Friday Five: vijf boeken waardoor mijn liefde voor boeken is ontstaan
Persoonlijk

Friday Five: vijf boeken waardoor mijn liefde voor boeken is ontstaan

Mijn liefde voor boeken is natuurlijk ergens ontstaan. Ik weet niet precies wanneer, misschien is er überhaupt niet echt een moment aan te wijzen, maar ik weet nog wel dat ik als kind áltijd naar de bibliotheek ging. In deze Friday Five vertel ik je meer over de boeken van toen die me zijn bijgebleven, maar ook over de liefde voor Young Adult-boeken.

De Friday Five is bedacht door Joost van Nerdy Geeky Fanboy, het onderwerp van deze week door Bianca van Bookalicious Journey.

1. Lena Lijstje – Francine Oomen

Als je van mijn leeftijd bent, is de kans groot dat je vroeger een boek van Francine Oomen hebt gelezen. Ik verslond haar boeken echt en leende naast de Hoe Overleef Ik-boeken regelmatig een Lena Lijstje-boek bij de bibliotheek. De boeken van Lena maakten me aan het lachen en ik vond de lijstjes die ze maakte het allerleukst. Daardoor ging ik zelf ook lijstjes maken van de meest random dingen. Een top-5 van mijn favoriete avondeten, ik noem maar wat. Lena Lijstje zorgde er dus voor dat ik van lezen ging houden en alle boeken van een serie wilde verslinden.

‘De boeken van Lena maakten me aan het lachen en ik vond de lijstjes die ze maakte het allerleukst’

Lena kan niet kiezen. Daarom maakt ze overal lijstjes voor. Dat helpt haar om de warboel in haar hoofd op te ruimen. Want er gebeurt heel veel in haar leven: haar vader wordt verliefd op zijn kooklerares, Lena krijgt een uitlaathond, een Engels vriendje en ze heeft ook nog eens last van bijgeloof-dingen en E-mensen.

2. Otje – Annie M.G. Schmidt

Maar misschien begon de liefde voor lezen al eerder. Ik werd namelijk veel voorgelezen. Iets wat trouwens ontzettend belangrijk is voor jonge kinderen, omdat je zo binnen no-time meer woorden kent. Nu weet ik natuurlijk niet meer precies wat me allemaal is voorgelezen, maar naast Jip en Janneke herinner ik me vooral Otje. Misschien komt dat ook omdat mijn zusje en ik áltijd de televisie-serie keken. Ik vond dat zo cool, maar soms een beetje eng omdat sommige dieren konden praten, er een enge hond was en de tantes van Otje vet onaardig waren. Sommige scenes zie ik serieus nog voor me in mijn hoofd, zoveel indruk heeft het gemaakt. Haha!

‘Sommige scenes zie ik serieus nog voor me in mijn hoofd, zoveel indruk heeft het gemaakt’

Otjes vader Tos is kok, maar soms gaat er nog wel eens wat mis met zijn kookkunsten en dan zit hij weer zonder werk. Gelukkig zijn Otje en haar vrienden er om hem te helpen.

boeken-die-ik-als-kind-las-lena-lijstje
Bron: Bol.com/Querido

3. Hoe Overleef ik?-serie – Francine Oomen

Voorlezen en Lena Lijstje, daar begon het een beetje mee. Ik las ook graag op school op donderdagochtend. Dan gingen we altijd met een groepje kinderen lezen, samen met een voorleesmoeder of vader. Daar herinner ik me alleen weinig boeken van, moet ik zeggen. Wel weet ik dat ik aan het eind van de basisschool de bekende Hoe Overleef Ik?-boeken ging lezen. De meeste leende ik bij de bieb, maar soms kreeg ik van mijn oma een eigen exemplaar. Daardoor staan Hoe Overleef Ik Mezelf? en Hoe Overleef Ik Met/Zonder Vrienden? nog steeds in mijn boekenkast. Mooie herinneringen! 🙂

‘De meeste leende ik bij de bieb, maar soms kreeg ik van mijn oma een eigen exemplaar’

Rosa brengt oud en nieuw door bij haar vriendje Jonas, die op een boerderij in Limburg woont. Jonas’ vader heeft zo zijn eigen ideeën over het milleniumprobleem en is al maanden bezig zich erop voor te bereiden. Zijn vrouw en zoon vinden het allemaal maar grote onzin. De regering heeft toch gezegd dat er niks aan de hand is? Als de eerste vuurpijlen die nacht de lucht in schieten, iedereen juicht en gilt, klinken er plotseling knallen en dreunen die al het andere lawaai overstemmen…

Rosa en Jonas rennen terug naar huis en zien dat het daar donker is. De schrik slaat hen om het hart. Had Jonas’ vader toch gelijk? Is alles helemaal niet onder controle? En wat gaat er nu gebeuren?

4. Waar Het Licht Is – Jennifer Niven

In de eerste jaren van de middelbare school las ik nog regelmatig, maar daarna werd het minder. Wel las ik allerlei literaire boeken voor mijn lijst, maar dat was ook niet zo denderend (wie heeft hier wel goede herinneringen aan?). Aan het einde van de middelbare school en tijdens het begin van mijn studie journalistiek, las ik alleen af en toe een chicklit, thriller of roman. Ik recenseerde wel af en toe een boek voor Mustreads of Hebban. Bij die laatste was ik feelgood-recensent. Echt bizar, want hoe anders is dat nu?

De omslag naar meer lezen kwam toen ik YA-boeken ontdekte. Ik vond de bekende Young Adult-Facebookgroep en ontdekte Nederlandse booktubers en kreeg weer zin om te lezen. Via de Facebookgroep kocht ik het boek Waar Het Licht Is van iemand over, omdat ik hoorde dat het echt een goed boek was. En ja, dat was het zeker. Waar Het Licht Is is nog altijd een van mijn favoriete YA-boeken. Zo ging het balletje rollen en las ik vervolgens Fangirl van Rainbow Rowell en leende ik Robijnrood (en vervolgens de andere twee delen van de trilogie) bij de bibliotheek in Utrecht. Tegelijkertijd besloten Anna en ik om onze blog om te gooien en ons meer op films, series én boeken te richten. Zie daar: het begin van Must Magazine. 😉

‘Ik vond de bekende Young Adult-Facebookgroep en ontdekte Nederlandse booktubers en kreeg weer zin om te lezen’

Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch’ geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?

waar het licht is Jennifer Niven friday five

5. Unplugged – Donna Freitas

Dan nog een YA-boek die mijn liefde voor Young Adult-boeken behoorlijk heeft aangewakkerd. Toen ik YA ontdekte las ik vooral veel contemporary boeken. Denk aan de boeken van Rainbow Rowell en Kerstin Gier. Ik wist niet dat Young Adult zó uitgebreid was. Toen ik in een video van booktuber Fleurine zag dat het boek Unplugged uitkwam (ik weet dit nog precies, haha), dacht ik meteen: DIT BOEK MOET IK HEBBEN. Blijkbaar bestonden er ook YA-boeken die futuristisch zijn en die vallen onder sci-fi. Uiteindelijk won ik Unplugged volgens mij via Hebban en begon ik direct met lezen. Daarna was ik verkocht en werd sci-fi YA mijn favoriete sub-genre binnen Young Adult. En here we are: uiteindelijk ben ik net als vroeger weer een echte liefhebber van boeken geworden.

‘Blijkbaar bestonden er ook YA-boeken die futuristisch zijn en die vallen onder sci-fi’

Skye leeft in de Appwereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd meer dan tien jaar geleden door haar familie ingeplugd om zo in de virtuele wereld te kunnen leven. Ze hoopten voor haar op een betere toekomst maar Skye is een nobody. Een zestienjarige virtuele wees zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps die van haar digitale personage iets bijzonders kunnen maken.

Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze eenmalig mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld weer kan omhelzen. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye gevangen. Ze zal haar moeder nooit meer zien, de zon niet op haar huid voelen, niet weten hoe het is om weer echt eten te proeven. Skye riskeert haar leven om terug te keren –maar komt er dan achter dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

Meer Friday Five

Benieuwd naar de Friday Five-lijstjes van andere bloggers? Neem ook een kijkje bij Joost, Esmee, Laurie, Anneke, Angela, Monica, De Hebban Young Adult Club, Samantha, Annabel en Chelsey.

Welke boeken zorgden bij jou voor je liefde voor lezen?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *