Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in februari
Nieuwe boeken

Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in februari

Ondanks dat er boeken worden uitgesteld en de boekhandels fysiek dicht zijn, ben ik er gewoon weer met een lijstje van boeken die (hopelijk ook daadwerkelijk op tijd) verschijnen in februari. Maak je klaar voor een flinke dosis literatuur, een beetje non-fictie en natuurlijk, young adult.

Literatuur en romans (en een dichtbundel): deel 1

Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in februari

  • Allereerst: de dichtbundel Hoe verschillig van Marjoleine de Vos. Vorig jaar las ik redelijk wat poëzie, maar dat wil ik dit jaar natuurlijk blijven doen. Helena, Eurydike, Odysseus – figuren uit de klassieke mythologie treden vaak op in de poëzie van De Vos, ook in Hoe verschillig. Ze kan eraan laten zien hoe eeuwig de verhalen en de gevoelens zijn die we hebben, ook of juist als bij Odysseus thuis Miles Davis uit de speakers klinkt. Maar er is meer dan figuren en beelden alleen: er is liefde en twijfel, er is rouw en er is het ongrijpbare leven. 
  • Bij Atlas Contact verschijnt Wildgroei van de Noorse schrijfster Nina Lykke. Over een vrouw die al twintig jaar huisarts is, de midlifecrisis (en dan niet vanuit de man) en dat allemaal, schijnt, met een flinke lading humor. Ik ben wel benieuwd. Hier lees je meer.
  • De atlas van overal van Deniz Kuypers werd mij getipt door een zekere boomer waarmee ik blog. En ik moet zeggen: dit klinkt inderdaad goed. Niet per se wat ik normaal lees, maar aangezien boeken ook je horizon moeten verbreden wil ik deze misschien wel gaan lezen. Op het Turkse platteland van de jaren vijftig wordt een dichter verliefd op een meisje uit de grote stad, met grote gevolgen. Zeventig jaar later, aan de westkust van Amerika, blikt zijn zoon terug op het leven van zijn vader, in een poging te begrijpen waarom zij al jaren van elkaar vervreemd zijn. De atlas van overal begint als een persoonlijk verhaal en vloeit over in openhartige en confronterende fictie, losjes gebaseerd op het leven van de vader van de schrijver, die zichzelf gedwongen zag naar Nederland te komen.
  • De nieuwe verhalenbundel De dwaler van Roos van Rijswijk zou in januari al verschijnen, maar komt – als het goed is – deze maand écht uit. Haar debuut Onheilig moet ik nog steeds lezen, maar haar verhalenbundel noteer ik ook alvast als boek dat ik graag wil lezen. Hier meer info.
  • Een autobiografisch debuut van eigen bodem dat verschijnt is Zachtop lachen van Malou Holshuijsen. Hier gaat het over: Zachtop lachen van Malou Holshuijsen is een rauwe dialoog tussen een psycholoog en een patiënt-in-ontkenning over een allesbepalend geheim, afgewisseld met het tenenkrommende verhaal van een op het oog zorgeloos bestaan. Hier lees je meer.

Literatuur & romans: deel 2

Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in februari

  • Een waarschijnlijk toeval van Max Greyson is het verhaal van een man die zijn zin in sigaretten verliest omdat hij zijn geloof in de liefde heeft hervonden. In de hogesnelheidstrein naar Keulen, op weg naar werk in de theaterwereld, roept zijn prille verliefdheid onwillekeurig herinneringen op aan vorige liefdes, vooral aan zijn grote liefde Michelle, die hij pas doorgrondde wanneer ze slaapwandelde. Zijn reis en verliefdheid maken gedachten vrij aan een hele stoet andere vrienden en geliefden, net als hijzelf worstelend met het verwerven van een solide plek in het woelige universum. Zelfs zijn nieuwe muze, het betoverende en ongrijpbare orakel Renée, weet zich niet helemaal aan het beeld te onttrekken.
  • Gerald Murnane schreef eerder De vlakte, dat boek ken je wellicht (met de kenmerkende blauwe, gele, groene en zwarte vlakken op de cover). In februari komt de novelle Grensgebieden uit bij Signatuur. Een man verhuist van de grote stad naar een afgelegen plaats, nabij een niet nader omschreven grens in een niet nader genoemd land. Daar is hij van plan de laatste jaren van zijn leven door te brengen. Het is tijd om terug te blikken op zijn leven, om de verzameling van een leven lang observeren te overzien.
  • Schemervlucht van Helen MacDonald klinkt als hét rustgevende boek dat je nodig hebt in deze vreemde tijd van avondklok, lockdown en corona. Het zijn namelijk natuuressays. Hier meer.
  • Van Yoko Ogawa zijn al eerder boeken vertaald, nu verschijnt De geheugenpolitie van Yoko Ogawa. bij Cossee. Deze Japanse auteur was in 2019 een van de finalisten van de National Book Award. Ik snap nu al waarom, want alleen de flaptekst intrigeert al.

    Op een eiland verdwijnt op mysterieuze wijze steeds meer: hoeden, vogels, boeken, rozen… En de verdwijningen blijven serieuzere proporties aannemen. Telkens wordt het straatbeeld weer wat leger en vertoont het geheugen van de inwoners grotere gaten. De enkelen die blijven herinneren, vrezen voor hun leven. Ze zijn bang voor de draconische geheugenpolitie die de taak heeft over deze collectieve vergetelheid te waken en te zorgen dat wat verdwenen is, vergeten blijft. Vervolgingen zijn aan de orde van de dag. Wanneer een jonge schrijver ontdekt dat haar redacteur in gevaar is voor de geheugenpolitie, maakt ze een schuilplaats onder haar vloer om hem te verbergen. Terwijl angst en verlies hen omringen, klampen ze zich samen vast aan haar schrijven als een laatste redmiddel om het verleden te bewaren.

  • Oh ja, hallo, totaal vergeten in de boekfoto maar ook het vermelden waard: Al het blauw van Peter Terrin.

Non-fictie

Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in februari

  • Ik ben niet zo’n lezer van non-fictie, maar voor Onze wereld nieuw denken van Maja Göpel zou ik zomaar een uitzondering kunnen maken. In zeven stappen loodst Göpel de lezer door de grootste uitdagingen van deze generatie: overbevolking, uitputting van natuurlijke hulpbronnen, ongebreideld consumentisme, technologische ontwikkelingen die alleen maar tot meer productie leiden en het ontstaan van ‘oligopolisten’ als Amazon. Lees hier meer.
  • En oke, non-fictie van journalisten of mensen die ik sympathiek vind, maak ik zéker een uitzondering. Marcel van Roosmalen is een van die journalisten. Ik lees zijn columns graag en luister nog liever naar de podcast De Krokante Leesmap waar hij een van de hosts is. In Mijn legendarische moeder overleeft alles vertelt Van Roosmalen over zijn demente moeder in coronatijd. De columns die hij over zijn moeder schrijft vind ik altijd ontzettend mooi en pijnlijk herkenbaar als ik naar mijn demente oma kijk. Ongetwijfeld moet dit boek daarom op mijn lijst.

Young adult

Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in februari

  • Een van mijn favoriete YA-boeken van vorig jaar was Moordgids voor lieve meisjes. De vertaling van het tweede deel genaamd Lief meisje, kwaad bloed van Holly Jackson komt er nu ook aan. Enorm veel zin! Als je van murder mysterie houdt (en podcasts) dan is dit puur genieten. Hier alle info. En, goed om te weten, er komt ook nog een derde deel.
  • Oke, Elle Kennedy zweeft tussen young adult en new adult in, maar ik gooi ‘m toch mooi in dit rijtje. Het spel is het derde deel in de Briar U-serie, en hoewel ik nog moet beginnen aan die serie, trok de oranje cover me onmiddellijk. Voor wie wel op schema loopt qua Elle Kennedy, hier kun je lezen waar Het spel over gaat.
  • Dan Zonder titel van Erna Sassen. Ik vind de boeken van Erna Sassen prachtig en in haar nieuwe jeugdroman staan ook nog illustraties van Martijn van der Linden (ook fantastisch, zie alleen al Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt). Hier gaat het over:

    Joshua mist zijn soulmate Zivan, die met haar ouders is terugverhuisd naar haar geboorteland Irak. Bovendien maakt hij zich zorgen: ze reageert niet meer op zijn berichtjes; de vinkjes achter zijn WhatsApp-berichten blijven zwart. Noodgedwongen probeert Joshua zichzelf opnieuw uit te vinden zonder Zivan. Zijn passie voor tekenen en kunst, en een onverwachte vriendschap met Sergio (‘grote bek, grote spieren en maximaal aantrekkelijk voor de meiden’), redden hem.

  • We gaan door met De Raven van Kass Morgan en Danielle Paige. Als je van YA’s over heksen houdt én geheime verenigingen is dit helemaal jouw boek. Ik heb er zin in, want dit klinkt als een combinatie van alles dat ik leuk vind: beetje De Academie, beetje Pretty Little Liars en beetje The Vampire Diaries. Ik hoop dat de combinatie goed uitpakt.

    Wanneer Vivi Devereaux en Scarlett Winter gaan studeren aan de universiteit van Westerly, sluiten ze zich aan bij de ultra-exclusieve studentensociëteit Kappa Rho Nu. Kappa Rho Nu lijkt een sociëteit als alle andere, maar niets is minder waar. De ambitieuze, invloedrijke leden zijn heksen en ze noemen zichzelf de Raven. Als een vijand uit het verleden van de Raven terugkeert, moeten Scarlett en Vivi ondanks een groeiende rivaliteit met elkaar samenwerken om te voorkomen dat de Raven ten onder gaan.

  • Last but not least: in de lijn van novelles bij Uitgeverij Kluitman komt Gegijzeld van Chinouk Thijssen uit. Ik vond haar Truth or dance-serie erg vlot lezen en lekker spannend. Haar novelle belooft ook weer bloedstollend spannend te worden. Je leest het hier.

Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *