Recensie: Ik moet dit doen – Maren Stoffels (+ mini-interview!)
In Ik moet dit doen, het nieuwe boek van Maren Stoffels, draait het om jongeren met een dwangstoornis of smetvrees. Een onderwerp waar ik nog nooit iets over had gelezen. Vandaag vertel ik je wat ik van het boek vond én stelde ik Maren Stoffels er een aantal vragen over.
Van getallen ontwijken tot smetvrees
In Ik moet dit doen volgen we twee personages, Simon en Jasmin. Ze leren elkaar kennen tijdens een kamp voor jongeren met dwang, waar ze met een beetje druk van hun ouders naartoe zijn gestuurd. Net als Jasmin vindt Simon het in eerste instantie vreselijk. Simon heeft namelijk enorm last van zijn dwang. Hij moet altijd alles controleren, tellen, goede dingen opnoemen en bepaalde getallen ontwijken. Als lezer krijg je echt een kijkje in het hoofd van iemand met dwang en besef je hoe erg dwang je leven kan beïnvloeden. Ook snap je steeds meer de achterliggende redenen van de dwang. Als Simon of Jasmin niet dit of dat doet, dan kan er volgens hen iets ergs gebeuren. Die manier van denken proberen ze op het kamp te doorbreken. Ze doen ook exposure-therapie. Een meisje die altijd moet checken of haar portemonnee erin zit, moet dan bijvoorbeeld proberen dat een paar minuten uit te stellen. Als dat lukt, is het al een hele overwinning.
‘Ik weet dat mijn vader het ziet.
Iedereen ziet het.
Kon ik me maar inhouden.
Dan had ik nu niet op kamp gehoeven met allemaal idioten.’
– Simon in ‘Ik moet dit doen’
Wat ik verder vond van het boek
Simon heeft dus dwang, maar Jasmin heeft smetvrees. Gewapend met een koffer ingepakt in plastic en vuilniszakken om haar bed te beschermen, komt Jasmin naar het kamp. Daar wordt ze behoorlijk geconfronteerd met zichzelf, want alles op de kampeerboerderij is behoorlijk stoffig – laat staan brandschoon. Naast de confrontaties van de personages met zichzelf, vond ik het mooiste aan het boek dat Jasmin en Simon elkaar leren kennen. Ze helpen elkaar, begrijpen elkaar zelfs een beetje en veroordelen elkaar niet meteen. De vriendschap die ontstaat vond ik heel mooi.
‘Als lezer krijg je echt een kijkje in het hoofd van iemand met dwang en besef je hoe erg dwang je leven kan beïnvloeden’
Kortom: dit is weer zo’n goed boek van Maren Stoffels. Vroeger las ik al boeken van haar waar ik helemaal gek op was, maar haar boeken zijn nog steeds geweldig. Ik moet dit doen leest lekker vlot, kaart een belangrijk onderwerp aan en zorgt voor meer begrip. Aanrader!
Cijfer: 7,5
Sterren: 4
Ik stelde Maren Stoffels een paar vragen over ‘Ik moet dit doen’
Hoe ben je bij dit onderwerp gekomen?
Maren: “Na het zien van het tv-programma Levenslang met dwang wist ik meteen dat ik hier iets over wilde schrijven. Uiteindelijk zocht ik contact met de psychologe van dit programma. Zij heeft mij alles verteld over hoe het is om een dwangstoornis te hebben en hoe je er het beste vanaf komt.”
Op welk personage uit het boek lijk je zelf het meest?
Maren: “Ik lijk eigenlijk op geen van de personages, eerlijk gezegd! Misschien nog het meeste op Simon, die liever anderen helpt dan zichzelf. Zeker als puber wilde ik vooral niet dat de aandacht op míj lag… ?”
‘Mijn volgende boek wordt geen YA thriller en geen roman, maar iets anders..’
Wat wil je lezers meegeven met dit boek?
Maren: “Hoe het is om met dwang te leven. Ik hoop dat je na het lezen van dit boek antwoord hebt op die vraag. Het is super zwaar, elke dag opnieuw. Een beetje meer bekendheid voor dit onderwerp is denk ik heel fijn!”
Op het eind van het verhaal wordt het spannend en zit er toch een klein vleugje YA-thriller in. Daarom vroeg ik me af: weet je al hoe je volgende boek eruit gaat zien?
Maren: “Mijn volgende boek wordt geen YA thriller en geen roman, maar iets anders… wat precies? Dat blijft nog even geheim!”
Welke boeken van Maren Stoffels heb jij gelezen?
Eén reactie
Joost (NerdyGeekyFanboy)
Klinkt goed Paula, en leuk dat je Maren wat vragen kon stellen! Volgens mij heb ik geen boeken van haar gelezen, maar deze spreekt me wel aan 🙂 Wie weet dat ik hem binnenkort eens ga oppakken!