Recensie: Fluisternetwerk - Chandler Baker
Literatuur & romans

Recensie: Fluisternetwerk – Chandler Baker

De afgelopen tijd was ik verzonken in Fluisternetwerk van Chandler Baker. Een ontzettend actuele roman over vier vrouwen die bij een groot bedrijf werken waar geruchten over collega’s aan de orde van de dag zijn. Alles lijkt oké te gaan, totdat de directeur van het bedrijf plots overlijdt en een man a lá Harvey Weinstein de nieuwe CEO dreigt te worden. Dit vond ik van het boek.

Deze blogpost is onderdeel van een blogtour georganiseerd door Uitgeverij A.W. Bruna, morgen vind je een blogpost over dit boek bij Noëlle van De Leestrein. Neem ook een kijkje op haar blog.

Hier gaat Fluisternetwerk over

Sloane, Ardie, Grace en Rosalita werken al jaren bij Truviv, Inc. Het plotselinge overlijden van de directeur betekent dat hun baas, Ames, waarschijnlijk de leiding over het hele bedrijf zal overnemen. Ames wordt al jaren omringd door geruchten over hoe hij vrouwen behandelt. Deze geruchten zijn altijd genegeerd, onder de tafel geveegd door degenen hogerop.

Maar de wereld is veranderd, en de vrouwen bezien zijn promotie nu in een ander licht. Deze keer, als ze ontdekken dat Ames zich ongepast gedraagt, zullen ze het niet zomaar laten gaan. Deze keer zullen ze besluiten dat het genoeg is geweest. Het besluit van Sloane en haar collega’s zet een catastrofale beweging in gang in het kantoor. Leugens zullen worden ontmaskerd. Geheimen zullen worden onthuld. En niet iedereen zal het overleven. Al hun levens – als vrouwen, moeders, echtgenotes, vriendinnen, zelfs als tegenstanders – zullen dramatisch veranderen.

Een ontzettend actuele roman, een vleugje Suits en een heerlijke schrijfstijl

Mix de advocatenserie Suits met de schrijfstijl van Lianne Moriarty, gooi er een actueel sausje overheen en je hebt ongeveer de kern van Fluisternetwerk te pakken. Ik vond deze roman onwijs vlot lezen. Dat komt vooral omdat er vanaf bladzijde 1 meteen al van alles gebeurt. Het begint al met de directeur die plots overlijdt en de geruchten dat een nare man genaamd Ames (het type man dat heel knap is, maar altijd net iets te dicht bij je staat waardoor het ongemakkelijk wordt & nare opmerkingen maakt) zijn opvolger zal worden. Dat pikken de vrouwen in het boek – Sloane, Ardie, Grace en Rosalita – niet.

‘Mix de advocatenserie Suits met de schrijfstijl van Lianne Moriarty, gooi er een actueel sausje overheen en je hebt ongeveer de kern van Fluisternetwerk te pakken’

Zoals ik al zei is het boek ontzettend actueel, omdat het zich midden in het #MeToo-tijdperk afspeelt en gaat over mannen die te ver over te grens gaan. Dit boek geeft je een inkijkje in een bedrijf waarin thema’s als seksuele intimidatie en vrouwenonderdrukking een rol spelen. Het is daarnaast duidelijk te merken dat schrijfster Chandler Baker verstand van zaken heeft (ze werkte jarenlang zelf bij een advocatenkantoor) en het niet schuwt om haar mening te verkondigen in het verhaal. Zo schrijft ze met scherpe pen over dat vrouwen altijd net iets harder moeten werken, mansplaining, het moederschap combineren met een carrière en (een deel van de) mannen dat altijd maar vervelende opmerkingen blijft maken. Kortom: je moet ervan houden, maar ik vind deze feministische roman een enorme aanrader. Fluisternetwerk heeft een vlotte en gedetailleerde schrijfstijl, interessante personages, smeuïge roddels en een hoog doorleesgehalte. De verschillende perspectieven van de vier vrouwen en de korte stukjes over verhoren door de politie, maken het geheel af. Vier sterren.

Cijfer: 8
Sterren: 4

Recensie: Fluisternetwerk - Chandler Baker

EXTRA: Brief van schrijfster Chandler Baker

Bij de andere bloggers die meedoen aan de blogtour kon je al een deel lezen uit de persoonlijke brief die auteur Chandler Baker schreef. Hierin vertelt ze meer over zichzelf en het boek. Bij Aisha Reads lees je deel 1, bij Elske Leest deel 2 en vandaag lees je bij mij het derde deel van deze brief. 

“Nu ben ik 32 en heb ik de kans gehad om bij een van de grootste advocatenkantoren in Washington D.C. te werken, waarna ik terugkeerde naar Texas om voor de Dallas Cowboys te werken en weer later een bedrijfsjuridische praktijk op te zetten in Austin. Al met al heb ik geluk gehad dat ik meer goedbedoelende, soms ietwat sociaal onhandige mensen heb meegemaakt dan van die roofdieren. Onderweg heb ik van andere vrouwen geleerd hoe ik moet omgaan met mannen die me in de rede vallen, hoe ik moet samenwerken met mannen die iets proberen uit te leggen wat ik allang goed heb uitgelegd, of hoe ik me staande moet houden tegenover mannen die er met mijn ideeën vandoor gaan. Na een juridische carrière van zeven jaar begin ik het eindelijk een beetje door te krijgen.

‘Onderweg heb ik van andere vrouwen geleerd hoe ik moet omgaan met mannen die me in de rede vallen, hoe ik moet samenwerken met mannen die iets proberen uit te leggen wat ik allang goed heb uitgelegd, of hoe ik me staande moet houden tegenover mannen die er met mijn ideeën vandoor gaan’

Tweeënhalf jaar geleden heb ik een kind gekregen. Moeder worden bood weer een hele nieuwe reeks uitdagingen, zowel thuis als op het werk. Het was fijn geweest als ik ook een fluisternetwerk had gehad dat me bijvoorbeeld had gewaarschuwd voor de kraamtranen. Ik had geen idéé dat ik de eerste twee weken van het leven van mijn dochter Elliott in een mist van tranen zou verkeren. Toch blijkt 80 procent van de vrouwen precies hetzelfde mee te maken.

Twaalf weken na de geboorte ging ik weer aan het werk. Op mijn eerste dag op kantoor vroeg een nieuwe partner me of ik wilde overwerken. Rond 19.00 uur, toen ik hem nadrukkelijk vertelde dat ik nu toch echt mijn baby moest voeden, antwoordde hij – vader van drie kinderen – ‘Tuurlijk, tuurlijk, als je maar over twintig minuten terug bent.’ Hij besefte niet dat ‘voeden’ betekende dat ik de borst moest geven. Die avond heeft mijn man een halfuur met onze dochter in de auto gezeten om haar naar kantoor te brengen, zodat ik haar in de parkeergarage de borst kon geven.”

Morgen gaat de blogtour verder bij De Leestrein, waarna Samen lezen is leuker en Serendipity Books zullen volgen. Bij hen lees je dus ook het vervolg op bovenstaande brief. Ben jij inmiddels ook benieuwd geworden naar dit boek? Laat het weten in een reactie. 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *