Naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in maart
Nieuwe boeken

Naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in maart

Van feelgood tot young adult – naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in maart.

Feelgood

feelgood flessenpost over vijf jaar Naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in maart

  • Bij Zomer & Keuning debuteert Chantal Claassen met Flessenpost, het eerste boek van haar Beachclub Esperanza-serie. En dat klinkt érg leuk (zelfs voor iemand zoals ik, die nogal kritisch is op feelgoodboeken), dus deze mag zeker in dit lijstje.

    Na een mislukte relatie trekt Chloë tijdelijk in bij beste vriendin Babs. Nu ze weer alleen is, voelt ze het gemis van haar overleden ouders en broertje des te meer. Ook het feit dat de gezondheid van haar oma zo achteruitgaat, baart haar zorgen. Als ze op het strand van Hoek van Holland een fles in de zee gooit met een wens voor haar oma, ziet ze dat er bij Beachclub Esperanza personeel wordt gezocht. Chloë aarzelt geen moment en solliciteert. Nogal rücksichtslos, maar misschien wel haar beste zet in tijden.

  • Ook door de feelgoodselectiecriteria van mij: Over vijf jaar van Rebecca Sterle. Dit trucje van een personage die plots een visioen heeft over de toekomst of delen van haar geheugen kwijt is, zie je wel vaker, maar tóch trekt dit verhaal me wel. Misschien omdat de lente inmiddels in de lucht had en ik daarom altijd meer zin krijg om feelgood te lezen, misschien omdat dit verhaal echt goed is. We zullen zien.

    Advocate Dannie Kohan durft wel te voorspellen hoe haar leven er over vijf jaar uit zal zien. Ze heeft net een succesvol sollicitatiegesprek gehad voor haar droombaan en diezelfde dag vraagt haar vriend haar ten huwelijk. Ze valt ’s avonds dan ook volkomen gelukkig in slaap. Maar die nacht droomt ze dat ze wakker wordt in een ander appartement, met een andere ring om haar vinger en naast een compleet andere man. De televisie staat aan en ze ziet de datum. Het is dezelfde nacht, 15 december, maar dan in 2025. Vijf jaar later. Het is maar een droom, denkt Dannie, en ze doet haar best om hem te vergeten. Totdat ze vierenhalf jaar later op straat loopt en iemand op de stoep ziet staan wachten. Het is de man uit haar droom, ze weet het zeker.

Kinderboeken

nieuwe kinderboeken maart 2021

  • Door naar kinderboeken. Het hart van het meisje van de Vlaamse Siska Goeminne intrigeert natuurlijk door de cover met illustraties van Tim Van Den Abeele. Dit boek gaat over een meisje dat op zoek gaat naar haar vader en daarvoor door bossen en zee gaat om hem te vinden. Hier meer info.
  • Illustrator Sylvia Weve won vorig jaar met Bette Westera de Woutertje Pieterseprijs voor hun boek Uit elkaar. Nu illustreert Weve Villon, geschreven door Karel Eykman. Een boek over het leven van François Villon (1431-1463), de beroemdste middeleeuwse dichter van Frankrijk.
  • Misschien ken je S.E. Durrant van haar boek Stukjes Hemelblauw. In maart verschijnt Het verloren meisje bij Lemniscaat. Een lief en ontroerend kinderboek over een meisje genaamd Iris die tijdelijk bij haar oma gaat wonen, omdat haar ouders hun huis gaan verbouwen. Alleen doet gekke oma Mimi steeds raardere dingen. En dan hangt er ook nog een foto van een meisje boven de haard die verdacht veel op Iris lijkt.

Literatuur & romans

nieuwe boeken 2021 waar ik naar uitkijk

  • Na de Wereldklassiekers Romeo & Julia, Frankenstein en Jekyll & Hyde die al bij Blossom Books uitkwamen, komt er nu een vertelling van De goddelijke komedie: de hel, van Dante Alighieri. Zo tof! Ik was erg te spreken over Frankenstein en Jekyll & Hyde dus ik ben ontzettend benieuwd naar deze van Dante, die wederom in een prettige vorm verteld wordt zodat je het goed begrijpt maar ook zo dicht mogelijk op het origineel blijft. De hel is een verslag van de reis door een van de drie rijken van het hiernamaals en geldt als een van de hoogtepunten uit de (Italiaanse) literatuur. Lies Lavrijsen bewerkte de poëtische tekst uit de veertiende eeuw tot een prettig leesbaar verhaal. Ze geeft met voetnoten bovendien extra toelichting bij de verschillende personages. 
  • Door naar de romans waar ik naar uitkijk. Allereerst Klara en de zon van Kazuo Ishiguro, die met eerder werk al de Nobelprijs voor de Literatuur won in 2017. Enkel de beschrijving intrigeerde mij al, alsof je via het personage Klara als buitenstaander naar de wereld kijkt.Klara is een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag beschouwt van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders. Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen. Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na.
  • Bij De kat en de stad van Nick Bradley had ik eerst wat vooroordelen. Dat het een soort boek zou zijn die alle clichés over Japan uit de kast haalt, onder andere. Maar dat schijnt mee te vallen, het gaat dan wel over een kat die door Tokyo wandelt, het is ook meer dan dat. In een serie betoverende, met elkaar verweven verhalen, in stijl variërend van manga tot illustraties met bijschriften, schrijft Nick Bradley over interactie en verwijdering, overleven en zelfdestructie, de wens ergens bij te horen en de behoefte om te ontsnappen. De kat en de stad van Nick Bradley is een elegante roman over de andere, minder bekende kant van Tokyo. Inventief en met een speelse politieke boodschap.
  • Ik heb ook gewoon zin in romans die je met een goed gevoel dichtslaat, dus naast De kat en de stad (die hopelijk ook hoopvol genoeg is om voor ‘vrolijk’ door te kunnen gaan) staat Toen liefde leven werd van Lisanne De Gendt op mijn lijstje. ‘Een stemmig en overweldigend verhaal over keuzes en over de eeuwige spanning tussen de verwachtingen van anderen en je eigen verlangens’, aldus de uitgeverij.

Poëzie en verhalenbundels

Naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in maart

  • Ik kwam verrassend veel verhalenbundels tegen en poëzie die ik maar even onder dit kopje bij elkaar heb gezet. Ten eerste spotte ik De fundamenten van Ramsey Nasr, ooit Dichter des Vaderlands. Hij schrijft een soort essay, of novelle zou je ook kunnen zeggen, over de corona-tijd. Hij stelt dat we niet verder kunnen na de pandemie zonder het leven radicaal om te gooien. Meer info kun je hier vinden.
  • Een verhalenbundel waarover ik me verwonderde, en niet enkel door de cover, is Het water vangen van Lies Gallez. Zij debuteert hiermee bij Querido. Voor wie benieuwd is, kun je je hier net zoals ik verwonderen over de beschrijving van deze zwierige bundel van Gallez.
  • Klein uitstapje tussen twee verhalenbundels door: poëzie. Iedereen moet ergens zijn van Tjitske Jansen, een dichtbundel over het besef van het bestaan en eindigheid. Over opgroeien, over haar lichaam, over God, over pleegouders, over de fietsenmaker, over zekerheden van anderen, over de tijd. ‘Ik was bijna tien. Dat was snel gegaan. Ik was dus eigenlijk al bijna twintig, dertig, veertig, vijftig, zestig, zeventig, tachtig.’ Zo dreigend kan het besef van de eindigheid zijn. Zo onontkoombaar kun je dat opschrijven.
  • Vorig jaar won Sander Kollaard de Libris Literatuurprijs met Uit het leven van een hond, nu is er een verhalenbundel van zijn hand. In De laatste dag van de koning & andere verhalen staan verhalen uit zijn debuutbundel en van andere publicaties zodat je alles fijn bij elkaar hebt.

Young adult

Naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in maart

  • We sluiten af met YA, want ook dat lees ik nog wel eens. Fin & Rye van Harry Cook staat in ieder geval op mijn lijstje. Een boek dat volgens mij zeker aan te raden is als je van Love, Simon of Rood, wit en koningsblauw hebt genoten, want ook in dit boek speelt geaardheid een grote rol. Hoofdpersoon Fin zoent in het verhaal namelijk met een jongen, wat bij zijn conservatieve ouders totaal verkeerd valt en ze zelfs halsoverkop verhuizen. Gelukkig heeft Fin vrienden die hem enorm steunen, maar het zit hem allesbehalve mee. Hij wordt door zijn ouders zelfs naar een ‘therapy camp’ gestuurd om van zijn homoseksuele gevoelens af te komen. Kortom: een heftig en actueel verhaal, maar gelukkig wél met een hoopvol randje.
  • Dan Wie ik gisteren was van Pamela Sharon. De geur van groen werd genomineerd voor Het beste boek voor jongeren maar was persoonlijk totaal niet mijn ding. Waar de jury had vergeleek met John Green, vond ik het teveel een kopie daarvan. Maar goed, ook auteurs moet je soms een tweede kans geven en wie weet overtuigd het tweede boek van Sharon mij wel. Een verhaal over een meisje met een chronisch vermoedheidssyndroom dat steeds meer opgaat in een digitale wereld, lees hier meer.
  • Noorderlicht van Anna van Praag verscheen ook op mijn radar. Eerder schreef zij onder andere Een heel bijzonder meisje. In haar nieuwe boek, dat een beetje tussen jeugdliteratuur en YA zit, volgen we Ive die met haar ouders naar een waddeneiland gaat. Alleen net voor ze er zijn, krijgen ze een auto-ongeluk. Kan er ook nog wel bij, denkt Ive. In de periode van herstel op het eiland heeft Ive enorme hoofdpijn en vervagen de grenzen tussen realiteit en fantasie. Lees hier meer over dit boek.
  • Als laatste Elin Meijnen die met De tweede stem debuteert bij Blossom Books. Net als Het zusje van – Carlie van Tongeren valt dit boek onder de zogenoemde ‘shorties’ van de uitgeverij. Een kort verhaal dat lekker weg leest en ook handig is voor mensen die niet zulke lezers zijn. Maar mij lijkt het ook gewoon erg leuk!
    De tweede stem gaat over de onzekere Mette, die haar draai probeert te vinden op een nieuwe middelbare school. Als ze besluit zich aan te sluiten bij een musicalgroepje gaat het steeds beter. Iedereen is gek op haar zang (ze krijgt zelfs de hoofdrol!) en ze mag de regisseur helpen met het begeleiden van jongere toneelspelers. Maar dan komt er ineens een nieuwe zangdocent, eentje die Mette nog kent van haar vorige school en die ze hoopte nooit meer tegen te komen. De zangdocent is zelfs een van de redenen geweest dat Mette heeft besloten van school te wisselen. Wat is er gebeurd? En kan Mette het verleden achter zich laten?

Naar welke boeken kijk jij uit in maart?

3 reacties

  • Lalagè

    Inderdaad heel tof, die serie klassiekers van Blossom Books! Ik kijk erg uit naar de versie van Pride & prejudice waar Lisette Jonkman mee bezig is, omdat het met het origineel niet echt lukte…

  • Nienke

    Ik hou nauwelijks bij wanneer welke boeken uitkomen. Ik leen de meeste boeken toch bij de bieb, dus ik moet vaak langer wachten. Maar ‘Wie ik gisteren was’ klinkt mooi! En tof dat er langzaamaan ook aandacht komt voor verschillende vormen van diversiteit.

  • Marieke

    Ik ben erg nieuwsgierig naar Over vijf jaar en Wie ik gisteren was. Al lees ik eigenlijk bijna geen young adult meer, dus weet ik niet zo goed of ik die laatste echt ga oppakken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *