Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juni
Nieuwe boeken

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juni

De zomer is in aantocht, ik kan eindelijk lezen op mijn zonnige balkon en de boekhandels en bibliotheken zijn zonder afspraak open. Het is heerlijk. En dan komen er ook nog een heleboel fijne boeken uit deze maand. Dit is mijn lijstje met de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juni.

Feelgood

 • Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juniIk vind dit allemaal erg cliché van mezelf, maar zodra het zomers weer is heb ik zin in feelgood. Ik kan het ook niet helpen. Daarom: feelgood in deze lijst. Wel vier! De eerste is Het koetshuis van Karin Quint.  Een romandebuut over de geschiedenis van een landgoed, een dementerende oma en een onbeantwoorde liefde. Klinkt gewoon heel goed. Lees hier meer.
 • Marloes Berghege debuteert deze maand ook. Niet met één boek, maar met drie e-books van De Koffiesalon-serie. Ik moest erg denken aan de boeken van Elsbeth Witt, die ik way back las. Feelgood en koffietentjes zijn nu eenmaal een goede combinatie. En ook deze e-books klinken fantastisch. Meer over het eerste deel lees je hier.
 • Dan een nieuwe Tamara Haagmans. In Met een beetje geluk zit liefde én moet er intussen een pretpark nieuw leven worden ingeblazen. Nu al leuk!

  Wanneer haar tante overlijdt, erft Nicole een klein pretpark. Hoewel het in een verschrikkelijke staat verkeert en haar tante hoge schulden had, is Nicole vastbesloten om het park nieuw leven in te blazen. Maar Marc, de manager van het pretpark, probeert Nicole te overtuigen het park aan hem te verkopen. En elke keer als hij in de buurt is, lijkt er van alles mis te gaan: de wallaby’s ontsnappen, een bestelling voor de brasserie gaat fout, en Nicole krijgt een flinke boete. Gelukkig komt daar hulp van Nicoles vriendin Daniëlla, die met een fantastisch idee komt om het park te redden.

 • Nog een laatste feelgood (alle vier van eigen bodem trouwens, het gaat lekker met de Nederlandse feelgood): Wedden dat ik blijf van Marijke Vos. Iedereen die Lisette Jonkman leest, schijnt Marijke Vos ook top te vinden. Tenminste, dat is wat ik hoor. Ik moet er alleen nog aan beginnen, maar de flaptekst van deze feelgood ben ik al een beetje om. Ik bedoel maar: een alpacaboerderij?! Lees hier meer over dit boek.

Jeugdliteratuur

 • Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juniIk gooi niet altijd jeugdliteratuur in mijn lijstje, maar deze maand moet het er zéker in.  Er komt namelijk een nieuwe Pieter Koolwijk, die eerder bijvoorbeeld Prutje schreef, uit. Hier gaat Luna over, die zich overigens in dezelfde wereld als zijn eerdere boek Gozert afspeelt.

  Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol. Toch is haar leven sinds kort iets beter: ieder weekend mag ze bij Ties logeren. Zijn ouders denken niet dat ze gek is. Bovendien is Gozert daar: de onzichtbare vriend van Ties, die Luna ook kan horen.
  Maar er komt een einde aan die fijne periode als Luna’s moeder haar meeneemt naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is helemaal niets te beleven. Hoewel… Gozert is meegekomen. En het vakantiepark blijkt toch niet zo verlaten…

 • En oh, een ‘nieuwe’ Tonke Dragt. Tijdens een vakantie in 1955 schrijft en tekent de dan 25-jarige en nog onbekende Tonke Dragt een novelle. Net afgestudeerd aan de kunstacademie in Den Haag brengt ze de figuren van het kaartspel tot leven. En zij spelen hun eigen spel: wie heeft de Hartenkoning vermoord en wie krijgt de Hartenkoningin. Heel benieuwd naar De strijd om de Hartenkoningin.

Literatuur & romans

 • Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juniHét boek dat eigenlijk al maanden geleden zou verschijnen en waar ik al een eeuwigheid naar uitkijk is daar: Middernachtbibliotheek van Matt Haig. Ik hou van de boeken van Matt Haig, ze zijn eigenlijk allemaal favorieten van mij. Zowel zijn roman Het eeuwige leven als zijn non-fictie Planeet Paranoïa. Hier lees je meer over Middernachtbibliotheek.
 • Jonge vrouw in blauw bij avondlicht van Alena Schröder gaat over vier uitzonderlijke vrouwen die ieder hun eigen lot bepalen en het geheim van een verdwenen schilderij Jonge vrouw in het blauw, staand bij het venster, avondlicht van Johannes Vermeer. En het speelt zich allemaal af in een van mijn favoriete steden waar ik ooit ben geweest: Berlijn. Op het lijstje dus! Hier lees je meer over het boek.
 • Lisa Taddeo schreef eerder het feministische Drie vrouwen. Beest is haar debuutroman en heeft ook een feministische laag. Het gaat namelijk over de blijvende gevolgen van een door mannen gedomineerde samenleving.

  Joan heeft haar hele leven wrede daden van mannen moeten verdragen. Wanneer een van hen zich vlak voor haar ogen door zijn hoofd schiet, vlucht ze de stad uit. Ze gaat op zoek naar Alice, een vrouw die ze nog nooit heeft ontmoet maar de enige persoon ter wereld die ze nodig heeft om af te rekenen met haar schokkende verleden. In het zinderende berggebied boven Los Angeles ontrafelt Joan de gruwelijke gebeurtenis waar ze als kind getuige van was en die haar leven sindsdien beheerst, en verzamelt de kracht om eindelijk genadeloos terug te slaan.

 • In de lijn van Daisy Jones & The Six spotte ik Janie Q van Emma Brodie. Een muziekroman die zich afspeelt in de jaren ’70, gebaseerd op het liefdesverhaal van Joni Mitchell en James Taylor. Hier lees je meer.

Young adult

 • Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juniAls eerste YA-boek dat deze maand uitkomt heb ik Dansen voor beginners van Nicola Yoon voor je. Nicola Yoon schreef eerder De zon is ook een ster en Alles wat je lief is (Everything, Everything). Nu is er een nieuw boek. Lees hier meer over Dansen voor beginners.
 • Nog een bekende YA-schrijver waarvan meer wordt vertaald is Jenny Han. We kennen haar natuurlijk van de Aan alle jongens van wie ik hield-serie, die ook verfilmd is door Netflix. Dit keer geen Lara Jean, maar een compleet andere trilogie met andere personages. Deze trilogie kwam al veel eerder uit in het Engels (zelfs voor de boeken over Lara Jean!), maar ik was er altijd erg nieuwsgierig naar. Als je ook van lekkere zomerse boeken houdt, moet je deze trilogie zeker even bekijken. De hele trilogie komt overigens ook in één keer uit. Fijn, want dan kun je in een keer door.
 • Dan De Godden Broers van Meg Rosoff. Ze schreef eerder Hoe ik nu leef en Mij niet gezien. Hier gaat deze YA-roman over:

  Dit is het verhaal van één prachtige zomer – de zomer waarin alles verandert. In een vakantiehuis aan zee, in een grote, rommelige familie, kijkt één tiener toe hoe de rest van de familie de zwoele dagen doorbrengt met wijn drinken, spelletjes spelen en het plannen van een bruiloft. Maar dan verschijnen de Godden-broers: de onweerstaanbare, charmante, sexy Kit en de knorrige, stille Hugo. Opeens bevindt er zich een slang in dit paradijs – en de consequenties zullen verschrikkelijk zijn…

 • Geef me tijdreizen of rare gaten in de tijd in een boek en ik vind het fantastisch. Dat element zit ook in De laatste halte van Casey McQuiston. Hoewel Rood, wit & koningsblauw van deze auteur nog op mijn lijstje staat, noteer ik deze ook alvast. Want hallo, romantiek en tijdreizen, dat is gewoon een boek voor mij. Lees hier meer over dit boek.
 • Een boek dat ook zeker het uitlichten waard is, is Blackout van verschillende zwarte YA-auteurs: Nicola Yoon, Angie Thomas, Nic Stone, Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson en Ashley Woodfolk. In deze bundel staan zes verhalen die allemaal over zwarte tieners gaan. Hier lees je meer. Ik ben erg benieuwd.

Naar welke boeken kijk jij uit in juni?

2 reacties

 • Lalagè

  Door jouw enthousiasme over feelgood krijg ik ook helemaal zin in zo’n boek dat lekker weg leest. Wat ik me afvraag is of de term chicklit nu vervangen is door feelgood of is dat niet hetzelfde? Marijke Vos staat nu op m’n lijstje en ik heb spontaan een boek van Elsbeth Witt gereserveerd bij de bieb, ben benieuwd of ik het leuk of vreselijk ga vinden 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *