De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in augustus
Nieuwe boeken

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in augustus

Elke maand maak ik een lijstje van de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk. In deze editie: een nieuwe YA-roman van Enrico Galiano, feministische romans en non-fictie van Arjen Lubach.

Feelgood & New Adult
een glimp van jou hij die blijft

  • Ja, ik ben deze zomer nogal van de feelgoods. Zo lees ik binnenkort ook Een glimp van jou van Holly Miller, omdat ik met dit boek een Instagramtour doe. Feelgood met de hoofdletter F. Heerlijk.Joel is bang voor de liefde en laat niets of niemand te dichtbij komen. Callie werkt in de plaatselijke koffiebar die ooit van haar verongelukte beste vriendin Grace was. Ze probeert ondanks de pijn haar leven weer op de rit te krijgen. Als Callie en Joel elkaar ontmoeten, voelen ze ondanks hun reserves een ongekende aantrekkingskracht en verbondenheid. Het is direct duidelijk: ze horen bij elkaar. Maar Joel heeft een geheim dat hem al jarenlang verscheurt. En om Callie toe te laten tot zijn leven, moeten ze beiden een hoge prijs betalen. Is Joel nog in staat tot liefde, en zo ja: wat is dan de juiste vorm? Kunnen ze samen het geluk vinden dat ze zo hard verdienen, of is elkaar loslaten de enige optie?
  • Ik las het eerste deel van Long Acre van Roni Loren onlangs en ben behoorlijk hooked. Deze serie draait om de overlevers van een schietpartij op Long Acre High School. In boek één, Zij die ontkomen, volgden we Liv, in Hij die blijft volgen we Rebecca. De schietpartij is al twaalf jaar geleden, maar de overlevenden kampen nog steeds met de gevolgen. Naast de verhaallijn over trauma’s, gaat het ook heel erg over het echte leven én toch geluk/liefde vinden. Kortom: New Adult met flink wat inhoud.Rebecca wordt door de wereld gezien als een overlever, maar zo voelt ze zich niet. Ze kan de verschrikkelijke avond uit haar verleden niet vergeten. Rebecca stort zich op haar werk als advocaat en doet alles om haar zaken te winnen.

    Wes probeert zijn leven weer op te pakken na een heftige scheiding. Hij is zijn restaurant en de helft van zijn bankrekening kwijt, en ook mentaal heeft hij een klap gekregen. Als hij getuige is van een straatroof en het slachtoffer Rebecca redt – de advocate die zijn ex hielp om Wes te ruïneren – wordt zijn leven plotsklaps een stuk ingewikkelder.

Literatuur & romans
nieuwe boeken augustus 2020

  • Door naar literatuur en romans, want in die categorie komen er onverwacht veel titels uit die me aanspreken. De eerste: Benedendeks van Sophie Hardcastle. ‘Een intense, heftige roman over de ogenblikken die ons eeuwig bijblijven, zelfs als we ze voor ons eigen bestwil proberen te vergeten. Wie heeft recht van spreken – en wie wordt er geloofd?’ Meer is hier te lezen.
  • De boeken van Tarjei Vesaas spreken me enorm aan (en zijn me zelfs aangeraden door Anieke), maar ik las nog geen enkele titel van deze auteur. Stom, want ik weet eigenlijk vrijwel zeker dat deze boeken helemaal mijn ding zijn. Want hallo, melancholische romans (ik ben bijvoorbeeld gek op de boeken van Thomas Verbogt)? Daar kun je me bij wijze van spreken wakker voor maken. De boot in de avond van Tarjei Vesaas staat deze maand dus ook op mijn lijst.

    Een jongen raakt betoverd door de sierlijke dans van een kraanvogelkolonie. Een vader en zoon werken samen in een bos, terwijl hun omgeving zich voorbereidt op een crisis. Een steen zingt een verdrietig lied over het vluchtige leven van de mens. In semiautobiografische verhalen richt Tarjei Vesaas zijn melancholieke blik op ogenschijnlijk alledaagse, maar in hun eenvoud schitterende scènes. Als geen ander weet hij zich in te voelen in de gedachten en ervaringen van een kind, en legt zo diepgaande inzichten in menselijke gedrag bloot.

  • Er is maar weinig werk bewaard gebleven van vrouwelijke dichters en schrijvers. Gelukkig hebben we het een en ander van de Griekse Sapfo, waar ik tijdens mijn premaster (die als honderd jaar geleden voelt) al erg van onder de indruk was. Hoe dan ook, in Ik verlang en sta in brand is het werk van vrouwen uit de oudheid gebundeld. Of ja, een mooie selectie. Van Sapfo tot de Romeinse Sulpicia.nieuwe boeken augustus
  • Van dit boek, De saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer, moet je gewoon de beschrijving lezen want je bent meteen raar gefascineerd. Tenminste, ik wel.

    Wat als je aan het einde van je leven beseft dat je slechts één jaar echt gelukkig bent geweest? Topdiplomaat Bernhard Wekman kijkt tijdens een nacht in New York terug op de jaren tachtig, toen hij kennismaakte met een groepje Haarlemse idealisten. Ze noemden zichzelf de Saamhorigheidsgroep, waren lid van de PPR of de PSP en doneerden 10 procent van hun inkomen aan projecten in de derde wereld. Ze volksdansten, knutselden en genoten van de natuur. Op geen enkele manier paste hij ertussen. Toch deed Bernhard alsof de idealen van de Saamhorig-heidsgroep ook de zijne waren.

  • Voordat de koffie koud wordt van Toshikazu Kawaguchi is een moderne bestseller uit Japan. Normaal ben ik daar niet zo van (vooral van die boeken die claimen dat Japanners helemaal zen zijn en hét middel voor kalm leven hebben gevonden), maar voor dit boek maak ik een uitzondering. Hier lees je een beschrijving van het boek.
  • Feministische romans, I’m here for it. In De supperclub van Lara Williams volgen we Roberta (29), opgegroeid met de boodschap zo onzichtbaar en plooibaar mogelijk te leven. Ze heeft dan ook een nietszeggende baan en is te onzeker om iets te doen met haar passie voor koken. Tot ze de tegendraadse Stevie ontmoet. Samen richten ze De supperclub op, een geheim genootschap voor vrouwen die hongeren naar meer. Vrouwen die genoeg hebben van waardeloze mannen, waardeloze seks en de algehele verwachting zo min mogelijk op te vallen. Ze komen samen als de avond valt en feesten tot ze misselijk worden. Ze drinken, dansen en schreeuwen. En hun lijf dijt uit. In het middelpunt staat Roberta – cynisch maar onzeker, messcherp maar ook zoekend. Zoekend naar het antwoord op de eenvoudige vraag: als je een hongerige vrouw voedt, waartoe is ze dan in staat? Volgens de uitgeverij is die boek overigens ‘een vlijmscherpe aanklacht tegen de patriarchale maatschappij, een roman die schopt tegen opgelegde normen en waarden’. We zullen zien.

Non-fictie

nieuwe non-fictie boeken in augustus 2020

  • Ik las eerder al wat romans van Lubach, zoals IV. Na zeven jaar komt hij nu met een non-fictie boek. Geen autobiografie, wel een verslag van zijn leven van de afgelopen twee jaar. In Stoorzender schrijft Arjen Lubach over Zondag met Lubach, muziek, comedy, televisie, politiek, het leven en de liefde. Heel benieuwd naar!
  • Dan Laat je horen van Lisa Jansen, non-fictie over activisme. Wil jij een positief verschil maken in deze wereld, maar weet je niet hoe? Dan heb je het juiste boek in handen. Dit boek is een handleiding voor de positieve activist van nu en biedt uitleg, inspiratie en vooral heel veel praktische tips om deze aardbol tot een mooiere plek te maken. Van actievoeren met je Instagramaccount tot je favoriete locatie e-mailen met de vraag of het pand rolstoeltoegankelijk is: Laat je horen bekijkt activisme in de breedste zin van het woord en laat je zien dat je door dichtbij jezelf te blijven, de meest blijvende impact kunt hebben
  • Als laatste in deze categorie wil ik nog Jij bent awesome van Neil Pasricha noemen. Ik vind de titel nogal verschrikkelijk, maar goed, dat ligt helemaal aan mij. Ik trek boeken over serieuze onderwerpen met een hippe cover en zwaar getarged op millennials gewoon niet zo goed. Ironisch genoeg sprak dit boek me dus wel aan (je bent een millennial of je bent het niet hè), maar dan wel vooral vanwege de onderwerpen die Pasricha bespreekt – veerkracht, burn-outs en keuzestress.

    Veerkracht is hard nodig, want in een wereld van overvloed en keuzestress staan we onder alsmaar groeiende druk. We gaan er hard voor, maar hebben last van faalangst en kunnen geen tegenslag verdragen. We lijken wel van porselein. We buigen niet, we breken. We krijgen burn-outs, worden eenzaam of depressief. Tijd om het tij te keren. Pasricha is heel open over zijn tegenslagen en geeft een simpele en onderbouwde aanpak om weer op te krabbelen en op koers te blijven.

Young Adult

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in augustus

  • De bijzondere woorden van Gioia is genomineerd voor ‘het beste boek voor jongeren’, maar deze maand verschijnt er ook een nieuw boek van de Italiaanse Enrico Galiano: Sterker dan elk afscheid. En ook dit klinkt weer prachtig.
  • Waar ik ook erg naar uitkijk is de vertaling van A Good Girl’s Guide to Murder van Holly Jackson. De titel Moordgids voor lieve meisjes – klinkt een beetje gek in het Nederlands, maar door de omschrijving ben ik nu al om. In dit verhaal volgen we Pippa die voor haar profielwerkstuk onderzoek doet naar de moord op een meisje, dat vijf jaar geleden uit het stadje verdween. Lees hier verder.
  • Een #ownvoices-boek dan: Liefde van A tot Z van S.K. Ali. Een romantisch en grappig verhaal over een moslimmeisje en een jongen met MS die verliefd op elkaar worden. Meer info hier.

‘Na Heerestraat & Rozenlaan en Het Meisjesmanifest komt er nu een kort verhaal uit van Carlie van Tongeren: Het zusje van’

  • Blossom Books geeft twee korte verhalen uit, waaronder Het zusje van – Carlie van Tongeren. Na Heerestraat & Rozenlaan en Het Meisjesmanifest ben ik benieuwd naar dit verhaal van Carlie. In deze zogenoemde ‘shortie’ volgen we Liv, een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Maar als haar broer een ongeluk veroorzaakt waarbij een meisje uit de vijfde om het leven komt, weet iedereen ineens wie ze is. Terwijl Liv er niets mee te maken heeft, wordt ze lastiggevallen, genegeerd, nageroepen en bedreigd. En dan heeft ze thuis ook nog haar broer, die moet dealen met de gevolgen van het ongeluk.
  • Verlaat vanwege corona, maar deze maand komt het boek echt: Toen ik de sterkste was van Jason Reynolds. Na het lezen van 67 Seconden ben ik erg benieuwd naar meer van hem. Zijn nieuwste boek in het kort? ‘Een realistisch, grappig en rauw verhaal over wat het betekent om een tiener te zijn met goede bedoelingen in een stad die erop gebrand is om het slechtste in je naar boven te halen.’

Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit in augustus? 

3 reacties

  • Audrey

    Ik ben onwijs benieuwd naar het nieuwe boek van Arjen Lubach! Heb nog een oud boek van ‘m staan dat ik laatst tweedehands kocht. Dat moet ik maar eens gaan lezen, haha.

    En ik verheug me heel erg op Onbreekbaar 3 eind deze week.

  • Audrey

    Ik ben echt heel erg benieuwd naar ‘Ik verlang en sta in brand’. Ik heb zelf ooit Latijn en Grieks gevolgd, maar toen hebben we eigenlijk niet zoveel vrouwelijke auteurs gelezen. Het staat op mijn verlanglijstje!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *