5 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in februari
Ik blogde een hele tijd niet maar hallo lieve mensen, daar ben ik weer. En wel met een vers lijstje met nieuwe boeken zoals vanouds. Dit zijn 5 boeken die deze maand verschijnen en die mij opvielen.
1. Dans Panfilo dans – Kyrian Esser
We beginnen met een debuutroman die verschijnt bij Uitgeverij Koppernik. Dans Panfilo dans belooft een zinderend verhaal over twee jongens die in een zomer verliefd op elkaar worden. Erg benieuwd, zeker omdat dans, literatuur en kunst ook een rol spelen in het verhaal.
Op een lome vakantie aan de Atlantische kust ontmoeten de onafhankelijke Tobias en de weifelende Wouter elkaar. De belofte van een eerste grote liefde rammelt aan de deur en laat hen in vrolijke verwarring achter. Ook als de jaren voorbijgaan en de jongens voorzichtig volwassen worden, slijt de belofte niet. Aan de hand van een speelse speurtocht door de literatuur, de schilderkunst en de stadsparken van Europa lopen ze elkaar achterna. Maar weten ze elkaar ook te vinden?
2. Zij – Maaike Neuville
Nog een debuutroman om wat mij betreft in de gaten te houden is Zij van Maaike Neuville. Net als Esser hierboven heeft Neuville en theaterachtergrond. In haar roman gaat het over intimiteit, over grenzen die overschreden worden en vertrouwen. In de nasleep van het steeds komende nieuws over grensoverschrijdend gedrag bij bedrijven en natuurlijk #MeToo een actueel boek.
De 39-jarige actrice Ada Peeters neemt de trein naar de stad waar ze die avond op het podium zal staan met een zelfgeschreven monoloog. Herinneringen aan de oudere theaterdocent met wie ze als studente een verhouding had, wellen ongewild in haar op. Het is zijn stad waar ze gaat spelen. Ook op het podium, terwijl ze oog in oog staat met de volle zaal, is er geen stoppen meer aan de razende vaart waarmee de diep weggestopte beelden van ontmoetingen met getrouwde mannen, leraren en andere figuren met autoriteit aan de oppervlakte komen. Na de voorstelling volgt een terugrit met een mysterieuze taxichauffeur die Ada nog dieper doet afdalen in het verleden dat ze nooit echt onder ogen heeft willen zien.
3. Wij zijn van diamant – Alex Boogers
Een nieuwe Alex Boogers, dat was even geleden. Na drie jaar is er nu Wij zijn van diamant. Net als andere boeken van Boogers – zoals Onder een hemel van sproeten – een soort mozaïekvertelling, dit keer over de dood van een broer.
Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna. Een paar dagen later wordt het levenloze lichaam van Markus gevonden aan de voet van de Snoqualmie Falls. Voordat William met het lichaam van Markus terugreist naar Vlaardingen krijgt hij bij de receptie van zijn hotel een laatste gift van zijn broer. Het blijkt een notitieboek van opa Lovitz, een joodse familievriend. Op weg naar het vliegveld begint William te lezen en zo ontdekt hij dat het tragische lot van zijn broer onontkoombaar was.
4. Ik ben blij dat mijn moeder dood is – Jenette McCurdy
De Engelse versie van dit boek van Jenette McCurdy was al een enorme hit. Nu is de vertaling er met de heftige titel, het klinkt toch altijd nét wat heftiger in het Nederlands: Ik ben blij dat mijn moeder dood is. Jenette is Nickelodeon-ster geweest en acteerde al vanaf dat de zes jaar oud was (ik keek vroeger iCarly, waar zij in speelde). Maar wat bleek? Ze vervulde vooral haar moeders droom door dit te doen. Pas nu ze is overleden, blikt de actrice terug op de heftige tijd vol strenge regels en een – letterlijk en figuurlijk – zieke moeder.
In Ik ben blij dat mijn moeder dood is, schuwt Jennette geen enkel pijnlijk detail uit haar jeugd. Net als wat er gebeurt als de droom eindelijk uitkomt. Ze wordt gecast voor een nieuwe Nickelodeon-serie: iCarly. Maar terwijl haar moeder extatisch is, wordt Jennette overspoeld door angst, schaamte en zelfhaat, wat zich uiteindelijk vertaalt in eetstoornissen, verslaving en een hoop ongezonde relaties. En dat wordt allemaal alleen maar erger als vlak nadat ze (naast Ariana Grande) de hoofdrol krijgt in de iCarly spinoff Sam & Cat, haar moeder overlijdt aan kanker.
5. De Troostbibliotheek – Sara Nisha Adams
Boeken over bibliotheken of boekhandels, ik heb er een zwak voor. Dat het vaak ontzettend cliché verhalen zijn in die boekenhemels is zeker waar, maar toch. Ik pik het op een of andere manier vaak wel. In de categorie ‘feelgood boek in bibliotheek’ komt deze maand De troostbibliotheek uit.
We volgen in het boek twee personages, tiener Aleisha die in de bibliotheek werkt en weduwnaar Mukesh. Mukesh levert een boek in die zijn vrouw ooit las, maar besluit het toch eerst zelf te lezen. Aleisha vindt een papiertje in een boek met “voor het geval je het nodig hebt” inclusief een lijst met boektitels. Zo komen de twee verhaallijnen samen. Klinkt lief, schattig, beetje cliché wellicht, maar ook heerlijk.
Eén reactie
Esmeralda
Wat een interessante boeken. Wij zijn van diamant ga ik zeker lezen als ik mijn andere boeken uit heb.