nieuwe boeken juni 2022
Nieuwe boeken

Dit zijn de 10 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juni

Als je door de bomen het bos niet meer kunt zien in de hoeveelheid boeken die verschijnt: no worries. Elke maand spit ik de catalogussen voor je uit en kijk ik naar welke boeken écht de moeite waard zijn. Dit zijn de 10 nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in juni.

nieuwe boeken juni 2022 liefdeloos alice oseman loveless nederlands

1. Liefdeloos - Alice Oseman

Alice Oseman is op dit moment populairder dan ooit. Haar Heartstopper-graphic novels over twee jongens die verliefd worden op elkaar zijn nu als Netflix-serie te zien en op TikTok kan je al helemaal niet meer om haar boeken heen. Tijd voor vertalingen dus en daarom verschijnt Loveless ook in het Nederlands. In dit boek geen schattige verliefde Nick en Charlie, maar een meisje dat aseksueel is.

Georgia is nog nooit verliefd geweest en ze heeft ook nog nooit iemand gekust – maar als fanfic-geobsedeerde romanticus weet ze zeker dat ze ooit iemand zal vinden. Als ze met haar beste vrienden Pip en Jason naar de universiteit gaat, is Georgia klaar om de liefde te vinden. En met haar extraverte kamergenoot aan haar zijde en een plaats in de Shakespeare Society, lijkt haar tienerdroom steeds dichterbij te komen.

Maar door haar romantische plan drijft ze steeds verder van haar vrienden af. Ze vraagt zich af waarom liefde zo gemakkelijk lijkt voor anderen, maar niet voor haar. 

2. Bloem - Kevin Panetta & Savanna Ganucheau

Als je net zoals ik fan bent van Heartstopper, schijnt Bloem ook een graphic novel te zijn die je wilt lezen. Dit boek gaat ook over twee queer jongens die verliefd worden op elkaar. Deze maand kun je ‘m ook in het Nederlands lezen. Fijn! 

Hoewel Ari Kyrkos het als kleine jongen heerlijk vond om zijn vader te helpen in de familiebakkerij, ziet hij zichzelf dat niet zijn hele leven doen. Hij wil naar de grote stad om bekend te worden met zijn muziek. Maar als hij sollicitatiegesprekken afneemt om een goede vervanger te vinden voor in de bakkerij, leert hij Hector kennen.

Hector is dol op bakken en is relaxed, grappig en knap. Terwijl ze samen het ene brood na het andere bakken, lijkt er iets op te bloeien tussen de twee jongens… als Ari het tenminste niet verpest.

nieuwe boeken juni 2022 bloem bloom
nieuwe boeken juni 2022 the love hypothesis nederlands de leifdes hypothese ali hazelwood

3. De liefdeshypothese - Ali Hazelwood

Als er een populair TikTok-boek is dat ik wil lezen, dan is het The Love Hypothesis van Ali Hazelwood wel. In juni verschijnt de Nederlandse vertaling van The Love Hypothesis, genaamd De Liefdeshypothese. Denk: enemies to lovers, een relatie faken en dat dan allemaal in setting van een universiteit. Ja, dan ben ik om. Nu nog hopen dat het de hype ook echt waard is en het goed is geschreven. Ik hou je op de hoogte.

Promovendus Olive Smith gelooft in wetenschap, niet in iets onvoorspelbaars als liefde. Maar door een misverstand met haar vriendin Anh wordt ze plotseling gedwongen een relatie te faken. In paniek kust ze de eerste man die ze tegenkomt. Deze kus veroorzaakt niet alleen een reeks irrationele gevoelens, de gekuste persoon blijkt ook Adam Carlsen te zijn: een jonge professor en de grootste laboratoriumtiran van de campus. Al snel komt Olives wetenschappelijke carrière in het gedrang en ontdekt ze dat haar eigen hart onder de loep nemen nog ingewikkelder is dan een hypothese over liefde.

4. Museumnacht - Chinouk Thijssen

Ook van Nederlandse bodem is er genoeg YA om te lezen. Een van de YA-schrijfsters waarvan ik al veel heb gelezen is Chinouk Thijssen. Ik vond de Truth or dance-trilogie van haar al erg tof, die een soort mix is van Pretty Little Liars meets Black Swan. In juni verschijnt de nieuwste YA-thriller van Chinouk dat over jongeren in een Instagrammuseum gaat. 

Lees hier wat ik vond van Fataal spel van Chinouk Thijssen of Truth or dance, Break a leg & Dance or die.

chinouk thijssen museumnacht nieuwe boeken juni 2022
nieuwe boeken juni 2022 sally thorne second first impressions nederlandse vertaling liefde op het tweede gezicht

5. Liefde op het tweede gezicht - Sally Thorne

Van young adult gaan we naar feelgood, feelgood van Sally Thorne om precies te zijn. Thorne schreef al het populaire The Hating Game, in het Nederlands heet het boek Ik niet op jou, en nu is er een nieuwe vertaling. Ik was persoonlijk helemaal wég van The Hating Game, dat ik met recht een van de beste feelgoods wil noemen die ik de afgelopen jaren las. Alleen daarom al wil ik méér Thorne lezen. Te beginnen bij deze nieuwe vertaling. 

6. Leven en laten leven - Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Het recht op abortus ligt onder vuur in de Westerse wereld. In Nederland werd de verplichte bedenktijd bij een abortus recentelijk afgeschaft en is de anti abortuslobby weliswaar klein, maar ze groeit en wordt steeds luider. Hoe zeker kunnen we zijn van ons abortusrecht? En wat moeten we doen om het te beschermen? Leven en laten leven gaat in op deze vragen. Want de enige manier om onze wetten en rechten te beschermen, is door ze te verdedigen. Met zorg, aandacht en gedegen argumentatie. Wat is zelfbeschikking precies, wat betekent ‘recht op leven’, en is er een verschil tussen foetus en mens?

Via haar Instagramaccount @zeikschrift riep Madeleijn van den Nieuwenhuizen volgers op hun argumenten voor en tegen, ervaringen, twijfels en gedachten over abortus te delen. Ingeleid door een bevlogen essay, staat een ruime selectie van die reacties in dit boek, als een genuanceerd gesprek in boekvorm.

nieuwe boeken juni 2022
nieuwe boeken juni 2022

7. De geur van een moeder - Lucia van den Brink

Ooit las ik samen met Istvan Niemand zoals hij van Lucia van den Brink. Een fijn debuut, vonden we allebei. En na dit debuut bleef Van den Brink schrijven. Een totaal ander soort roman dan haar eerste – indringender, denk ik, rauwer.

De geur van een moeder van Lucia van den Brink gaat over Lentl  als kind en als dertigjarige. Over onveilig opgroeien. Wat dat met je doet. Wat ervan achterblijft. In jezelf. In je hoofd. 

8. Week - Gerda Blees

Ik vind Gerda Blees geweldig. Vooral Aan doodgaan dachten we niet, haar verhalenbundel, vond ik erg goed. Maar Blees schrijft naast verhalen nog meer, namelijk romans en gedichten. In juni verschijnt de dichtbundel Week van Blees. En oh, ik moét dit gewoon lezen. Zo goed. Geloof mij: lees Blees, daar krijg je nooit spijt van.

In Week spreekt een aanstaande moeder tot haar ongeboren kind. Ze geeft woorden aan iemand die nog geen woorden heeft en vertelt over hoe het lichaam gedurende de zwangerschap verandert, over de verwachtingen van het ouderschap en de dromen die de aanstaande ouders voor hun kind hebben. Terwijl zij fantaseert over de toekomst dringen ook angsten zich op, want is het wel zo’n prettige wereld waarop het kind straks wordt gezet?

nieuwe boeken juni 2022
nieuwe boeken juni 2022

9. Nastja's tranen - Natascha Wodin

Als Natascha Wodin in 1992 naar Berlijn verhuist zoekt ze een werkster. Haar keuze valt op een schuchtere vrouw uit Oekraïne, het geboorteland van haar moeder die in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider naar Duitsland werd gedeporteerd. De schoonmaakster, Nastja, had in Oekraïne een goede baan als civiel ingenieur. Maar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verzandt haar land in chaos en economische malaise – ze ontvangt haar laatste salaris in de vorm van een zak rijst. 

Net als vele Oost-Europeanen zoekt Nastja haar heil in het herenigde Duitsland. Ze komt aan de kost als werkster, maar te laat realiseert ze zich dat haar toeristenvisum is verlopen. In de krochten van de illegaliteit en de smerige wereld van de uitbuiting moet ze vechten voor haar bestaan.

10. Oevers - Rob Waumans

Naast meer graphic novels lezen, heb ik ook zin om meer Nederlandse literatuur te lezen. Dit boek van Rob Waumans sprak me meteen aan en deed me een beetje denken aan We doen wat we kunnen van Lykele Muus. Een noodlot in een vakantiesetting, vaderschap. Ik ben benieuwd.

Zoals iedere zomer gaat gescheiden vader Luc met zijn twee jonge zoons op kampeervakantie. De jongens maken snel vriendjes en voor het eerst sinds jaren heeft Luc tijdens de zomervakantie wat tijd voor zichzelf. Het loslaten van zijn kinderen gaat hem niet goed af; voortdurend houdt hij ze in het vizier en probeert ze te behoeden voor gevaar. Toch slaagt hij er uiteindelijk in zich wat meer te ontspannen.

De vrije tijd biedt ook ruimte om na te denken over zijn gemarginaliseerde rol als weekendvader. Zijn ex-vrouw heeft het grootste deel van de tijd de kinderen en de alimentatie geeft veel financiële druk. Op zijn werk is hij gewaarschuwd dat het beter moet, anders kan hij vertrekken. Op de een-na-laatste avond durft Luc het aan om een korte avondwandeling te maken terwijl zijn jongens zich op de camping vermaken. Tijdens de wandeling langs de rivier slaat het noodlot toe.

Terwijl in Nederland zijn ex na een paniekerig telefoontje van Luc haarfijn aanvoelt dat er iets niet klopt en hem niet meer te pakken krijgt, valt de avond en wordt Luc gedwongen om een keuze te maken. Wil hij een vader worden waar zijn kinderen trots op kunnen zijn, of een vader die er simpelweg ís?

nieuwe boeken juni 2022

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *