De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juli
Nieuwe boeken

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juli

Veel feelgood, de vertaling van Red, White & Royal Blue en meer. Naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in juli.

Feelgood & new adult

nieuwe feelgood boeken juli 2020

• In de zomer heb ik altijd zin in feelgood boeken. Van die verhalen die lekker weg lezen en gewoon vermakelijk en romantisch zijn. Liefde met vertraging van Laura Jane Williams lijkt me daar ideaal voor. Dit boek ga ik overigens sowieso lezen, aangezien ik meedoe met een blogtour. Hier gaat het over: Nadia neemt elke ochtend de trein van halfacht. Behalve als ze zich verslaapt, wat nogal vaak gebeurt. Daniel neemt écht elke ochtend de trein van halfacht, wat voor hem niet zo moeilijk is, want sinds het overlijden van zijn vader heeft hij nog geen nacht goed geslapen. Op een ochtend wordt Nadia door haar vriendin Emma geattendeerd op een berichtje in de krantenrubriek Misconnections: ‘Aan dat leuke meisje met de koffievlekken op haar jurk. Ik ben die gast die altijd bij de deur staat… Zin in een drankje?’ Zo begint een sprankelend verhaal over een bijna-gemiste ware liefde, over de onzekerheden van het moderne leven en de kracht van vriendschap.

‘Dit boek gaat over twee schrijvers die verliefd op elkaar worden – ja sorry, dan kun je mij dus wegdragen’

Stranddagboek van Emily Henry staat ook hoog op het lijstje, omdat dit boek over twee mensen gaat die allebei schrijver zijn én verliefd worden. Ja sorry, maar dan kun je mij dus wegdragen. January is een hopeloze romanticus die vertelt over haar leven alsof ze in haar eigen feelgoodromans figureert. Gus is een serieus en literair type die gelooft dat ware liefde een sprookje is. Maar January en Gus hebben meer gemeen dan je zou denken. Ze zijn allebei blut. Ze hebben een gigantisch writer’s block. En ze moeten een bestseller schrijven voor de zomer voorbij is. Op een avond sluiten ze de weddenschap om elkaars boek schrijven, met het risico dat als ze in elkaars huid kruipen hun leven voorgoed vernadert. Maar er wordt niemand verliefd. Beloofd.

• Dan een debuutserie die voor nu alleen uitkomt als e-book. In Zij die ontkomen van Roni Loren volgen we een klein groepje overlevenden van een schoolshooting. Heftig, maar volgens mij ook hoopvol. Ik ben erg benieuwd. Bovendien, het volgende deel staat al voor 1 augustus op de planning. Zo kun je meteen doorlezen.

Twaalf jaar geleden was het gala van de seniors van Long Acre High School. Wat de mooiste avond van hun leven moest worden, werd een nachtmerrie die ze nooit meer zouden vergeten. Bij een schietpartij kwamen veel van hun vrienden om het leven. Slechts een kleine groep wist te overleven. Nu er een documentaire wordt gemaakt over de schietpartij, komen de overlevenden terug naar Long Acre.

Liv dacht dat ze nooit meer een voet in Long Acre zou zetten, maar de documentaire brengt haar na jaren weer terug naar huis. Ze wordt geconfronteerd met pijnlijke herinneringen, maar ook met een onverwachte verassing als ze haar crush Finn weer tegenkomt. Finn voelt zich nog steeds schuldig over hoe hij het tussen hem en Liv afliep op het gala twaalf jaar geleden. Als hij haar na jaren weer ziet in zijn thuisstad, hoopt hij op een tweede kans. Kan Liv hem vergeven?

Literatuur & romans

romans nieuw 2020

Tussentijd van Erik Hensel sprak me eerlijk gezegd direct aan door de cover. Gelukkig was de flaptekst ook interessant genoeg om dit boek in mijn lijstje op te nemen. Een roman over liefde, succes en geluk. In Tussentijd krijgt de succesvolle jonge zakenman Damian de schok van zijn leven als hij zijn broer Paul op tv ziet. Paul is op zijn vijftiende het verstikkende milieu thuis in Nederland ontvlucht en heeft sindsdien niets meer laten horen. Damian neemt een rigoureuze beslissing en stapt op het vliegtuig: hij gaat zijn broer opzoeken. Wanneer hij aankomt, is de man die hij treft heel anders dan hij had verwacht. Paul is terminaal ziek, maar blijkt gelukkiger te zijn dan ooit. En hoewel Damian verhaal komt halen, is hij niet degene met de vragen. Paul houdt hem een spiegel voor en stelt confronterende vragen over liefde, succes en geluk.

Verhalen voor het slapengaan van diverse auteurs (ik kon nergens vinden welke verhalen er nu in het boek staan) viel me ook op. Een bundel met de mooiste verhalen uit de Nederlandse literatuur. ‘Dromerige verhalen die binnen een halfuur uitgelezen kunnen worden, dus zonder de verleiding om nog even dóór te lezen’, aldus de uitgeverij.

• Nog een bundel dan: Er is maar één van Toon Tellengen Na het grote succes van de cadeauboekjes Wij alleen, Ik zal altijd en Het liefst van al verzamelt Toon Tellegen nu zijn bijzonderste dierenverhalen voor iedereen die een ander bewondert, of zich juist zelf uitverkoren voelt en uniek is.

‘Een feministische en actuele roman over een rare onverwachte tocht door Europa en een hoofdpersoon die onverwacht zwanger is en geconfronteerd wordt met de grote vragen van het leven’

• De roman Ik weiger na te denken van de Noorse Lotta Elstad verdient ook zeker een plekje in mijn lijst. Een feministische en actuele roman over een rare onverwachte tocht door Europa en een hoofdpersoon die onverwacht zwanger is en geconfronteerd wordt met de grote vragen van het leven. De 33-jarige Hedda, een freelancejournaliste uit Oslo, zit in een crisis nadat Lukas een punt achter hun relatie (of ‘erotische vriendschap’) heeft gezet. Als vluchtpoging pakt ze het vliegtuig naar Griekenland – een reis die anders uitpakt wanneer er een noodlanding in Sarajevo moet worden gemaakt. Wat volgt is een veelbewogen terugtocht door Europa, met vieze hostelkamers en een onenightstand in Berlijn die haar berichtjes blijft sturen in capslock. Eenmaal thuisgekomen ontdekt Hedda dat ze zwanger is – een probleem dat zij met een abortus snel denkt te kunnen oplossen. Maar alles loopt anders wanneer zij in de wettelijk vastgelegde bedenktijd wordt geconfronteerd met grote levensvragen waar zij doorgaans haar ogen voor sluit. Ik weiger na te denken is een uiterst actuele en gevatte roman. Met zowel humor als ernst en een feilloze pen werpt Lotta Elstad haar licht op grote thema’s als liefde, onafhankelijkheid en vrouwelijke zelfbeschikking.

Non-fictie

nieuwe boeken non-fictie juli 2020 racisme adhd

• Na het succes van The Good Immigrant komt er nu een Nederlandse editie van het boek. In De goede immigrant hebben de makers van Dipsaus Podcast persoonlijke verhalen gebundeld van immigranten die nu van Nederland hun thuisland proberen te maken. Hoe gastvrij is Nederland voor bruine en zwarte mensen die wel integreren maar misschien niet willen assimileren? Hoe bouw je een nieuw leven op en ga je om met ongelijke kansen en mogelijkheden waaraan strikte voorwaarden zijn verbonden? Wanneer ben je een Nederlander? En wat gebeurt er als je kritiek hebt op je nieuwe vaderland? Mag je het debat bepalen als je je niet wilt aanpassen? En wat is er eigenlijk mis met geluk zoeken? Migreren vanuit niet-westerse landen heeft verstrekkende gevolgen. Niet alleen voor de eerste generatie, maar ook voor de tweede en zelfs derde generatie. De meegebrachte bagage wordt ook doorgegeven.

• In het kader van Black Lives Matter probeer ik me meer in te lezen over racisme. Een goed boek daarvoor lijkt me Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat van Reni Eddo-Lodge, beter bekend onder de Engelse titel Why I’m No Longer Talking to White People About Race. Ik ben blij dat er nu een Nederlandse vertaling is, want dit boek spot ik regelmatig op Goodreads. Een titel om te onthouden als je net als ik meer wilt lezen over dit onderwerp. Racisme is ons probleem. Het gaat niet alleen om agressie, maar ook om subtiele vooroordelen die je overal tegenkomt. Wat betekent het om niet wit te zijn in een wereld waarin wit zijn als vanzelfsprekend wordt ervaren? Reni Eddo-Lodge gaat op zoek naar de historische oorzaken van racistische vooroordelen en toont aan hoe de ongelijkheid tussen wit en niet-wit in onze samenleving werkt. Racisme vind je in de politiek, op straat en in onze popcultuur. Het gaat lang niet alleen om de diepgewortelde angst voor massamigratie of een ranzige discussie over een zwarte James Bond. Discriminatie vind je ook terug bij welmenende, tolerante burgers. Om het structurele racisme tegen te gaan moeten we er ons allemaal bewust van worden, zegt Reni Eddo-Lodge.

• Iets heel anders dan in de categorie non-fictie: Druks van Francien Regelink. Na Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps verschijnt er nu een nieuw boek in dezelfde lijn bij Blossom Books. Hier gaat het over: De meeste mensen kennen ADHD als ‘Alle Dagen Heel Druk’. En druk zijn is zeker een onderdeel van de Attention Deficit Hyperactivity Disorder, maar dat is wel een erg eenzijdig beeld. Auteur en ervaringsdeskundige Francien Regelink stelt dat beeld graag voor je bij – want hoewel ADHD misschien lastig klinkt, zitten er ook heel mooie kanten aan.

Young Adult

nieuwe young adult boeken in juli 2020 Rood wit en koningsblauw

• En voilà, we zijn aangekomen bij de categorie Young Adult. Hét YA-boek waar ik het meest naar uitkijk is Rood, wit en koningsblauw van Casey McQuiston. Dit LGBTQ-boek is heel populair onder bookstagrammers en booktubers. Ik ben daarom zó blij dat het is vertaald en deze maand uitkomt bij Zomer & Keuning. Dit klinkt namelijk perfect. Ik sta te springen om dit boek te lezen, maar echt. Ik bedoel maar: royals, drama, een geheime liefde en dat allemaal in een actueel jasje met LGBTQ-personages. I’m here for it.

“Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht?”

• Ook een YA om niet te vergeten is Dit is ons verhaal van Ashley Elston, die verschijnt bij Best of YA. Ik moest bij dit boek een beetje denken aan de Netflix-serie Riverdale, maar ik gok dat dit nog veel spannender (en beter) gaat worden.

Kates afstudeerstage bij een advocatenkantoor is niet bepaald spannend, totdat haar baas op de grootste zaak gezet wordt die hun kleine dorpje ooit gekend heeft. Iedereen heeft het over de jongens van River Point. Er is bewijs dat de jongens schuldig zijn, maar de officier van justitie wil dat de zaak in de doofpot wordt gestopt. Hij heeft zijn functie namelijk te danken aan hun machtige families. Kate heeft zo haar eigen redenen om de zaak op te willen lossen en laat het hier niet bij zitten. Maar kan ze de geheimen van de jongens ontrafelen zonder haar eigen geheimen te onthullen? Terwijl Kate gevaarlijk dicht bij de waarheid komt, wordt duidelijk dat niemand is wie hij lijkt. Als Kate niet snel ontdekt wie de echte dader is, komen er levens op het spel te staan… inclusief dat van haarzelf.

Naar welke boeken kijk jij uit deze maand?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *