nieuwe boeken van juli
Nieuwe boeken

Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in juli

Dit zijn de nieuwe boeken van juli waar ik naar uitkijk: met een nieuwe YA-thriller van Daniëlle Bakhuis tot Nederlandse literatuur. Het is weer een lekker divers lijstje, kunnen we wel zeggen.

Feelgood

feelgood boeken juli 2021

 • Ik zei het in mijn vorige boekenlijstje al: nu het zomer is, heb ik best wel weer zin in feelgoodboeken. Alleen dan natuurlijk wel goede feelgood. Er wordt namelijk ook genoeg slechts geschreven (of ik ben gewoon heel kritisch, dat ook). Twee feelgoodboeken waar ik goede hoop voor heb zijn deze. Allereerst Liefs uit Parijs van Lorraine Brown die verschijnt bij Xander Uitgevers.

  Met treinontmoetingen, onverwachte liefde én ook nog eens Parijs. Dan heb je mij, hoor.Hannah is met haar vriend Simon per trein onderweg van Venetië naar Amsterdam. Het is druk, dus Hannah
  zoekt een rustige coupé om te kunnen slapen. Als ze de volgende dag wakker wordt is ze in Parijs: de trein is ’s nachts gesplitst en Simon, haar ticket en haar bagage bevinden zich 500 kilometer verderop in Amsterdam… Op het perron van Gare du Nord ontmoet Hannah Leo, die alles is wat Simon niet is. Terwijl ze een dag met hem doorbrengt in Parijs, wordt Hannah in de meest romantische stad ter wereld gedwongen na te denken over zichzelf, haar relatie en wat ware liefde eigenlijk is. Soms moet je verdwalen om de goede weg te vinden…

 • Ook In de ijskast van Saskia M.N. Oudshoorn, het eerste deel van de trilogie Foodtruck Fiësta, klinkt erg leuk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik titels van feelgoodboeken vaak verschikkelijk vind, maar geloof mij: daar moet je soms even doorheen. Saskia Oudshoorn heeft namelijk al meerdere feelgoodboeken en thrillers op haar naam staan en kan wel degelijk schrijven. Dus wie weet dat ik In de ijskast komende zomer ook een kans geef. Het klinkt in ieder geval lekker zomers en ik heb nogal zin in wegleesboeken deze zomer.

  In het eerste deel van de serie Foodtruck Fiësta van Saskia M.N. Oudshoorn, ‘In de ijskast’, besluit Bertina – Tinus voor vrienden – dat ze een sabbatical van haar studie wil. Na de breuk met haar jeugdliefde Mats is ze gevlucht in het leren en ze is nu aan haar tweede studie bezig. Maar dat gaat allemaal in de ijskast als ze een foodtruck koopt op Marktplaats. Haar retro ijstruck geeft na een paar kilometer al de geest, en dan is het Mats die haar kan helpen met opknappen. Ongemakkelijk!

Literatuur & poëzie

nieuwe boeken van juli

 • In de categorie literatuur viel mijn oog op Tot de dood ons scheidt van Lionel Shriver. Deze roman gaat over een echtpaar die besluit samen euthanasie te plegen als ze 80 zijn. ‘In een reeks uiterst vindingrijke, alternatieve scenario’s, allemaal met een onverwachte twist, schetst Shriver allerlei mogelijke, onverwachte gevolgen van het zelfmoordpact van Cyril en Kay. Met haar kenmerkende onverbiddelijke logica logenstraft Shriver de misvatting dat we ons levenseinde zelf in de hand hebben.’
 • Journalist Jan Postma schreef eerder Vroege werken, nu is er de essaybundel Is dit alles?. ‘Nieuwe essays over ons gerommel hier op aarde’, las ik hierover. Denk: onderwerpen zoals ouderschap, maar ook sentimentaliteit en technologie.  Ik ben wel benieuwd, vooral omdat ik Postma gewoon erg fijn vind schrijven.
 • Van literatuur naar poëzie, want ik spotte Schoon in elk oog is wat het bemint van Hafid Bouazza. Deze Marokkaans-Nederlandse schrijver (1970-2021) kende ik nog niet echt. Althans, ik heb nog niet eerder iets van hem gelezen. In dit boek is werk van hem opgenomen evenals klassieke Arabische gedichten met zijn commentaar. Het lijkt me onwijs interessant om me hier meer in te verdiepen, dus ik denk dat dit een mooi begin is.

Young adultnieuwe boeken van juli

 • Een boek dat hoog op mijn lijstje staat en in juli verschijnt is Geheimen van het tuinhuis van Rihana Jamaludin. Haar debuut bij Blossom Books gaat over de Nederlands-Surinaamse koloniale geschiedenis. Ik ben erg benieuwd, want over dit onderwerp wil ik graag meer lezen. Hier gaat het over:

  Suriname, 1870. Zeven jaar na de afschaffing van de slavernij heerst er nog steeds veel ongelijkheid. De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Doordat zij een witte voorouder heeft, is haar een leven van slavernij bespaard, maar toch krijgt zij niet dezelfde kansen als de mensen om haar heen. Zij zal bijvoorbeeld nooit studeren, hoe intelligent ze ook is, omdat ze een meisje is. Tijdens haar vakantie ontmoet ze Ernst Martzil, die in het geheim aan een machine bouwt en Alex wil hem gelijk helpen. De jonge uitvinder zit hier niet echt op te wachten, totdat hij merkt hoe slim en vindingrijk Alex is. Kunnen ze met deze nieuwe uitvinding hun eigen toekomst veranderen.

 • Een luchtig boek dat ik een ‘feelgood young adult’ noem is Spoiler Alert van Olivia Dade is er zo een! Denk: romkom, cosplay, fan fiction, plotselinge dates én body positivity. Lees hier meer.
 • Dan Sadie van Courtney Summers die deze maand bij Uitgeverij Volt verschijnt. Een boek dat mij erg deed denken aan Moordgids voor lieve meisjes, over een moord in een klein dorpje, zelf op onderzoek uitgaan en een podcast. Meer lees je hier.
 • Hét boek waar ik misschien wel het meest naar uitkijk deze maand is Een intens gelukkig gevoel van Tahereh Mafi. Qua vormgeving doet het boek erg denken aan een eerder boek van Mafi: Een bijna eindeloze afstand. Ook het verhaal doet er wat aan denken. Het speelt zich namelijk ook af na de aanslagen van 9/11 in Amerika, waarin de spanning tussen moslims en niet-moslims duidelijk voelbaar is. Ik ben erg benieuwd, want ondanks de overeenkomsten en de fijne schrijfstijl van Mafi zit er volgens mij ook weer veel nieuws in. Meer over de nieuwe van Mafi lees je hier.
 • Van de nieuwe Best of YA XS-reeks las ik eerder Girl 6 van Mirjam Mous, nu is er ook een van Daniëlle Bakhuis. Ik vind haar altijd fantastisch en lekker meeslepend schrijven, zoals in De executie. Hier gaat De laatste uren van Josephine Donkers van Daniëlle Bakhuis over.

  Op de laatste dag van de zomervakantie wordt het levenloze lichaam van Josephine Donkers aangetroffen onder aan een Spaanse klif. Is ze gevallen? Gesprongen? Geduwd? Wat is er in haar laatste uren gebeurd? Lucy en Isolde, twee vriendinnen van Josephine, worden enkele uren nadat het lichaam is gevonden verhoord door de politie. Maar wie van hen spreekt de waarheid? Brave meisjes zwijgen over de foute dingen die ze doen…

Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit in juli? 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *