Deze boeken kocht ik bij de kringloop
Kringloopvondsten

Deze vijf boeken kocht ik bij de kringloop

Winkelen mag inmiddels weer in deze pandemische tijden. Of althans, op afspraak. Ik dwaalde al door mijn lokale boekhandel (en genoot daar met volle teugen van), maar een bezoekje aan de kringloopwinkel kon ook niet ontbreken. Deze boeken nam ik daar mee.

Verzamelde gedichten van Ingmar Heytze

Meer poëzie lezen, dat wil ik eigenlijk altijd wel, en van Ingmar Heytze al helemaal. Op het karige plankje dichtbundels van mijn kringloopwinkel staat bijna nooit iets noemenswaardigs, maar dit keer vond ik dus onder andere Heytze. Geen echte bundel eigenlijk, maar verzameld werk (door Trouw, in deze poëziereeks heb je ook o.a. Rutger Kopland, Judith Herzberg). Maar er staan fijne gedichten in, een paar favorieten van mij zelfs, dus een prima aankoop voor – volgens mij – nog geen euro.

De tijger en de kolibrie – Alex Boogers

Van Alex Boogers heb ik al aardig wat gelezen, maar nog niet alles. De boeken die nog niet in mijn kast staan, probeer ik een beetje te verzamelen. En soms kom ik in de kringloopwinkel dan wat tegen, staat Boogers zomaar tussen de meest afschuwelijke boekcovers die ik ooit gezien heb. Het kan verkeren, heb je zomaar De tijger en de kolibrie in je verplichte winkelkar tijdens je kringloopwinkelafspraak van een uur.

Hier gaat het boek over 
Wanneer Robert Borghart op een dag zwaar gehavend ontwaakt in het ziekenhuis, vraagt hij zich af: wat ging er mis? Zijn geheugen komt met horten en stoten weer op gang: de geboorte van zijn zoon, de gezinsvakantie op Bali, maar ook zijn criminele uitspattingen en overspel. Wanneer Robert besluit toch voor zijn gezin te kiezen, komt hij erachter dat de consequenties van zijn gedrag onvermijdelijk zijn.

Pessimisme kun je leren! – Lévi Weemoedt

Ook op die vergeten poëzieplank: Pessimisme kun je leren van Lévi Weemoedt. Ik gaf mijn vader ooit Gezondheid! van Weemoedt cadeau en bladerde zelf ook door die korte, grappige gedichten van ‘m. Dit bundeltje, waarvoor Özcan Akyol de selectie maakte, leek me daarom ook wel wat. Even wat luchtigs tussen de zware boeken door is namelijk altijd welkom.

kringloopwinkel boeken gekocht

Will Grayson, Will Grayson – John Green & David Levithan

Een boek in plastic verpakking laten is al heiligschennis, maar het ook nog zo naar de kringloop brengen vind ik echt bizar. Wie doet zoiets, denk ik dan. Will Grayson, Will Grayson lag er dus zo bij. Aangezien ik weleens YA-boeken lees, maar me nauwelijks in John Green heb verdiept, leek me dit wel wat. Ooit vond ik bij diezelfde kringloop trouwens 19 keer Katherine en die staat nog ongelezen in de kast, maar laten we het daar niet over hebben.

Hier gaat het boek over
Op de meest onwaarschijnlijke plek van Chicago ontmoet Will Grayson… will grayson. Twee jongens met dezelfde naam, die niet meer van elkaar hadden kunnen verschillen. De ene Will Grayson doet vooral zijn best om niet op te vallen, wat eigenlijk onmogelijk is met een beste vriend als Tiny Cooper, die enorm gay én enorm groot is, en ervan overtuigd is dat het universum om hem en zijn inner circle draait. De andere will grayson is vooral boos. Op zijn leven, de wereld, op alles – al weet hij niet goed waarom. Vanaf dat moment dat de twee Wills elkaar ontmoeten, raakt hun leven in een stroomversnelling die leidt naar een overdonderend hoogtepunt: de uitzinnige premiere van Tiny’s magistrale musical.

1Q84, boek een – Haruki Murakami

Ook Murakami ging mee. Ik heb vriendinnen die lyrisch zijn over zijn boeken, mensen tippen me geregeld iets. Ik las enkel honderd bladzijden Norwegian Wood van Murakami en snapte er gewoon niet veel van en vond het saai. Dat is al een paar jaar geleden, dus ik dacht: misschien moet ik eens opnieuw een poging wagen met de Japanse auteur waar iedereen fan van lijkt te zijn. Bovendien is dit boek een stuk magisch realistischer en dat trekt me toch wat meer dan een roman als Norwegian Wood.

Hier gaat het boek over
1q84 is het ijzingwekkend spannende verhaal van Aomame en Tengo. Op het eerste gezicht hebben zij niets met elkaar te maken, maar gaandeweg wordt duidelijk dat hun paden elkaar heel vroeger ooit gekruist moeten hebben, en het zit er even duidelijk in dat dit weer gaat gebeuren. Maar hoe? Met een huiveringwekkende vaart voert Haruki Murakami de lezer mee langs hotelkamers in Tokyo, gewelddadige sekten, nachtclubs en een geheimzinnige jonge vrouw, met een wel heel bijzondere afwijking. 

2 reacties

  • Rob

    Van Boogers las ik ‘Alleen met de Goden’, een van de beste NL titels die ik ooit las (waar waren dít soort boeken toen ik op de havo zat?). Van Murakami het schitterende ‘Kafka op het strand’, al moet je me nou niet gaan vragen waar het precies over ging (misschien was dat juist wel de magie, het niet helemaal kunnen volgen en er toch in meegesleurd worden, als door een goed gedicht – een héél, héél lang goed gedicht).
    Ben benieuwd naar jouw Boogers en Murakami! Maar Van Rijswijk staat als eerste op m’n lijst 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *