10 Nederlandstalige podcasts over boeken
Persoonlijk

10 Nederlandstalige podcasts over boeken

Welke Nederlandstalige podcasts over boeken zijn er eigenlijk en welke zou ik je aanraden? In deze blogpost zet ik 10 podcasts op een rij, waaronder Het verhaal en Team Boek Toe.

1. De Grote Vriendelijke Podcast

We beginnen dit lijstje met mijn persoonlijke favoriet. In De Grote Vriendelijke Podcast bespreken Bas Maliepaard, kinderboekenrecensent van Trouw, en Jaap Friso, van Jaapleest.nl, jeugdliteratuur. Dat kunnen kinderboeken zijn, maar af en toe komt er ook een young adult-boek langs (dat vind ik extra leuk). Ook is er iedere aflevering een gast – van schrijvers tot illustratoren en vertalers. Mijn tip: begin met de eerste aflevering waarin Jacques Vriens over zijn boek Code Kattenkruid vertelt of luister de special met de iconische schrijfster Tonke Dragt.

2. Lees Dees

Ik ben erg fan van de podcasts van de VPRO. Zo luisterde ik al El Tarangu, Bob en De moord op Patrick. Lees Dees is andere koek dan de podcasts die ik net noemde, maar wederom erg fijn. Irene Houthuijs bespreekt in Lees Dees elke maand een bijzonder boek uit de twintigste eeuw. Dat doet ze samen met lezers, journalisten en vertalers. Erg tof, want het gaat nooit over de huidige bestsellers. Zo ontdek je nog eens een boek die je anders misschien nooit zou lezen.

‘Een fijne podcast met een huiselijke leesclubsfeer waarin ieder boek goed en kritisch wordt besproken’

3. Tzumcast

Tzum is het platform voor boekennieuws en recensies, maar het platform maakt ook een podcast. Hier kun je alle afleveringen vinden, waarin ze o.a. Gezien de feiten van Griet Op de Beeck, De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld en Goede mannen van Arnon Grunberg bespreken. Een fijne podcast met een huiselijke leesclubsfeer waarin ieder boek goed en kritisch wordt besproken.

4. Lopen met Lebowski

Uitgeverijen die eigen podcasts maken? I’m here for it. Lopen met Lebowski is in ieder geval een enorme aanrader. In deze podcast gaan een redacteur en een auteur op pad langs plekken die belangrijk zijn voor de desbetreffende schrijver. Zo gaat redacteur Jasper Henderson in aflevering 20 op pad met Ivo Victoria, die het boek Alles is oké schreef over dementie. Van Ivo’s schrijfkamer in een voormalig psychiatrisch bejaardentehuis tot een begraafplaats in Amsterdam – je komt het allemaal tegen in deze aflevering en als luisteraar voelt het alsof je er echt bij bent.

5. Boeken FM

Naast Uitgeverij Lebowski heeft ook Das Mag een eigen podcast (in samenwerking met De Groene Amsterdammer). Dichter Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en boekhandelaar Bob Kappen vertellen de luisteraars elke maand welk boek ze écht moeten lezen. Dat doen ze om de beurt, dus er komen allerlei soorten boeken voorbij – van de nieuwe Margaret Atwood en Sally Rooney tot de Harry Potter-serie. Een aanrader als je vaak literatuur leest of het meer wilt gaan lezen.

10 Nederlandstalige podcasts over boeken

6. De Waanzinnige Podcast

Nog een podcast over kinderboeken dan, namelijk De Waanzinnige Podcast. Deze podcast is gemaakt voor en door kinderen, maar als (jong)volwassene is het ook onwijs gezellig om te luisteren. In de eerste reeks afleveringen, die vijf minuten per keer duren, vertelt er steeds een ander kind uit groep 4 over zijn of haar favoriete boek. Makers Maya Shamir en Marije Ravelli doen dit ontzettend goed en zorgen er echt voor dat iedere aflevering weer een feestje is om te luisteren. Tel daar de grappige opmerkingen van de kinderen bij op en de soundeffecten tussendoor en je hebt wat mij betreft een geslaagde podcast.

7. NPO Radio 1 Boekenpodcast

Een podcast die ik je ook zeker tip is de NPO Radio 1 Boekenpodcast. Hierin bespreken verschillende boekenexperts en presentatoren van Radio 1 de onlangs uitgekomen boeken waar zij fan van zijn. Die wisselende duo’s voelen een beetje zoals de talkshow Op1, maar eigenlijk werkt het hier wel aardig. Bovendien vind ik het fijn dat de besproken boeken zo afwisselend zijn. Zo bespreken ze bijvoorbeeld Finse Dagen van Herman Koch en Welkom bij de club van Thomas van der Meer, maar ook De Testamenten van Margaret Atwood of Welkom in het rijk der zieken van Hanna Bervoets. Elke keer zit er wel weer een boek bij waar ik graag iets over wil horen of ontdek ik een titel die tóch de moeite waard is.

8. Het verhaal

Weer zo’n heerlijke afwisselende podcast is Het Verhaal, gemaakt door schrijfster Monique Huijdink. Huijdink schreef zelf de factionroman De Baas. In haar podcast interviewt ze andere Nederlandse en Vlaamse schrijfsters over hun werk. Annet Schaap is al te gast geweest om te vertellen over Lampje, er is een aflevering met Marcel van Roosmalen en ook Maxim Februari kwam langs. Mijn tip: scroll door de afleveringen heen (dat zijn er nogal wat al) en kies zelf een schrijver uit waarover je meer wilt horen. Dat werkt het beste.

‘ Elke keer zit er wel weer een boek bij waar ik graag iets over wil horen of ontdek ik een titel die tóch de moeite waard is’

9. Business Books Podcast

Als je van boeken over management en business houdt, kun je het beste de Business Books Podcast proberen. Elke maand staat er een nieuwe aflevering online waarin Remy Ludo Gieling (hoofdredacteur Management Team & Sprout) en Thijs Peters (business journalist) je bijpraten. De gasten zijn ook zeker interessant, zo kwam er in een eerdere aflevering bijvoorbeeld een oud-adviseur van Obama langs.

10. Team Boek Toe

Team Boek Toe is net zoals de podcast van Tzum een soort boekenclub. In deze Vlaamse podcast worden er iedere maand een of twee boeken besproken en via Facebook of Goodreads blijf je op de hoogte van welke boeken dat zijn. Zo kun je zelf ook meelezen (en je oordeel vellen!), wel zo handig. Ik ken deze podcast nog maar kort, maar vind het erg fijn luisteren. Naast dat de Vlaamse stemmen van de makers gewoon erg prettig klinken, wekken de boeken die worden besproken altijd mijn interesse. Een impressie van de boeken: Het wordt spectaculair. Belooft. van Zita Theunynck, Confituurwijk van Femke Vindevogel en Laura H. van Thomas Rueb. Kortom, zeker een aanrader. Ik vind het overigens extra tof dat ze met name Nederlandse en Vlaamse auteurs lezen. Zo krijgen zij ook het podium dat ze verdienen.

Heb je nog tips voor andere boekenpodcasts? Laat het hieronder dan zeker weten. Dan kunnen we dit lijstje nog aanvullen met een paar meer.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *