Recensie: Het zout uit je ogen - Miriam Bruijstens
Poëzie,  Young adult

Recensie: Het zout uit je ogen – Miriam Bruijstens

Ik noemde Het zout uit je ogen al even in mijn blogpost met cadeautips voor kerst, vandaag ga ik dieper in op dit boek van Miriam Bruijstens. Dit vond ik namelijk van haar bundel, die vol staat met gedichten en korte verhalen over de liefde.

Gedichten over de liefde (met een vleugje zee)

Als je eerdere boeken van Bruijstens hebt gelezen, zoals het kinderboek Storm of de YA-boeken Het boek van Tess en Het tweede boek van Tess, dan weet je dat de zee vaak terugkomt in haar verhalen. Zo woont Storm uit het gelijknamige boek in een kustplaatsje bij de zee en gaat hij vaak surfen of uitwaaien op het strand.

Ook in Het zout uit je ogen is – je ziet het zelfs al aan te titel – een zee-thema te ontdekken. Bijvoorbeeld in het gedicht ‘branding’ dat over verliefd zijn gaat:

>zomerzoete zonnedagen
zoemen in mijn buik
het water van de zee
beukt verlangend op mijn huid
zinderende zonnestralen
branden in het zand
kleverige ijsjes
mijn vingers in jouw hand

Ik vond dit gedicht heel lief en mooi. Het laat goed zien hoe beginnende verliefdheid eruitziet. Toch zijn niet alle gedichten zo suikerzoet. Naast verliefd worden en verliefd zijn (al dan niet van een afstandje) of liefdesverdriet hebben, stipt Bruijstens ook actuele en heftigere thema’s aan.

Recensie: Het zout uit je ogen - Miriam Bruijstens

Van actuele onderwerpen tot het universele thema liefde

Met die actuele thema’s bedoel ik bijvoorbeeld nare ervaringen/seksuele intimidatie. Hoewel dat van alle tijden is, wordt er sinds de Me Too-beweging meer over gesproken. Dit soort thema’s zie je terug in Het zout uit je ogen. In het gedicht ‘bende’ gaat het bijvoorbeeld over een meisje waarbij iemand over de grens is gegaan en hoe kwetsbaar ze zich daardoor voelt: het stoerste meisje/van de klas/is dapper/maar ze bibbert. Ook het korte verhaal ‘eendenvoeten’ vond ik erg mooi en treffend en gaat over een meisje dat twijfelt aan de jongen met wie ze een relatie heeft.

Het zout uit je ogen is een mooie, diverse en actuele dichtbundel voor young adults

Kortom: Ik ben erg positief over deze bundel. Het zout uit je ogen is een mooie, diverse en actuele dichtbundel voor young adults en de subtiele illustraties van Iris Boter maken het helemaal af. Het thema liefde is universeel, maar door de meer actuele onderwerpen in de sommige gedichten en korte verhalen voelt het ook als heel erg van nu. Bovendien is het fijn dat de auteur probeert zo inclusief mogelijk te zijn, zo kun je in het korte verhaal ‘Mark’ lezen wat je wilt. Het kan een meisje zijn die met Mark meegaat, maar ook een jongen. Dat is slim gedaan. De bundel krijgt van mij vier sterren.

Cijfer: 7,5
Sterren: 4

Bekijk het boek hier op Goodreads

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *