De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in januari
Nieuwe boeken

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in januari

Normaal zeg ik altijd ‘nieuwe maand, nieuwe boeken’, maar nu kan ik eindelijk de magische woorden ‘nieuw decennium, nieuwe boeken’ uitspreken. Dat klinkt toch speciaal, of niet dan?! Hoe dan ook, ik ben er gewoon weer met mijn maandelijkse lijstje boeken zoals je gewend bent. Naar deze boeken die uitkomen in januari kijk ik het meest uit.

Dichtbundels

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in januari / Levina van Winder en Roxanne Wellens

De dingen die ik nooit kon zeggen – Roxanne Wellens

Eerder verscheen Te waar om mooi te zijn van de inmiddels 21-jarige Roxanne Wellens al bij Uitgeverij Querido, nu is er nieuw werk. Deze maand komt haar dichtbundel uit bij Van Halewyck. Mijn eerste indruk? Het doet me denken aan een mix van Het zout uit je ogen van Miriam Bruijstens en Rupi Kaur. Hoe dan ook: ik wil het graag lezen.

‘Het doet me denken aan een mix van Het zout uit je ogen van Miriam Bruijstens en Rupi Kaur’

Voor elke onbeantwoorde liefde. Voor elke partner die zich opzijgeschoven voelt. Voor iedereen die vlucht naar plekken met minder scherpe randen, zoals games, drank, drugs, of de liefde. Voor elk gemis, elke schreeuw en elk gebroken hart. Voor alle zonnebloemen.

In De dingen die ik nooit kon zeggen brengt de 21-jarige Roxanne Wellens een ingetogen en gevoelige mix van poëzie en proza. Haar bundel is een ode aan de eerste grote liefde en het ondergaan van het eerste liefdesverdriet, maar stipt in de kantlijn ook de thema’s van verslaving en gaming aan. Van ‘Het skelet opvissen’ over ‘De botten horen rammelen’ tot ‘Trommelen op het hart’ neemt ze de lezer mee op haar prachtig in woord en beeld gebrachte tocht van verdriet, frustratie en afscheid richting aanvaarding, rust en zelfliefde.

Er is een band die rapemachine heet – Levina van Winden

Nog een poëziedebuut dan. Bij Atlas Contact verschijnt ‘een overrompelend en trefzeker debuut’ van Levina van Winden. Alleen de titel intrigeert al genoeg om deze bundel op te pakken.

‘Alleen de titel intrigeert al genoeg om deze bundel op te pakken’

Levina van Winden laat geen twijfel bestaan over de urgentie van dit overrompelende en trefzekere debuut. Vol overtuiging sleept ze de lezer mee in haar opzwepende, ontsluierende poëzie, waarin ze zonder blikken of blozen de meest weerloze delen van de vrouwelijke ik secuur ontleedt. Wie de ogen afwendt, heeft verloren.
Met bittere ironie, lyrische tederheid en de moed der wanhoop houdt haar poëzie zich staande in de strijd om dat laatste beetje vrijheid in een wereld zonder toekomst. Er is een band die rapemachine heet is een vurige, militante bundel over geweld, verzet, waanzin, liefde, hoop en zwaartekracht.

Jeugd & Young Adult

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in januari

Leugenaar leugenaar – Herman van de Wijdeven

In 2013 maakte Van de Wijdeven zijn debuut als jeugdauteur met Zoals het gebeurd is (2013, Manteau), dat ook genomineerd werd voor een Boekenleeuw in 2014. In januari verschijnt Leugenaar leugenaar. In dit boek volgen we dertienjarige Charlie, die een moeilijke band heeft met haar ouders. Haar vader is niet in beeld en haar moeder laat haar ook in de steek. Een boek om even in de gaten te houden denk ik, want dit voelt voor mij als een potentiële favoriet.

‘Een boek om even in de gaten te houden denk ik, want dit voelt voor mij als een potentiële favoriet’

Op de ochtend van haar dertiende verjaardag ontdekt Charlie dat haar vader voorgoed is vertrokken. Ze voelt zich bedrogen en in de steek gelaten. Aan haar moeder heeft ze niets. Haar vriendin praat liever over iets anders. En in de klas haalt Kat haar het bloed onder de nagels vandaan. Tot overmaat van ramp moet Charlie naar een ‘praatdokter’, omdat ze zo moeilijk ‘uit haar schulp komt’. Charlie voelt zich steeds verder in het nauw gedreven. Op de dag dat er brand uitbreekt op school, ontstaat er kortsluiting in haar hoofd. Ze maakt een keuze die het leven van iedereen om haar heen overhoop haalt.

Greta en de reuzen – Zoë Tucker

2019 was het jaar van Greta Thunberg, de Zweedse klimaatactiviste. Er zijn al aardig wat boeken over haar verschenen, maar een kinderboek? Dat zag ik nog niet eerder.

Greta woont in een prachtig bos dat wordt wordt bedreigd door reuzen. Toen de reuzen het bos ontdekten, kapten ze bomen zodat ze huizen konden bouwen. Daarna hakten ze nog meer bomen om en bouwden ze nog grotere huizen. Die huizen vormden dorpen, de dorpen groeiden uit tot steden en nu is er bijna geen bos meer over. De dieren in het bos roepen Greta’s hulp in. Gelukkig heeft ze een idee…

Heks & jager (Heks & jager #1) – Shelby Mahurin

Dé fantasy YA van deze maand is zeker weten Heks & jager van Shelby Mahurin, de vertaling van Serpent & Dove. De letters op de cover deden me enorm aan Harry Potter denken en ik bleek er niet ver naast te zitten. Dit boek gaat namelijk ook over magie. In Heks & jager volgen we namelijk een heks en een heksenjager.

‘Dé fantasy YA van deze maand’

Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine, waar ze alle magie achterwege liet en leefde van wat ze kon stelen. In Cesarine worden heksen als Lou echter opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand…

Reid Diggory, beëdigd als Heksenjager, heeft zijn hele leven één principe gehad: gij zult geen heks in leven laten. Het was nooit de bedoeling dat zijn pad dat van Lou zou kruisen, maar een slechte daad dwingt hen tot een onmogelijke heilige verbintenis.

De oorlog tussen heksen en de kerk is eeuwenoud en Lou’s gevaarlijkste vijanden zorgen voor een lot dat nog erger is dan het vuur. Niet in staat om haar groeiende gevoelens te negeren, maar machteloos om te veranderen wie ze is, moet ze een keuze maken. En liefde maakt ons allemaal blind…

Nog drie YA’s (die verschijnen bij Uitgeverij Clavis)

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in januari / Angelo Vergeer / Luigi Ballerini  / Antonia Michaelis
Van deze boeken was nog geen goede afbeelding beschikbaar, vandaar dat de kwaliteit van de covers hierboven niet optimaal is.

Kom bij me terug – Luigi Ballerini

Deze Italiaanse auteur zou je kunnen kennen van Onvolmaakt of Mijn naam is nul. Hoe dan ook, Ballerini is nu terug met een nieuw boek en de beschrijving klinkt al interessant (en een beetje Pretty Little Liars-achtig, vond ik).

Paolina, Mattia, Alberto en Eleonora hebben een heel normaal leven: ze gaan naar school, worden verliefd … Maar zonder dat ze het zelf weten, delen de vier een geheim: alle vier hebben ze iemand belangrijk verloren. Op een dag verschijnt er een vrouw in het rood in hun leven, die alles op zijn kop zet en hun een dilemma voorlegt. Wie is ze? Wat wil ze van hen?

Niemandsland – Angelo Vergeer

Ik hou van boeken waarin personages op reis gaan en Niemandsland van Angelo Vergeer is er zo een.
Volgens de uitgeverij ‘Een broeierig verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen. Over het ontdekken van je eigen identiteit én de identiteit van anderen.’ We zullen zien. Het klinkt in ieder geval spannend én ook nogal bizar.

‘Over twee jongens die op een brommer dwars door Zuid-Afrika trekken’

Dit is geen boek, maar een roadmovie. Over twee jongens die op een brommer dwars door Zuid-Afrika trekken. De een helpt de ander met het zoeken naar zijn afkomst. Want die ander denkt dat hij niet zwart, maar blank is. Als kind ontvoerd uit een wit gezin, om als slaaf misbruikt te worden door een zwarte familie … Kijk maar, hij is toch blond? Maar wie gelooft zo’n waanzinnig verhaal? Jij?

Niemand houdt van November – Antonia Michaelis

Na Nashville en De dader van Michaelis (en De sprookjesverteller bij Uitgeverij Lemniscaat), verschijnt nu Niemand houdt van November. Deze YA-thriller trok meteen mijn aandacht, omdat de omschrijving klinkt als een Netflix-serie. Een meisje dat vroeger haar ouders heeft verloren op onverklaarbare wijze, een geheimzinnige aanwijzing en een mysterieuze jongen in de buurt. Dit kan geweldig worden of heel erg cliché-Riverdale. Ik hoop op het eerste.

‘Deze YA-thriller trok meteen mijn aandacht, omdat de omschrijving klinkt als een Netflix-serie’

Vlak voor Amber zes jaar werd, verdwenen haar ouders op onverklaarbare wijze. Nu ze zeventien is geworden denkt Amber, die November wordt genoemd, dat ze eindelijk een aanwijzing heeft gevonden om haar zoektocht verder te zetten. Maar wie is toch die jongen die zit te lezen in een verlichte tent, maar in het niets verdwijnt zodra ze dichterbij komt? En van wie komen de anonieme bedreigingen die Amber ontvangt?

Romans

De nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in januari

De stroopwafelshop – Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn kunnen we wel rekenen tot de Queens of Feelgood van Nederland, als je het mij vraagt. Mijn moeder las vorig jaar haar Vrienden-trilogie en ondanks dat ik die zeker nog wil lezen, trok haar nieuwe boek ook alvast mijn aandacht. Dit boek klinkt namelijk als een heerlijke feelgood – over drie vrienden, een wedstrijd en stroopwafels bakken. Hallo, IK WIL DIT BOEK. ?

Een jonge vrouw gooit haar leven over een totaal andere boeg en moet daarbij de nodige obstakels overwinnen
De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker.

Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs. Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen. Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

De bekentenis – Jessie Burton

Eerder verscheen De muze van Jessie Burton, dit jaar komt De bekentenis uit. Het belooft een mysterieuze roman te worden over een vrouw die op zoek is naar haar moeder. Tel daar de sfeer van de jaren ’80 bij op en ik ben verkocht.

In De bekentenis ontmoet Elise Morceau in 1980 de bijzondere Constance Holden. Ze is meteen diep onder de indruk van haar charme. Ze volgt de vrijgevochten schrijfster naar Los Angeles, maar voelt zich een buitenstaander in de wereld vol glamour en ambitie. Dan hoort ze een gesprek dat haar leven op zijn kop zet.

Drie decennia later is Rose Simmons op zoek naar antwoorden over haar moeder, die verdween toen zij een baby was. Constance Holden is naar verluidt de laatste die haar heeft gezien. Zal de ooit zo beroemde auteur Rose kunnen geven wat zij vraagt?

Een ander leven – Julien Sandrel

Nog een roman om in de gaten te houden dan: Een ander leven van Julien Sandrel. Ja, De droomlijst van deze auteur staat nog ongelezen in mijn kast, maar Een ander leven klinkt zó fascinerend. Op mijn wishlist.

De negenendertigjarige Romane wordt op een dag door een familievriendin aangesproken met de vraag waarom ze in tranen een kliniek in Marseille uit kwam. Romane reageert vol ongeloof, ze is nog nooit in die Zuid-Franse stad geweest. De vrouw is echter stellig, en beweert zelfs dat Romane een flamboyante rode pruik droeg. Romane kan het verhaal niet van zich afzetten. Wat niemand weet is dat ze van nature roodharig is, maar dat ze haar haar al sinds de puberteit bruin verft. Wie is die vrouw in Marseille? Romane besluit om het mysterie te onderzoeken, en op haar zoektocht naar de waarheid zal ze voor meer verrassingen komen te staan dan ze ooit had kunnen vermoeden.

All in – Ron Simpson

Ron Simpson is ondernemer en oprichter van The Avocado Show (een avocado-restaurant dat op verschillende plekken in Amsterdam zit). Eerder verscheen er al een boek over zijn bedrijf, nu komt hij met iets totaal anders. All in vertelt namelijk het bijzondere liefdesverhaal van de ouders van Simpson. Over binnen 48 uur trouwen, risico’s nemen en je hart volgen.

‘Mijn vader vroeg mijn moeder ten huwelijk binnen 48 uur’ is iets wat Ron Simpson al sinds zijn kinderjaren met trots vertelt. En nu zijn ze al bijna 48 jaar getrouwd. Als jij iedereen in de liefde kon laten geloven, dan zou je dat toch ook aan de hele wereld vertellen?

Stel je voor. Een jongeman reist in zijn soldatenuniform eindelijk terug naar zijn huis in Londen. Onzeker over wie of wat hij daar aan zal treffen, besluit hij in de bus om de bloedmooie vrouw tegenover hem mee uit te vragen. Ze accepteert zijn aanbod, maar reist samen met haar moeder, dus de avond begint met een heerlijk ongemakkelijk diner voor drie. Als de zon ondergaat en moederlief terugkeert naar het hotel, dansen en lachen ze samen tot in de vroege uurtjes en beleven ze de nacht van hun leven. Het sprookje lijkt vroegtijdig onderbroken te worden als hij ontdekt dat zijn droomvrouw de volgende dag al terugvliegt naar Tel Aviv, maar in plaats van afscheid te nemen besluit hij een gok te wagen en gaat all in…

Naar welke nieuwe boeken kijken jullie uit?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *