20 boekgerelateerde dingen om te doen in tijden van corona
Persoonlijk

20 boekgerelateerde dingen om te doen in tijden van corona

Nu we massaal thuis moeten blijven vanwege corona, leek het me een goed idee om wat positiviteit de wereld in te gooien. In deze blogpost deel ik daarom alles over goede initiatieven (zoals gratis luisterboeken!), het blijven steunen van je boekhandel en geef ik praktische tips om de komende weken door te komen als booklover.

1. Plunder de boekenkasten in je huis. Wie weet kom je nog een boek tegen die je altijd al wilde lezen, maar waar je nooit tijd voor had. En als er geen boeken zijn, kun je altijd nog op tijdschriftenjacht op je zolder of in je rommellades.

2. Herlees je favoriete boek. Heb je geen overload aan boeken thuis? Herlees dan je favoriete boek, die hopelijk wél in je kast staat. En anders kun je altijd het e-book of het luisterboek proberen.

3. Luister gratis boeken via de Luisterbieb. Vanwege de coronamaatregelen zijn ook veel bibliotheken dicht. Geen zorgen, want de Luisterbieb is gewoon open. Er zijn vanwege de crisissituatie zelfs gratis luisterboeken beschikbaar gesteld, waaronder hele recente titels zoals De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Ideaal! Bij mij staan Alles is nu van Amy Giles en Leugenaar, Leugenaar van Herman van de Wijdeven al klaar.

4. Probeer Storytel. Nog een tip voor luisterboeken is Storytel. Via deze app kun je sowieso de eerste 14 dagen gratis luisterboeken uitproberen, maar via deze link van blogger Monisha kan je zelfs 30 dagen proberen. Handig! Bovendien zijn er zowel Nederlandstalige boeken als Engelstalige boeken te vinden. #nospon

5. Blijf je lokale boekhandel steunen. Nu de winkelstraten leeglopen en de cafés en restaurants in het hele land zelfs zijn gesloten, komen er natuurlijk ook minder mensen in de boekhandel. Niet zo fijn, helemaal niet voor de onafhankelijke boekhandels. Toch je boekhandel steunen? Bestel dan een boek via Libris, Bazarow of mail/bel je lokale boekhandel gewoon even, want ze reserveren vast met liefde een boek voor je. Sommige boekhandels bezorgen het zelfs bij je thuis.

clownsnacht birthday

6. Koop of leen een e-book. Geen zin in luisterboeken en ook geen boek in je eigen kast? Geen nood, want aangezien we in 2020 leven bestaan er ook nog e-books om te lezen op je laptop/tablet/telefoon/e-reader. Makkelijk te downloaden via bijvoorbeeld Libris of te lenen via de online bibliotheek. Even je e-reader afstoffen of het bestand op je tablet zetten en je bent ready to read.

7. Schrijf je in voor een nieuwsbrief over boeken. Zoals de NRC Nieuwsbrief, de nieuwsbrieven van Hebban of mijn eigen YA-nieuwsbrief.

8. Luister een podcast over boeken. In dit lijstje zette ik 10 Nederlandstalige podcast voor je op een rij. Daar ben je wel even zoet mee.

9. Zin om iets te leren? Bekijk Tedtalks! Tineke van Ogma.nu maakte dit lijstje over Ted Talks die over lezen en boeken gaan Zelf tip ik je nog graag deze van auteur Brene Brown, waarin het gaat over kwetsbaarheid, en deze van Chimamanda Ngozi Adichie over feminisme.

10. Bekijk de leerzame video’s van Vlogboek. Jörgen van Vlogboek maakt hele leerzame video’s over literatuurgeschiedenis en lezen. Er valt genoeg terug te kijken op zijn kanaal zoals deze video over Middeleeuwse liederen, of alle verhalen op elkaar lijken (of niet) en literatuurgeschiedenis over de renaissance. Zijn recente serie over lezen in het algemeen is ook de moeite waard, zo staan Waarom lezen mensen?, Waarom is Netflix kijken leuker dan lezen? en Wat is de toekomst van het lezen? al online.

Recensie: Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt - Edward van de Vendel

11. Volg de boekentips van Edward van de Vendel. De hele dag het nieuws lezen in deze tijd is misschien niet zo bevordelijk voor je mentale gezondheid. Fijner is het om iets leuks te lezen, zoals de boekentips die schrijver Edward van de Vendel deelt op zijn blog. De komende tijd deelt hij er extra veel. Aanrader!

12. Abonneer je op booktubers die je leuk vindt. Zoals Leora die nu een Engelstalig boekenkanaal is begonnen, The Artistian Geek, Books Michelle, Sabine van Sabine’s Book Nook, Basically Britt of Sanne van Books and Quills

13. Begin je eigen online boekenclub. Trommel (online) vrienden op en spreek via Skype of Google Hangouts af om een boek te bespreken. Of schrijf je in voor een leesclub via Hebban.

14. Maak een bookjournal. Pak er een nieuw notitieboek bij of gebruik je eigen bulletjournal, en maak lijstjes van de boeken die je nog wilt lezen. Ik heb zelf een apart bulletjournal waarin ik boekenlijstjes maak. Tips voor lijstjes: boeken die je tot nu toe hebt gelezen in 2020, leesdoelen, een tracker om je readingchallenge bij te houden, een overzicht van boeken die je nog wilt lezen van je lievelingsuitgeverij, favoriete schrijvers, boeken van je favoriete schrijvers die je nog wilt lezen en een creatieve pagina waarop je een recensie schrijft/tekent. Benieuwd naar mijn bookjournal? Binnenkort geef ik je hier een uitgebreid kijkje in op mijn blog. Op deze Instagramfoto zie je alvast iets dat ik eerder maakte.

15. Doe mee aan een readathon. Zin om veel boeken te lezen in korte tijd? Dan kan je meedoen aan een online leesmarathon. Joany van Craving Pages maakte dit fijne overzichtje.

ingesloten Samira Ahmed

16. Begin je eigen boekenblog. Of steek je oude blog in een nieuw jasje en begin weer met bloggen. Joany (ik hou van haar blog, ja) schreef een uitgebreid stuk over je blog nieuw leven in blazen na een lange tijd.

17. Help kleine ondernemers via Etsy of hun eigen webshop door bookish goodies te bestellen. Ook ZZP’ers hebben het zwaar in deze tijd. Via Etsy kun je kleine ondernemers, die bijvoorbeeld boekenleggers maken of anders boekgerelateerde hebbedingen, helpen door hun spullen te kopen. Naast boekenleggers zijn er ook toffe prints te koop, quotekaarten en noem maar op.

18. Maak je eigen boekenleggers/quotekaarten. Ook leuk om te doen als je toch thuiszit: je eigen boekenleggers of quotekaarten maken. Dat kan digitaal, maar ik vind het persoonlijk leuker om met potloden, stiften en waterverf aan de slag te gaan. Als je niet alles in huis hebt kom je met papier, potlood of zelfs pennen ook al een heel eind. Ideeën? Een personage uit een boek natekenen, een alternatieve versie van een bookcover maken of een quote uit een boek mooi handletteren.

19. Kijk boekverfilmingen op Netflix. Zoals de YA-verfilmingen To All The Boys I’ve Loved Before, P.S. I Still Love You, After, All The Bright Places of Dumplin’. Andere aanraders qua boekverfilmingen zijn Call Me By Your Name, de Twilight-films (!!!!), The Notebook, Nerve, The Hunger Games, The Great Gatsby en de heerlijke feelgoodfilm Love, Rosie.

20. Schrijf je eigen boek. Bij Femke kun je praktische tips vinden om zelf aan de slag te gaan, zoals een personage creëren in negen stappen.

Als iemand nog meer tips heeft, vul het lijstje dan zeker aan door een reactie achter te laten hieronder. Stay save!

4 reacties

  • Nienke

    Iets wat ik ook weer regelmatig doe: Harry Potter-spelletjes spelen! Van alle delen is een game gemaakt. De eerste in 2001, dus met echt heel oude graphics en mogelijkheden, maar wel leuk voor de die-hard Potterheads. Daarnaast zijn er natuurlijk de Spinoff-games voor telefoon en tablet, zoals Wizards Unite en Hogwarts Mystery, en er is een spelletje n Fantastic Beasts.

    (En ja, voor Wizards Unite moet je naar buiten, maar je kunt dit prima spelen terwijl je 1,5 meter afstand houdt van anderen).

  • Nienke

    O, en: ga boekenblogs lezen! Er zijn ontzettend veel leuke boekenblogs, en er is vast wel iemand die ongeveer dezelfde smaak heeft als jij. Wie weet kom je nog op leuke nieuwe boekentips!

  • Marieke

    Wat een fijne lijst! Ik ben een abonnement op Scribd gestart, zodat ik een aantal Engelse boeken van mijn TBR kan lezen. Daarnaast heb ik ook een proefperiode op Kobo Plus, dus ik heb genoeg te lezen haha!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *