nieuwe boeken september
Nieuwe boeken

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in september

Eindelijk een nieuwe Sally Rooney, poëzie en sprookjes van Annet Schaap. Dit zijn de nieuwe boeken van september waar ik naar uitkijk.

Literatuur & romans

nieuwe boeken september

 • Hét boek waar ik naar uitkijk deze maand is de nieuwe Sally Rooney. Eerder las ik Gesprekken met vrienden al en onlangs werd ik een beetje verliefd op Normale Mensen. Nu is haar derde roman hier: Prachtige wereld, waar ben je. Kom maar door, want ik kan niet wachten!Alice ontmoet Felix. Zij is succesvol romanschrijver, hij werkt in een distributiecentrum. Ze vraagt of hij met haar meegaat op reis naar Rome. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar kunnen ze elkaar ook vertrouwen? Alice’ beste vriendin Eileen verwerkt een pijnlijke relatiebreuk en flirt weer met Simon, die ze al kent van kindsaf aan. Ze houden van elkaar, maar willen ze daarvoor hun vriendschap op het spel zetten?

   

 • Uitgeverij Oevers hou ik tegenwoordig ook een beetje in de gaten, aangezien ze veel fijne boeken uitgeven. Een boek dat bij hen verschijnt in september is De man van licht van Katrien Scheir. Er wordt zelfs gesproken over dat Lize Spit-vibes, dus ik ben erg benieuwd wat deze schrijfster in petto heeft.Jelena is een instellingskind. Ze spoelt vuile borden in het afwashok van een driesterrenrestaurant. Ze schuimt glazen bier in een bruine kroeg. Ze droomt van een schrijverscarrière en solliciteert in het Nationaal Theater, dat wordt geleid door de oude Professor. Die ontdekt haar talent en belooft haar te lanceren. Zo verzeilt ze in het theater, waar ze mag komen wonen. Maar achter het decor speelt zich een ander spel af. Want zijn de beweegredenen van de Professor wel zo zuiver?

Poëzie

nieuwe boeken september

 • Ik heb helemaal zin in poëzie. Deze twee dichtbundels staan op mijn lijstje van september. Allereerst: Een wandeling in Mei van A.H.J. Dautzenberg.A.H.J. Dautzenberg was in mei dit jaar writer-in-residence van het kersverse festival Wanderloss, een popculturele processie in het Zuid-Limburgse heuvelland. Een week lang wandelde hij door het landschap dat hij zo goed kent uit zijn jeugd. Hij raakte opnieuw onder de indruk van de symfonie van kleuren en klanken, en besloot om zelf een wandeltocht uit te zetten. Dat leidde niet alleen tot een prachtige route, maar ook tot een podcast en dit boekje. Samen vormen ze een kleine odyssee, een wandeling door de natuur en door de geest.

   

 • Lianne Sanders volg ik een beetje op Instagram, ook ken ik haar van het boek Zeik niet zo. In september komt haar dichtbundel uit, die qua cover enorme Rupi Kaur-vibes heeft. Hier gaat Dan ga ik nu maar eens lekker van mezelf zitten houden over:Als ze haar vriend betrapt met een ander, voelt Lianne zich verloren en verlaten. Een leven alleen, hoe doe je dat? Al jaren knoopt ze relaties aan elkaar omdat een jongen haar een gevoel van veiligheid geeft. Maar ja, dat is natuurlijk niet echt feministisch, sterk en onafhankelijk en zo. En je schijnt toch ook van jezelf te kunnen houden? Nu paniek hoogtijdagen viert, lijkt zelfliefde de ultieme oplossing. Door terugblikken op haar relaties, gesprekken met wijze mensen en het luisteren naar podcasts komt ze erachter wat jezelf accepteren daadwerkelijk betekent.

Non-fictie

een steekje los iris ter haar nieuwe boeken september

 • Ik las al De Bange Mens van Daan Heerma van Voss, waarin ik als angsthaas veel herkende. Eigenlijk blijkt het best fijn te zijn om te lezen over angst en paniek, zeker als mensen die daar zelf ook last van hebben erover vertellen. In Een steekje los vertelt Iris ter Haar (aka. Ikbenirisniet, die ik al forever online volg) over haar eigen angststoornis. Ik ben erg benieuwd.1,1 miljoen Nederlanders hebben net als Iris ter Haar een vorm van een angststoornis. In ‘Een steekje los’ vertelt Iris over haar eigen angststoornis en agorafobie; wat is een paniekaanval precies, wat gebeurt er als je met je klachten naar de huisarts gaat, welke therapieën bestaan er voor deze stoornis en hoe beleef je het dagelijks leven als je het liefst altijd binnen blijft? Een toegankelijk geschreven verhaal, vol herkenbare anekdotes en met flinke dosis humor en zelfspot.

Young adult (en sprookjes van Annet Schaap)

nieuwe boeken september

 • Annet Schaap is terug! Voor De Meisjes bewerkte ze zeven sprookjes. Ik was gek op Lampje van haar en hoop dat dit boek ook weer erg mooi is.
 • Dan Bucketlist vol geluk van Rachael Lippincott. Deze auteur ken je misschien wel van Vijf stappen van jou, dat ook verfilmd is als Five Feet Apart. Hoewel ik daar niet erg lyrisch over was, klinkt haar nieuwe YA-roman wél erg tof. Hier gaat het over (of lees hier meer):Emily en haar moeder hadden altijd geluk. Maar het geluk van Emily’s moeder eindigde drie jaar geleden toen ze bezweek aan kanker, en sinds- dien staat Emily’s wereld op zijn kop. Emily krijgt slaande ruzie met haar vriendje Matt en haar vader zet het huis waarin ze is opgegroeid (inclusief haar moeders spullen) te koop. Blake, de dochter van haar vaders beste vriend, is de enige met wie ze nog kan praten.

  Maar dan vindt Emily de lijst – haar moeders bucketlist van de zomer voor haar eindexamen. Wanneer Blake oppert dat Emily de lijst moet afwerken als een challenge, vertrekken de twee op reis om alle punten af te vinken. Opeens moet Emily een geheime kant van zichzelf accepteren die ze nooit heeft kunnen delen met de persoon die haar het beste kende.

   

 • Oké, ik moet het eerste deel van Het Hawthorne-mysterie nog lezen, maar de boeken van Jennifer Lynn Barnes trekken me enorm. Deze maand komt het tweede deel uit in de serie genaamd De verloren erfgenaamLees hier meer over het eerste deel en hier over het tweede.
 • Het is weer Boekenweek van Jongeren in september (ja, ván jongeren, voorheen was het vóór jongeren maar de naam is een beetje aangepast) en dat betekent dat je tussen 17 en 26 september een gratis 3PAK kunt ophalen. In deze bundel zorgen zoals gebruikelijk drie auteurs voor verhalen. Dit jaar zijn dat Aimée de Jongh, Splinter Chabot en Khalid Boudou. Ik ben heel benieuwd, want ik ben gék op Splinter, las Boudou toen ik zelf veertien was en vind het onwijs tof dat Aimée de Jongh een graphic novel toevoegt aan de 3PAK. Lees hier meer.

Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit in september?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *