De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juni
Nieuwe boeken

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juni

Het is juni! Naast dat dit de maand is van de versoepelde corona-maatregelen, is dit ook de eerste echte zomermaand. Tenminste, zo voel ik het wel. Lekker met een boek op mijn balkon zitten (of op terras, het kan nu weer!) en een beetje verdwalen en wegdromen in een fijn verhaal, ik hou ervan. Ik krijg door dit weer altijd enorm veel zin in feelgood boeken, vandaar dat ik die ook ruim heb meegenomen in mijn lijstje van deze maand. Maar er staat ook genoeg anders in, hoor. Kijk maar mee.

Feelgood & New Adult

feel good new adult juni 2020 Elle Kennedy Marijke Vos

• Na onder andere Mijn zoete wraak en Even goede vrienden is er nu een nieuw boek van Jane Fallon genaamd Even tussen onsHolly en Roz zijn het perfecte team. Ze delen een kantoor, hetzelfde gevoel voor humor en al hun geheimen. Maar als Holly haar droombaan aangeboden krijgt, lijkt het wel alsof Roz niet zo blij voor haar is als ze had verwacht. En opeens beginnen haar kleine dingen op te vallen die niet helemaal kloppen. Hoeveel van Roz’ verhalen over haar picture perfect-leven is er eigenlijk echt waar? Wie is de échte Roz? En zijn Holly’s geheimen bij haar wel in goede handen…?
• En er komt ook weer een nieuwe Tamara Haagmans uit. Go Nederlandse auteurs! Hier gaat Plankenkoorts over: Mara werkt bij het familiebedrijf van haar opa en oma: een winkel met tweedehands boeken, bladmuziek en theaterstukken. Op een dag komen er ineens tientallen mensen achter elkaar de winkel binnen. Ze halen alles overhoop en lijken op zoek te zijn naar iets, maar wat? Wat ligt er in het winkeltje van Mara’s opa en oma? Dan komt er een knappe man de winkel binnenlopen… Hij heet Lucas, en Mara denkt dat hij ook de winkel komt slopen. Maar niets is minder waar. Wie is hij, en waarom is hij uit het niets zo geïnteresseerd in Mara?
• Van Tamara Haagmans naar een Marijke Vos. Van deze Nederlandse auteur wil ik graag iets lezen, maar op een of andere manier vergeet ik dat steeds. Zo staat Ik kom je halen bijvoorbeeld nog ongelezen in mijn boekenkast. Maar nu het zomer wordt en ik meer zin heb in feelgood boeken, ga ik me er zéker aan wagen. Haar nieuwe boek Ik pleit voor jou! staat hoog op mijn wishlist. De jonge, ambitieuze advocate Janna heeft er alles voor over om die felbegeerde promotie binnen te slepen, maar een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel gooit roet in het eten. Ze zet zichzelf voor schut, verliest Zeer Belangrijke Documenten van haar aankomende zaak en deponeert tot overmaat van ramp haar maaginhoud over de gaatjesschoenen van een onbekende man. Janna krijgt nog één kans om indruk op haar baas te maken: het in goede banen leiden van de vechtscheiding tussen twee BN’ers waar heel Nederland van smult. Ze zet alles op alles om de rechtszaak voor de Gooische cliënte en haar monsterlijke tweeling te winnen. Maar dan herkent ze de uitermate charmante advocaat van de tegenpartij: de man met de gaatjesschoenen…

‘Nu het zomer wordt heb ik meer zin in feelgood’

• Door naar New Adult. Ik wil nog een inhaalslag met de boeken van Elle Kennedy maken, maar dat is best lastig aangezien de nieuwe boeken van haar in rap tempo uitkomen bij Uitgeverij Volt. Deze maand verschijnt Het Geheim, het tweede deel in de Briar U-serie. Een typische Elle Kennedy, denk: Amerikaanse universiteit, een knappe jongen die in het ijshockeyteam zit en een meisje die verliefd op hem wordt.
• Ook met de boeken van Vi Keeland gaat het in rap tempo. De ene naar de andere komt uit. Deze maand: De player. Bij dit verhaal moest ik erg aan Verleid me van Stefanie van Mol denken, die ik niet erg goed vond, dus ik hoop dat Vi Keeland het wel weet waar te maken (zonder te pushy en grensoverschrijdende personages). Delilah Maddox is sportverslaggever. Ze heeft net promotie gemaakt en mag voor het eerst voor de camera spelers interviewen. Haar eerste interview is met de beroemde quarterback Brody Easton. Hij maakt het haar niet bepaald gemakkelijk in haar eerste interview, maar Delilah weet zich ondanks al zijn plagerige opmerkingen staande te houden. Wanneer ze hem de volgende wedstrijd weer moet interviewen, besluit ze hem terug te pakken. Brody is erg onder de indruk van de knappe Delilah en hoe goed ze is in haar werk. Helaas wijst Delilah hem af als hij haar mee uit vraagt, omdat ze niet wil daten met een player. Maar zo gemakkelijk laat Brody het er niet bij zitten…

Kinderboeken

stuntvlogger sam Jelmer Jepsen Sjoerd Kuyper jubelientje

 

• Kennen jullie Jubelientje nog? Die boeken heb ik als kind onwijs vaak geleend uit de bibliotheek. In juni komt er een bundel uit met de toepasselijke naam De mooiste Jubelientjes (van Hans Hagen & Philip Hopman dus!)
• ‘Een razend spannend kinderboek vol mysteries over Lode, een geheimzinnig schip en een vloek…’, zo wordt Het verlangen van de prins van Marco Kunst en illustrator Marieke Nelissen omschreven. Hier gaat het over: Op een dag verschijnt een mysterieuze driemaster in de haven van het dorp waar Lode woont. Lode herkent in het boegbeeld meteen de geheimzinnige prins over wie hij soms droomt. Als het schip aanlegt vormen de zeilen zich tot een majestueuze circustent. Lode glipt aan boord en volgt vanuit een schuilplek de bijzondere voorstelling. Maar dan gaat alles mis: hij raakt verstrikt in de zeilen en kan het schip die nacht niet meer verlaten. De volgende ochtend blijkt hij getroffen door de vloek van de prins: wie eenmaal aan boord van de prins heeft gedroomd, moet voor altijd aan boord blijven. Lode maakt nieuwe vrienden en leert alles over de raadselachtige geschiedenis van het eeuwenoude schip. Ondertussen gloort er hoop bij de bemanningsleden, want wie weet heeft Lode de sleutel in handen om de vloek van de prins op te heffen…
• Ook op de planning in juni: een nieuwe Sjoerd Kuyper. Na Bizar ben ik wel benieuwd naar meer boeken van deze schrijver. Hoewel ik liever boeken lees in de categorie ‘middlegrade’ vallen, kon ik het niet laten om Het boek van de sterren (onderdeel van de Gouden Boekjes) mee te nemen in dit lijstje. Zo cute, alleen die cover al van illustrator The Tjong-Khing. Iedere avond leest opa voor. Altijd uit hetzelfde boek. Het is het fijnste wat er is. Alles is dan goed. Als het boek uit is, valt Elfie in slaap. Zo gaat het iedere avond, iedere nacht. Maar deze avond is alles anders: het boek is weg! Ze zoeken overal, maar het is weg en blijft weg. Elfie kan niet slapen, ze denkt alleen maar aan het boek. Hoe kan opa nu voorlezen?
En jaaaaa, hier heb ik zin in. Na Stuntvlogger Sam en de wolf van Weverseind van Jelmer Jepsen en illustrator Wilbert van der Steen is er nu een vervolg. In Stuntvlogger Sam en de vloek van Atlantis gaat hoofdpersoon Sam op een nieuw avontuur. Sam gaat op brugklaskamp in de Belgische Ardennen. Natuurlijk gaat zijn vlogcamera mee! Zul je net zien: wordt hij ook nog eens ingedeeld in het groepje waar zijn vlogrivaal Danny Durfal in zit. Danny daagt Sam uit voor een duel: durft Sam midden in de nacht in te breken in pretpark Historyland, dat naast de camping ligt, en stunts op te nemen? Natuurlijk durft Sam dat! Er ontstaat een spannende battle tussen de twee vloggers. Maar dan gaat het mis, en het is nog maar de vraag of alles voor iedereen goed zal aflopen.

Literatuur & romans

nieuwe boeken Bibi dumon tak Laura van der haar

• Een week of vier van Laura van der Haar staat ook op mijn lijstje. Als een dodelijk virus steeds grotere delen van de wereld platlegt, komt een alleenstaande moeder in een voor haar vreemde stad voor een onmogelijke keuze te staan. Ze raakt zelf besmet met het virus, en om dit het hoofd te bieden zal ze een aantal weken worden opgenomen in het ziekenhuis. Omdat ze nog nauwelijks iemand kent in de stad, moet ze haar baby bij onbekenden achterlaten. Onder koortsachtige omstandigheden neemt ze een beslissing, zonder te weten of ze wel het juiste doet.
Bibi Dumon Tak schrijft meestal kinderboeken, zoals Laat een boodschap achter in het zand. De dag dat ik mijn naam veranderde is andere koek, het is namelijk een roman die geïnspireerd is op een waargebeurde (ik weet niet of het van e auteur zelf is?) familiegeschiedenis. Als haar zusje sterft, komt Anna niet aan rouwen toe. Er moet een huis worden leeggeruimd, een testament worden uitgevoerd en er moet contact met de kinderen worden gezocht. Vooral dat laatste, want sinds de dag van Lize’s uitvaart zijn haar kinderen onbereikbaar geworden. De mensen die Anna zouden kunnen helpen durven niet in te grijpen.

Jeugd & Young Adult

Nieuw boek Maren Stoffels

Na Volg Me is Sophie Jansen terug met Weg van jou. ‘Het leukste van mijn tijd op de middelbare school’, dat is wat er over de Romereis wordt gezegd. Juul, Fenna en Sam zijn een dag voor vertrek dan ook op van de zenuwen. Fenna kan niet wachten om samen met haar vriendje Niels romantisch door Rome te wandelen. Maar Juul heeft ook gevoelens voor Niels. Moet ze hier met hem over praten? Dan gebeurt er iets wat de boel op scherp zet: tijdens het avondeten blijkt Fenna spoorloos verdwenen. Als de vriendengroep vervolgens vage berichten met aanwijzingen krijgt, staan ze voor een moeilijke keuze.’
Een debuut waar ik naar uitkijk is Liefde is voor losers van Wibke Brueggemann. In dit LGBTQ-boek volg je de vijftienjarige Phoebe, die in dagboekvorm bijhoudt wat ze meemaakt. De vijftienjarige Phoebe vindt dat liefde maar voor losers is. Ze gaat er niet aan beginnen. Tenminste, dat denkt ze. Totdat ze Emma ontmoet, die al haar plannen en theorieën in de war schopt. Vlijmscherp en hilarisch schrijft Phoebe haar kijk op het leven en wat haar overkomt op in haar dagboek.
 Je kent Maren Stoffels vast wel van de gouwe ouwe titels als Dreadlocks & Lippenstift en Sproetenliefde. Vorig jaar las ik wat recentere boeken van haar, namelijk de jeugdthrillers Fright Night en Room Service. Nu is er een nieuw boek dat meer in mijn straatje valt (al lees ik af en toe graag thrillers hoor), namelijk Ik moet dit doen over een jongen met een dwangstoornis. Klinkt interessant! Simon heeft een dwangstoornis. Hij moet altijd alles controleren en ontwijkt bepaalde getallen. Tijdens een dwang-kamp leert hij Jasmin kennen, een meisje met extreme smetvrees. Wanneer Simon een geintje met haar uithaalt, valt dat helemaal verkeerd. Jasmin loopt weg en Simon is de enige die haar kan vinden. Alleen moet hij daarvoor wel eerst zijn eigen dwang opzij zetten…

nieuwe boeken Gena showalter cinder & Ella

Het boek uit dit lijstje waar ik het meest naar uitkijk is Cinder & Ella van Kelly Oram. Ik ben zó blij dat dit boek wordt vertaald! Hier gaat dit eerste deel van een tweeluik over (waar ik overigens enorme Erin Watt-vibes van kreeg). Na maanden revalideren mag Ella eindelijk naar huis. Niet naar haar moeder, zij kwam om bij het auto-ongeluk, maar naar haar vader die ze nauwelijks kent. Hij woont in Hollywood met zijn nieuwe gezin, maar Ella’s stiefzussen zitten niet op haar te wachten. Ella mist haar moeder en blogvriend Cinder. Sinds het ongeluk heeft ze niks van zich laten horen, maar stiekem droomt ze van hem. Wat ze niet weet is dat Cinder haar ook mist, én de hotste acteur van Hollywood is…
Na Blues in F komt Emke Rientsma nu met Het spel. Het boek trekt me vooral omdat het heel mysterieus klinkt én omdat het over schaken gaat. Als kind zat ik serieus een tijdje op schaakles en keek ik eindeloos naar Lang Leve De Koningin, een film waarin het schaakspel ook een grote rol speelt. Hier gaat het boek van Rientsma over: Als Wanda op de eerste dag van de zomervakantie haar vader opzoekt in zijn schaakmuseum, treft ze hem in elkaar geslagen aan. Het kostbaarste spel uit zijn verzameling is geroofd. Vóór het museum, op het Max Euweplein, had Wanda net nog een potje schaak staan spelen met de Spaans-Nederlandse Izan. Een erg leuke jongen. Zou hij… Wanda aarzelt geen moment en gaat achter Izan aan. Halsoverkop stort ze zich in een avontuur dat alles verandert. Want hoe beter ze Izan, zijn vader en zijn broer leert kennen, hoe harder ze hoopt dat ze zich vergist. Toch zet ze verbeten door en haar tocht voert haar helemaal naar Spanje, waar ze door Izans familie wordt verwelkomd. Terwijl ze zich voordoet als een ander, komt ze zichzelf steeds heftiger tegen. En blijkt er een speciale reden te zijn waarom ze zo graag het schaakspel terug naar haar vader wil brengen. Ze heeft iets goed te maken…

‘Dit boek doet erg denken aan Once Upon A Time’

• Ik sluit het lijstje af met de nieuwe Gena Showalter. Eerder las ik de Everlife-serie van haar, die begint met Eerste leven. Die serie speelt zich af in twee versies van the afterlife. Koud als sneeuw is compleet anders en heeft een sprookjesachtige sfeer. Dat trekt me wel, ook omdat het me aan de serie Once Upon A Time doet denken. De zestienjarige Everly Morrow heeft er geen flauw idee van dat ze een sprookjesprinses is, tot ze ineens met spiegels blijkt te kunnen communiceren. Ze beseft dat ze dit beter geheim kan houden en laat haar klasgenoten in de waan dat haar voortdurende getuur in spiegels voortkomt uit ijdelheid. Dan wordt haar een vreselijke waarheid voorgespiegeld: ze is voorbestemd om Sneeuwwitjes grootste vijand te worden, de boze koningin! Nogal een verontrustend vooruitzicht, zeker wanneer ze verliefd wordt op Roth Charmaine, de vermeende prins Charming. Als de voorspelling langzaam maar zeker uitkomt, wordt Everly door iedereen verraden. Lukt het haar zich te verzetten, of geeft ze toe aan haar duistere kant? De strijd tussen goed en kwaad is pas net begonnen…

Naar welke boeken kijk jij uit in juni?

2 reacties

  • Laurie

    Ik kijk ook uit naar Cinder en Ella en Koud Als Sneeuw, maar ook naar Rage and Ruin van Jennifer Armentrout, De kleur van Collorado van Rebecca Yarros en Uitverkoren van Veronica Roth.

    Verder heb ik laatst heel veel boeken van zwarte auteurs op mijn lijstje gezet en ik wil het liefst alles tegelijk lezen, want ze spreken me allemaal oprecht heel erg aan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *