Dit zijn mijn 18 favoriete boeken van 2023
Ik las 137 boeken dit jaar. Dit zijn mijn 18 favoriete boeken van 2023 – van young adult tot literatuur en van Taylor Jenkins Reid tot poëzie.
Feelgood
1. Even aan mijn moeder vragen – Daniëlle van Helden
Een prachtige en ontroerende feelgood waarbij ik zo’n drie keer heb gehuild? Even aan mijn moeder vragen van Danielle van Helden. Het verhaal: dochter Iris heeft een dementerende moeder, die ze uiteindelijk naar een verzorgingshuis moet brengen. Ondertussen is ze op zoek naar haar biologische vader, werkt ze in het theatercafé en er is plots een knappe zorgmanager die alles totaal anders aanpakt. Een mooie roman die je aan het denken zet over de zorg en een liefdevolle moeder-dochterband.
2. Happy Place – Emily Henry
Ik ben fan van de feelgood boeken van Emily Henry, op People We Meet On Vacation na. Haar nieuwe boek van 2023 genaamd Happy Place werd bij mij ook absoluut favoriet. Het concept was een schot in de roos: twee ex-geliefden die doen alsof ze nog bij elkaar zijn voor een laatste vakantie in het vakantiehuis waar ze jarenlang met vrienden vertoefden. Nooit te cliché, altijd grappig en heel goed geschreven zoals alleen Emily Henry dat kan. Hopelijk snel in vertaling (Stranddagboek en People We Meet On Vacation zijn al beschikbaar, Booklovers verschijnt in 2024).
Literatuur & romans
3. Omwegen – Thomas Heerma van Voss
Voor een wandelvakantie in de Ardennen koopt Thomas Heerma van Voss twee dingen: een opschrijfboekje en stevige schoenen. Hij is de enige onervaren loper van het gezelschap. Terwijl Heerma van Voss langs de Semois loopt over kleine wegen en open velden, langs dorpen zonder winkels, weet hij nog niet dat dit de laatste keer is dat hij in deze familie de rol heeft van schoonzoon, zwager en geliefde. Hij komt aardig mee, al zondert hij zich soms af om aantekeningen te maken.
Een fantastisch kort verhaal in de Terloops-reeks van Van Oorschot. De sfeer van een relatie die op zijn einde loopt, de familie die niet de zijne is, de beschrijvingen van de eindeloze natuur – Heerma Van Voss vangt alles perfect in zijn proza.
4. Xerox – Fien Veldman
Het beste debuut dat ik in 2023 las is Xerox van Fien Veldman. Met een frisse vertelstem en thema’s als sociale klasse dompen je je onder in de wereld van Xerox. De printer inderdaad, want de vrouwelijke hoofdpersoon in het boek die voor een klantenservice werkt begint uit wanhoop tegen haar printer te praten. Die printer – haar partner, vriend, kind en huisdier ineen – hapert, net als zij. Tikje weird, soms voelde dit boek als twee boeken in één, maar absoluut een ambitieus en heerlijk debuut.
5. Mijn jaar van rust en kalmte – Ottessa Moshfegh
Dit boek van Moshfegh las ik in januari al. Na het lezen bleef het boek rondspoken in mijn hoofd. Ik denk er regelmatig aan. In Mijn jaar van rust en kalmte gaat de hoofdpersoon een jaar slapen. Ze zit vol aan de pillen, liegt tegen haar psycholoog en kampt met het verlies van haar ouders, ingewikkelde relaties en zichzelf. En toch voelt het nooit te zwaar of naargeestig aan. De vlotte en luchtige stijl is echt subliem waardoor je helemaal in het verhaal zit in het jaar 2000 in New York. Wát een boek.
6. Writers & Lovers – Lily King
Als mensen zeggen dat een boek voor fans van Sally Rooney is, geloof ik dat nooit. In het geval van Lily King is het wél echt waar. Ze imiteert Rooney niet, maar heeft volledig haar eigen stijl – en toch doet het enigszins aan Rooney denken. Enfin, Writers & Lovers van Lily King dus. We volgen Casey die wil schrijven en zich in de schrijverswereld stort terwijl ze om rond te komen als serveerster werkt. Een verhaal over verlangen, liefde, rouw en creativiteit. Heel erg mooi.
7. Hemel – Mieko Kawakami
Ik ontdekte twee Japanse auteurs dit jaar, waaronder Mieko Kawakami. Naast Borsten & eitjes dat nog op mijn te-lezen-lijst staat, verscheen ook Hemel. Dit wat dunnere en minder intimiderende boek gaat over een jongen en een meisje die allebei gepest worden op school. Niet zomaar gepest, dag in dag uit zwaar gepest. De twee beginnen elkaar te schrijven en daarna af te spreken na schooltijd. Steeds dichter groeien ze naar elkaar toe. Maar wat stelt hun vriendschap nu echt voor? Want wat kan een vriendschap betekenen als die gebaseerd is op angst als gedeelde ervaring? Een ontzettend mooie en ontroerende roman, Mieko Kawakami is echt een van mijn ontdekkingen van het jaar.
8. Het voorval – Annie Ernaux
Een feministische klassieker, wat kan ik nog meer zeggen? Lees Ernaux en dan vooral haar autobiografische novelle Het voorval.
In de herfst van 1963 gaat Annie Ernaux als studente naar bed met een jongen die ze die zomer had leren kennen. De relatie is geen lang leven beschoren, maar ze is wel onbedoeld zwanger geraakt. Tegen de stroom in besluit ze na een lange afweging clandestien (de wetgeving werd pas in 1975 geliberaliseerd) abortus te laten plegen. En détail, zonder valse emoties en zonder omhaal, beschrijft ze wat er gebeurt.
Meer feministische klassiekers lezen? Probeer ook Moederland van Charlotte Perkins Gilman.
9. Morgen en morgen en morgen – Gabrielle Zevin
Een boek dat ik al in veel lijstjes zag en dat wat mij betreft ook zeker een favoriet is: Morgen en morgen en morgen van Gabrielle Zevin. In dit boek volg je Sam en Sadie, vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten in het ziekenhuis en samen een spel spelen op een spelcomputer tot het moment dat ze samen studeren en een gamebedrijf opzetten. Wie denkt dat hij van games moet houden om dit boek te waarderen heeft het is, want dit boek gaat vooral over vriendschap, liefde en ambitie. Ongelofelijk mooi – Zevin schrijft bedwelmend.
10. De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid
Het TikTok-boek dat de hype zeker waard is: De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo. Oud Hollywood-vibes al over. Zo’n boek dat je in één keer uit moet lezen en steengoed in elkaar zit.
Hollywoodfilm-icoon Evelyn Hugo is negenenzeventig als ze besluit om na jaren van stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glamoureuze, maar door schandalen geteisterde leven. Wanneer ze hiervoor de onbekende reporter Monique Grant benadert, is niemand zo verbaasd als Monique zelf. Vastberaden grijpt ze deze kans om naam te maken.
In het luxueuze New Yorkse appartement van Evelyn luistert Monique gefascineerd naar haar verhaal. Over het begin van haar carrière in de jaren vijftig wanneer ze naar Los Angeles trekt, tot aan haar onverwachte besluit om de spotlights de rug toe te keren in de jaren tachtig. Evelyn openbaart een leven van nietsontziende ambitie, onverwachte vriendschap, grote liefde en de prijs van roem. De band tussen de twee vrouwen wordt steeds sterker, en naarmate het verhaal het einde nadert, wordt duidelijk dat Evelyns leven op tragische en onomkeerbare wijze samenkomt met dat van Monique.
11. Het personeel – Olga Ravi
De award voor het meest bizarre boek dat ik dit jaar las gaat naar Het personeel van de Deense Olga Ravn. Dit boek is een verslag van een ruimtereis, waar naast mensen ook mensachtigen aan boord verblijven. Blobachtige wezens die worden verzorgd en geaaid met een mysterieuze aantrekkingskracht. Een heel bizar maar ongelofelijk tof verhaal over wat het betekent om mens te zijn.
12. De smaak van water – Emmi Itäranta
Van Denemarken naar Finland – qua landen is mijn lijst lekker divers dit jaar! Een boek dat ik al veel aanraadde op TikTok is De smaak van water van Emmi Itäranta, een Finse auteur dus. In dit verhaal volgen we een meisje dat haar vader als theemeester gaat opvolgen in een post-apocalyptische wereld waarin water op rantsoen te krijgen is. Alleen weet hoofdpersoon Noria van een geheime waterbron. Ondertussen verandert er continu iets in de wereld in de bergen waar Noria woont, met haar beste vriendin praat en spullen uit de oude wereld zoekt (hallo cassettebandjes) en kabbelt het verhaal precies op de juiste snelheid verder. Echt een absolute must-read, Itäranta sleept je helemaal mee.
13. Kitchen – Banana Yoshimoto
Naast Mieko Kawakami ontdekte ik Banana Yoshimoto dit jaar als het om Japanse auteurs gaat. Kitchen stond al lang op mijn lijstje, maar las ik nu pas. Geheel onterecht, want deze novelle verdient het om gelezen te worden. Zo’n mooi en tijdloos boek over omgaan met eenzaamheid, rouw en elkaar weer vinden.
Kitchen gaat over rouw, opgroeien, de eenzaamheid van de grote stad, benauwende gendernormen, de liefde voor eten en een ode aan de meest troostrijke plek van elk huis: de keuken. Het bestaat uit de novelle Kitchen en het korte verhaal ‘Moonlight Shadow’. Beide vond ik prachtig.
14. Everything I Know About Love – Dolly Alderton
Dan zijn we aangekomen bij non-fictie! Ook populair op TikTok en door de Paula-goedkeuring heen: Everything I Know About Love waarin de Britse journaliste Dolly Alderton in korte hoofdstukken vertelt over opgroeien, (zelf)liefde en vriendschap. Een mooi ingetogen en persoonlijk boek, waarvan je voelt dat het Dolly nauw aan het hart ligt. En: heel herkenbaar als millennial, dat ook.
Non-fictie
15. We hebben het over je gehad – Stéphanie Hoogenberk
De Nederlandse equivalent van Everything I Know About Love? We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk. Een geweldig boek over vriendschap waarbij je zelf plaatsvervangende schaamte krijgt in bepaalde ongemakkelijke situaties of hardop moet lachen. Of allebei tegelijk. Journaliste Hoogenberk schrijft spot-on. Na dit boek wil je maar één ding: meer Hoogenberk!
16. Het is warm in de hivemind – Maxime Garcia Diaz
De beste dichtbundel die ik dit jaar las was Het is warm in de hivemind van Maxime Garcia Diaz, een Nederlandse dichter.
Deze bundel staat vol associatieve gedichten over de zeroes, precies mijn tijd. Denk aan Neopets, The Sims en nog veel meer pop- en internetcultuur. Gooi alles in de blender en je hebt ongeveer deze bundel. Mega tof, mega goed, ik ben fan van Diaz! (Ga het lezen!)
Poëzie
Young adult
17. Parel & Tij – Anniek Rodenburg
Hoewel ik minder YA lees, las ik dit genre nog wel dit jaar. Mijn absolute favoriet is Parel & Tij van Anniek Rodenburg, dat over een zeemeermin in Rotterdam gaat. Dat concept is al tof, maar de uitwerking nog beter. Rodenburg voert een hele mythische onderwaterwereld op, schrijft hilarisch (vooral de onderwater-grappen zijn fantastisch) en zorgt ondertussen ook voor nog wat plottwists.
Zolang ze haar verleden verzwijgt en foundation op haar kieuwen draagt, is de vijftienjarige Riv Pinksterbloem de normaalste scholier van het Kastanjelyceum. Maar wanneer mysterieuze vloedgolven Rotterdam teisteren, vreest ze dat haar geheime leven als zeemeermin in gevaar komt. Samen met haar vrienden stort ze zich in een avontuur van draken en dynastieën, terwijl een paar groene ogen toekijkt bij elke stap … Een fantasyverhaal voor young adults over jezelf zijn, hoeveel tegenstellingen daar ook bij komen kijken.
18. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? – Francine Oomen
De Nederlandse TikTok-hit dit jaar en hoog in de Bestseller 60: het nieuwe boek van Francine Oomen.
Ik groeide op met de Hoe Overleef Ik-reeks en het feit dat de personages na jaren weer bij elkaar komen in haar nieuwe boek, gaf me enorm nostalgische gevoelens. Jonas, Esther en Rosa weer meemaken voelde als het weerzien van oude vrienden. Een boek als een warm bad, als thuiskomen. Ik kan niet anders zeggen. Oomen did it again.
2 reacties
Lalagè
Het enthousiasme spat er weer vanaf, zo leuk!
De boeken van Maxime Garcia Diaz en Anniek Rodenburg heb ik genoteerd, die trekken me wel en ik had er nog nooit van gehoord. Dus bedankt voor alle boekentips en ga zo door 🙂
Luna
Wat een mooie lijst! Een paar boeken staan ook op mijn e-reader te wachten tot ik er tijd voor heb, waaronder ‘We hebben het over je gehad’.