo’n cover, alleen dan met een iets ander geïllustreerd meisje en rode shiny details. De boeken passen zo dus mooi bij elkaar, de covers zeggen iets over het verhaal en ze glinsteren. Beter kan niet. Heel veel #coverlove voor de boeken van Alice Broadway.

Is je ziel te vangen in een tatoeage? Leora leeft in een wereld zonder geheimen: alle ervaringen, mijlpalen en misstappen worden als tatoeages op je huid weergegeven, zichtbaar voor iedereen. Leora kan tatoeages ‘lezen’: ze voelt de verhalen en emoties erachter. Daar zit niet iedereen op te wachten. Wanneer blijkt dat Leora’s vader niet was wie ze dacht dat hij was, komt haar hele leven – haar hele identiteit – op losse schroeven te staan.

Lees hier mijn recensie over Inkt

Meer Friday Five

Benieuwd naar de Friday Five-lijstjes van andere bloggers? Neem ook een kijkje bij Joost, Esmee, Laurie, Anneke, Angela, Monica, De Hebban Young Adult Club, Samantha, Annabel en Chelsey.

Welke boekpersonages zou jij voor één dag willen zijn?

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *