nieuwe boeken september 2022
Nieuwe boeken

De 8 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in september

De herfst is in aantocht en het boekenseizoen is ook weer geopend. Aan nieuwe boeken geen gebrek de komende maand, maar welke boeken mag je wat mij betreft echt niet missen? Tijd voor het maandelijkse lijstje met boeken waar ik naar uitkijk.

1. Echo Boy - Matt Haig

Matt Haig is een TikTok-hit met zijn boek Middernacht bibliotheek, maar naast romans en boeken over zijn depressie en angsten schrijft hij ook nog wel eens jeugdboeken. Echo Boy bijvoorbeeld, die in september uitkomt in het Nederlands. 

Audreys vader heeft haar geleerd menselijk te blijven in de moderne wereld waarin ze leven. Ze heeft een muur om zichzelf heen gebouwd; een muur van boeken en muziek, filosofie en dromen. Een muur die Audrey onderscheidt van echo’s: verfijnde, emotieloze machines die zijn ontworpen om sprekend op mensen te lijken en voor mensen te werken, maar die niet menselijk zijn. Daniël is een echo, maar hij is niet zoals de andere echo’s. Hij voelt een connectie met Audrey, een gevoel dat niet past in het ontwerp van Daniël. Hij kan het dan ook niet begrijpen of uitleggen. En wanneer Audrey zich in verschrikkelijk gevaar bevindt, weet hij dat hij haar móét redden.

Lees hier mijn recensie over Het eeuwige leven van Matt Haig en Planeet Paranoia.

2. Bloem (#2) - Kevin Panetta & Savanna Ganucheau

Ook graphic novels zijn enorm populair. Je moet wel onder een steen hebben gelegen niet van Heartstopper gehoord te hebben. Deze lieve LGBTQ-graphic novels van Alice Oseman zijn ontzettend zoet, maar kaarten ook thema’s aan als uit de kast komen, vriendschappen en er komen ontzettend veel diverse personages langs. 

Een andere graphic novel reeks in de categorie Heartstopper is Bloem. In september verschijnt het tweede deel bij Dutch Venture Publishing. Net als Heartstopper ook over twee jongens die verliefd op elkaar worden, maar dan nét even anders.

3. Ik wens je het allerbeste - Mason Deaver

Afgelopen zomer las ik voor het eerst een boek over een aseksueel personage, namelijk Liefdeloos van Alice Oseman. Ik zie steeds meer boeken opkomen over groepen mensen die nog nauwelijks vertegenwoordigd zijn. Zo gaat deze YA-roman, die al eerder in het Engels verscheen onder de titel I wish you all the best, over een non-binair personage. Ik ben benieuwd. Als het net zo vlot en spot-on geschreven is als de boeken van Alice Oseman, ben ik om.

4. Een zee van leugens - E. Lockhart

E. Lockhart is een van mijn favoriete auteurs. Ik noem haar ook wel ‘de Sally Rooney van de young adult’ omdat ze diezelfde soort sfeer weet te vangen, diezelfde soort poëtische ondertoon heeft. Alsof er over elke zin is nagedacht. Wij leugenaars/We were liars van E. Lockhart is een favoriet boek van mij. Ik las het misschien al vijf jaar geleden. Nu is er een prequel van het boek en die verschijnt in september ook in het Nederlands. 

family of liars nederlands nederlandse vertaling een zee van leugens

5. Berg - Ann Quin

Alistair Berg hoort waar zijn vader, die al sinds zijn kinderjaren afwezig is, verblijft. Zonder zijn identiteit te onthullen, neemt Berg een kamer naast die waar zijn vader en diens minnares logeren. In het hotel begint hij de uitschakeling van zijn vader te beramen. Verleiding en geweld volgen, hoewel niet helemaal zoals Berg bedoeld heeft, waarbij Quin de procedure van heerlijke absurdistische humorvoorziet.

Tegen de achtergrond van een ruige badplaats ontwikkelt zich een absurd en brutaal plot met drie personages: Alistair Berg, zijn vader en hun wederzijdse minnares.

6. Alleen de warme dagen waren echt - Rob van Essen

Alleen de warme dagen waren echt is het poëziedebuut van Rob van Essen. Net als zijn romans belooft het een beetje ontregelend te worden, maar ook melancholisch en hoopvol. Ik ben benieuwd. 

7. Een woelend lichaam - Daniël Vis

Ik was eerst onder de indruk van de mooie cover, maar daarna ook van het verhaal  – ik heb het over Een woelend lichaam van Daniël Vis. De flaptekst van dit boek klinkt namelijk al intrigerend genoeg, als je het mij vraagt.

Een jongen wil zich op het leven werpen, maar wordt als puber geconfronteerd met de langdurige ziekte en ten slotte de dood van zijn moeder. Als hij na zijn middelbare schooltijd op zichzelf gaat wonen komt hij er al snel achter dat hij zijn herinneringen niet gemakkelijk van zich af kan schudden. Geplaagd door een gevoel van onveiligheid probeert hij relaties aan te gaan met de mensen om hem heen, maar hij belandt in eenzaamheid, angst en zelfverloochening. Tot hij als lijkverzorger wordt aangenomen bij een begrafenisonderneming en begint in te zien hoe hij aan zijn eigen duisternis kan ontkomen.

8. Tussentijds - Peter Zantingh

Ik vond Na Mattias van Peter Zantingh een prachtig en ontroerende roman over rouw, maar vooral de wonderschone schrijfstijl is blijven hangen. Ik herinner het me al simpel en dromerig tegelijkertijd. Ik weet niet precies hoe ik het moet uitleggen. Het is al even geleden dat ik het las. Na Matthias verscheen namelijk in 2018. Maar goed: deze maand is er dus nieuw werk van Zantingh. Erg fijn! Ik verheug me op Tussentijds.

Een jonge vader reist met de trein naar zijn vrouw, die voor haar werk in Zuid-Duitsland is. Hij zal nog de hele dag onderweg zijn. Een deel van de reis gaat door gebied dat een week eerder nog door overstromingen geteisterd werd, in een zomer vol rampen, in een jaar dat wederom heter zal zijn dan alle vorige.

Hoe moet dat met het jongetje dat naast hem zit? Het is zijn derde julimaand pas; hij moet er nog zoveel. Welke belofte doen ouders hun kind door het een leven te geven? Op hoeveel goede jaren heeft het recht? Zou dit jongetje er níet moeten zijn? Met elk station dat ze aandoen, lijkt er meer op het spel te staan.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *