De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in november
Nieuwe boeken

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in november

Van avontuurlijke jeugdboeken en kerstverhalen tot een YA-dichtbundel en een novelle van Alma Mathijssen. Naar deze 12 boeken kijk ik uit in november.

Het Oog van de Dageraad – Maria Postema & Maarten Bruns

Maria Postema & Maarten Bruns zijn na Dertiendagh terug met een nieuw jeugdboek. Volgens mij heel spannend, avontuurlijk en mysterieus. Ik werd alleen al enthousiast van de beschrijving van het boek. Bovendien ben ik erg benieuwd naar meer van Maria Postema, onlangs las ik namelijk haar vertelling van Frankenstein.

‘Volgens mij heel spannend, avontuurlijk en mysterieus’

De rechter had hem voor de keuze gesteld: meedoen aan het programma van Zeestroom of zes maanden jeugdgevangenis. De keuze was snel gemaakt: wie ging er een halfjaar in de bak zitten als je ook vier maanden op een boot door het Caribisch gebied kon varen? Maar nu zou hij heel wat over hebben voor een kale cel met water en brood.

Elvis gaat met een groep jongeren die een misstap hebben begaan vier maanden zeilen om zijn leven te beteren. Na een heftige storm moet het schip aanleggen bij een klein eiland in de Caribische Zee. Tijdens een tocht door de jungle ontdekt Elvis een beeld: het oog van Egouma, een god die beslist over gezondheid en ziekte. De gids waarschuwt: het oog kan mensen genezen of ziek maken. Maar wie het oog boos maakt, zal onheil over zichzelf en anderen afroepen. Elvis denkt aan Lisanne-misschien kan hij het nog goedmaken. Hij steelt het stenen oog. Met verwoestende gevolgen…

Het beest met de kracht van tien paarden – Lida Dijkstra (illustraties door Djenné Fila)

Het beest met de kracht van tien paarden is een nieuwe hervertelling van Lida Dijkstra over Theseus en de Minotaurus, een verhaal uit de Griekse mythologie. Volgens de uitgeverij “een wervelend verhaal over helden en antihelden, tragische gebeurtenissen en een liefdesgeschiedenis die sterker is dan het noodlot”. Ik ben benieuwd. Lida Dijkstra was overigens eerder genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs met De ring van koning Salomo, dus de verwachtingen zijn hoog.

‘Een hervertelling over Theseus en de Minotaurus’

Elke negen jaar worden veertien jongeren geofferd aan de Minotaurus in het labyrint. Alleen zo kan een oorlog tussen Kreta en Athene worden afgewend. Theseus, zoon van de Atheense koning, wil eens en voor altijd afrekenen met de monsterlijke stier-mens, en meldt zich vrijwillig aan. Maar het avontuur ontrolt zich anders dan hij voor ogen heeft…

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in november

Jane Doe en de Doolhof der Dimensies – Jeremy Lachlan

We gaan nog even door met de avontuurlijke jeugdboeken, want ook Jane Doe en de Doolhof der Dimensies trok mijn aandacht. Het deed me denken aan The Mazerunner en aan Pans Labyrint vanwege het doolhof-element, dat ik heel tof vind in boeken. Ongetwijfeld een aanrader als je ook van dit soort boeken houdt of gewoon zin hebt in een verhaal vol avontuur.

‘Het deed me denken aan The Mazerunner en aan Pans Labyrint

Wanneer een hevige aardbeving het afgelegen eiland Bluehaven treft en haar vader verdwijnt, begint voor Jane Doe een koortsachtige zoektocht. Al snel blijkt het meer dan een eenvoudige reddingsmissie. Jane komt terecht in een gebied dat diverse werelden met elkaar verbindt; een levensgevaarlijk labyrint van constant veranderende kamers, dodelijke valstrikken en geheime doorgangen.

In dit doolhof is een wrede, heerszuchtige man doorgedrongen die ook op zoek is naar Jane’s vader, maar dan wel met een heel leger. Hij kent de geheimen die John Doe nooit aan zijn dochter heeft kunnen vertellen. Jane ontdekt algauw dat er veel meer van haar verwacht wordt dan ze ooit had durven vermoeden. Met als enige bondgenoten een pyromaan en een bedrieger, gaat ze op zoek naar de waarheid achter dit doolhof der dimensies…

Het zout uit je ogen – Miriam Bruijstens (illustraties: Iris Boter)

Een boek dat ik nu al de hemel in wil prijzen is Het zout uit je ogen van Miriam Bruijstens. Ik mocht dit boek proeflezen in een eerder stadium en ik ben onwijs benieuwd hoe het uiteindelijk is geworden. Miriam kun je trouwens kennen van de Tess-boeken of haar jeugdboek Storm, die eerder verschenen bij Uitgeverij Clavis. Deze YA-dichtbundel (inclusief korte verhalen) over de liefde verschijnt deze maand bij Best of YA.

‘Ik mocht dit boek proeflezen en ben onwijs benieuwd hoe het uiteindelijk is geworden’

‘Een bijzondere poëziebundel als ode aan de liefde.’ In deze unieke bundel staan ongeveer 30 gedichten over verliefd worden, over verliefd zijn en van een afstandje hopen op iets meer. Deze gedichten worden afgewisseld met mooie korte verhalen, met hetzelfde universele thema.

Ik wil geen hond zijn – Alma Mathijssen

Alma Mathijssen is zo’n schrijfster van wie ik altijd meer wil lezen. Eerder las ik Vergeet de meisjes van haar, misschien wel haar bekendste boek, en ik ben ook benieuwd naar Niet schrikken mama. Die laatste titel is een essay dat Alma samen met haar moeder schreef voor de Maand van de Geschiedenis. Ik heb nog genoeg te lezen van Alma Mathijssen, zoals je ziet, maar haar nieuwe novelle Ik wil geen hond zijn trekt me ook wel. Net als Vergeet de meisjes klinkt het bizar en vervreemdend, maar dat maakt het tegelijkertijd interessant.

‘Alma Mathijssen is zo’n schrijfster van wie ik altijd meer wil lezen’

Liefdesverdriet is allesomvattend, het dendert onaangekondigd ons leven binnen en laat ons koud en alleen achter. Maar wat als er een uitweg is voor liefdesverdriet? Als we ons niet meer maandenlang hoeven wentelen in onze eigen pijn? Als we het verlangen naar de ander niet meer hoeven te voelen? Als we ’s nachts niet meer wakker liggen van het knagende gemis, als we geen pijnsteken voelen bij het zien van een verliefd stel? Wat dan?

Ik wil geen hond zijn is een gedurfde novelle over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Ze zal ongelimiteerd van hem kunnen houden, janken als hij de kamer verlaat, zich tegen hem aan vlijen op de bank en grommen naar elke indringer.

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in november

De wensmuur – Mia Sheridan

Na de New Adult-boeken Stilte en Alleen maar jij verschijnt er deze maand weer een nieuw boek van Mia Sheridan. In De wensmuur volgen we Clara, die balletdanseres is in New Orleans. Volgens de uitgeverij ‘een modern, mysterieus sprookje dat doet denken aan Belle en het Beest’. Mij heb je.

‘Een modern, mysterieus sprookje dat doet denken aan Belle en het Beest’

Balletdanseres Clara verhuist in ‘De wensmuur’ van Mia Sheridan naar New Orleans omdat ze toe is aan verandering, maar vooral omdat ze eenzaam is. Daar hoort ze over twee geliefden die ooit leefden op de Windisle-plantage. Het verhaal krijgt haar in zijn greep en ze wil er meer van weten. Op de plantage heeft de verminkte Jonah zich uit schaamte opgesloten achter een muur waar mensen wensen brengen. Zonder elkaar ooit te hebben gezien ontstaat er een band tussen Clara en Jonah.

Wat de zee vertelt – Julia Drake

Ik ben naar alle 12 boeken in dit lijstje benieuwd, maar in de top-3 staat zeker weten Wat de zee vertelt van Julia Drake. Ik verwacht namelijk dat dit echt een boek voor mij is. Het doet me denken aan Hazelwoud, een van mijn lievelingsboeken, omdat het over het verleden van een grootmoeder gaat en mysterie ademt. Kortom: HEEL VEEL ZIN IN.

‘Ik ben naar alle 12 boeken in dit lijstje benieuwd, maar in de top-3 staat zeker weten Wat de zee vertelt van Julia Drake’

Violet is lang, grappig en muzikaal, maar vliegt soms een beetje uit de bocht. Haar ouders zijn bezorgd, en geven haar veel aandacht. Als haar lieve, gevoelige broertje vervolgens zelfmoord probeert te plegen, sturen haar ouders haar naar het dorpje Lyric, waar Violets voorouders vandaan komen. Violet besluit tijdens haar verblijf een deel van hun familiegeschiedenis boven water te halen. Maar zal het haar lukken ook zichzelf terug te vinden?

Wat de zee vertelt en De Wensmuur De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in november

Je kunt het ook nooit goed doen – Carmen Felix

Carmen Felix schreef hilarische stukken voor De Gladiool en ik vind haar heel erg leuk op Twitter. In november komt haar boek Je kunt het ook nooit goed doen uit,

Ben je net van plan minder vlees te gaan eten, word je berispt omdat je geen vegan bent. Beloon je jezelf met een weekendje weg van je zuurverdiende geld, mag je er niet eens meer heen vliegen. Het is moeilijk overleven in een wereld waar altijd iemand groener, feministischer, sportiever, rijker of woker is dan jij. Hoe hard je ook probeert. Heb je net de ene deugd onder de knie, loop je alweer achter.

Carmen Felix groeide op in Ede maar woont al bijna 15 jaar in Amsterdam. Op familiefeesten gaat het nooit over consuminderen, op feestjes met vrienden nooit niet. Waar haar ene sociale omgeving op koopjesjacht gaat, staat de ander te demonstreren tegen fast fashion. En ondertussen kan Carmen de eerstewereldproblematiek haast niet meer aan.

Wintersprookjes – H.C. Andersen

In Wintersprookjes vind je o.a. de sprookjes Het dennenboompje, Het meisje met de zwavelstokjes & De sneeuwkoningin. Ideaal om vast in de kerstsfeer te komen.

O, dacht de boom, was het maar vast avond, waren de kaarsjes maar vast aan, en wat zou er dan gebeuren? Zouden er bomen uit het bos naar me komen kijken? Zouden de mussen door de ramen gluren? Zou ik hier vastgroeien en zomer en winter zo opgetuigd blijven staan? (Uit: Het dennenboompje)

Tikker – Brenda Heijnis

Nog een jeugdboek dan, die verschijnt bij Hoogland & Van Klaveren. Dit leek me een bijzonder verhaal, omdat het draait om een jongen van 13 die een donorhart krijgt. Volgens mij heb ik bijna nog nooit een boek gelezen over orgaantransplantatie, en al helemaal niet vanuit het perspectief van een kind. Op mijn lijstje dus!

‘Over een jongen van 13 die een donorhart krijgt’

De dertienjarige Elias wacht al zijn halve leven op een donorhart. In zijn ziekenhuisbed telt hij de minuten en de uren, tot het eindelijk zover is. Wanneer hij wakker wordt na de operatie, staat er een onbekende jongen naast zijn bed. Elias blijkt de enige te zijn die hem kan zien. ‘Jij hebt mijn hart,’ zegt de jongen.

Alles is nu – Amy Giles

Alles is nu lijkt een feelgood door de cover, maar is meer YA. Ik noem het maar even een feelgood YA. Of nou ja, echt feelgood is het ook niet. Hoofdpersoon Hardley maakt namelijk verschrikkelijke dingen mee, waaronder huiselijk geweld. (Ik denk dat er best een triggerwarning bij dit boek kan staan?) Kortom: dit boek van Amy Gilles is een boek met een boodschap. Ik ben er wel benieuwd naar, vooral omdat het zo onduidelijk is welk genre het precies is.

‘Dit boek lijkt een feelgood door de cover, maar het is YA’

Het gezin waarin Hadley opgroeit lijkt perfect. Maar niets is wat het lijkt. Hadley is de oudste dochter en wordt mishandeld door haar vader. Ze doet er alles aan om haar zusje ditzelfde lot te besparen. Maar als Hadleys verboden relatie aan het licht komt, wordt het huiselijk geweld nog erger. Totdat er een ongeval gebeurt waardoor alles verandert. En na die dag praat Hadley niet meer over wat is geweest. Het kost haar al genoeg moeite om vrede te krijgen met het nu.

Grappig jammer – Tim Hofman

Voor iedereen die deze blogpost nog leest: we zijn eindelijk aangekomen bij het laatste boek! De nieuwe dichtbundel van Tim Hofman kan ik namelijk niet overslaan. Als je amper poëzie leest zijn de bundels van Hofman zo’n goed begin. Het zijn altijd vlotte gedichten, vaak ook kort, en het is heel erg van nu. Ik ben fan van de schrijfstijl van Tim.

Welke nieuwe boeken wil jij lezen?

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *