Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in oktober
Nieuwe boeken

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in oktober

Van de nieuwe Alma Mathijssen tot de nieuwe horror-YA van Daniëlle Bakhuis – naar deze nieuwe boeken kijk ik uit in oktober.

Dichtbundels (en één verhalenbundel)

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in oktober

  • Ik die bij sterren sliep – verzamelde verzen van Hendrik Marsman verschijnt deze maand bij Uitgeverij Van Oorschot. Een mooie volledige uitgave van alle poëzie van Marsman, waaronder enkele gedichten die nooit eerder zijn gepubliceerd. Hier lees je er meer over.
  • Dan een dichtbundel die mij opviel: Rennen naar het einde van de honger van Esther Jansma. De gedichten in Rennen naar het einde van honger bewegen zich tussen allerlei uitersten, zoals donker en licht, hoop en wanhoop, hebben en gemis, hulpeloosheid en vechtlust. De rode draad is ‘verlangen’: naar veiligheid, een thuis, herkenning, een toekomst. Jansma stelt het ontbreken van zekerheden aan de orde via een breed en geëngageerd palet van hoofdpersonen en figuranten, waaronder een giraffe, Medusa, migranten, een handvol IS-strijders en een Amerikaanse president.
  • Van dichtbundel naar verhalenbundel. Rob van Essen won natuurlijk de Libris met zijn boek De Goede Zoon. Nu is er nieuw werk in de vorm van de verhalenbundel Een man met goede schoenen. Dat belooft hoe dan ook eigenzinnig te worden. De verhalen leiden de lezer een wereld binnen die veel weg heeft van de realiteit maar waarin gaandeweg steeds vreemdere dingen gebeuren. Therapeuten hanteren eigenzinnige methodes, bezoeken aan het Koningshuis lopen uit op raadselachtige dwaaltochten, zwervers worden gewassen en geschoren. In deze nieuwe bundel keren een paar oude bekenden terug en maken we kennis met nieuwe personages die allemaal één ding gemeen hebben: net als de lezer hebben ze geen idee wat er op de volgende pagina gaat gebeuren.

Jeugdliteratuur

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in oktober

  • De koning van de flat van Marieke Smithuis – en illustraties van een andere Marieke, namelijk Marieke van Ditshuizen, viel me in eerste instantie op door de gezellige cover. Volgens mij is het verhaal net zo gezellig. Boeli woont met zijn moeder op de bovenste etage van een flat van tien verdiepingen. Boeli vindt het er geweldig! Zijn beste vriend Moes woont er ook, en op bijna iedere verdieping is wel een vriend of een vriendin te vinden. In de flat hoeft hij zich dus nooit te vervelen. Als Boeli’s moeder besluit om opa in huis te nemen, vindt Boeli dat eerst helemaal niet leuk. Opa zit in een rolstoel en is altijd chagrijnig. Maar hij blijkt wel heel veel van dieren te weten, en dat komt goed uit als Boeli een gewonde meeuw en jonge katjes vindt.
  • Ook zo’n heerlijk kinderboek waarin ik deze herfst best even wil verdwalen is Het mysterieuze huis op de heuvel van Kelly Ngai en Mikkie Lish. Wanneer broer en zus Spencer en Hedy berichten op stoffige fotolijsten ontvangen, verandert Kerstmis in het griezelige huis van hun opa op slag in een missie om het mysterie van de verdwijning van hun oma op te lossen. Houdt hun opa misschien iets voor hen achter? Met de hulp van een (pratend) hertenhoofd, een (ook pratend) berenkleed en andere (momenteel) lichaamloze geesten moeten Spencer en Hedy het opnemen tegen waterspuwers, raven en mysterieuze magiërs om achter de waarheid te komen.

Literatuur & romansDit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in oktober

  • Van Scenario van Thomas Acda kreeg ik enorme We doen wat we kunnenvibes (ieh, sorry voor dat ‘vibes’, ik haat dat woord zelf ook). In de zin van: dit is ongetwijfeld een lekker boek. Singer-songwriter Oscar heeft Nederland achter zich gelaten om in New York een cursus scenarioschrijven te gaan volgen bij de vermaarde docent Seth Michael Donsky. Wanneer hij daar de flamboyante acteur Sam ontmoet, besluiten ze een appartement te delen. Per toeval ontdekken ze dat hun buurman ‘Disco’ afgeperst wordt, wat in eerste instantie een geweldig verhaal voor hun script lijkt op te leveren, maar hoe meer ze de afpersing naar hun hand proberen te zetten, hoe sneller de problemen zich opstapelen. Tot er geen weg meer terug is.
  • Een van de boeken die er écht uitspringt deze maand is voor mij Bewaar de zomer van Alma Mathijssen. Ik vind haar fantastisch schrijven, dus ik kan niet wachten op dit autobiografische boek. In Bewaar de zomer neemt Alma Mathijsen de lezers mee naar de zomers in het huis dat elk jaar opnieuw terug veroverd moet worden op de natuur. Alma leerde er haar rouw verstoppen tussen de spleten en ontdekte hoe ze zichzelf moest laten vallen van de hoogste brug in de vallei. Nu ze er voor het eerst niet heen kan deze zomer, heeft ze alleen de taal om het huis terug te winnen. Intussen sijpelt het volle leven door alles heen en reflecteert ze op verlies, volwassen worden, liefde en
    vriendschap. 
  • Ook zin in: Een vrouw van de wereld van Thomas van Aalten. Over een reisbureau begin jaren ’70, cocktailparty’s en je horizon verbreden

    ‘Als je van Black Mirror houdt, moet je Schweblin lezen’

  • Hoog op mijn lijstje staat ook Duizend ogen van Samanta Schweblin. Als je van Netflix-serie Black Mirror houdt, schijn je het werk van deze Argentijnse schrijfster geweldig te vinden dus ik neem met dit boek graag de proef op de som. Kentukis zijn de nieuwste rage. Overal ter wereld schaffen mensen ze aan, een beetje knullig gefabriceerde panda’s, draakjes of kraaien, surrogaathuisdieren die gezelschap betekenen. De koper beslist welke kentuki hij koopt, maar hij weet niet wie degene is die het via software op afstand bestuurt en meekijkt. Alsof je een zwijgende vreemdeling uitnodigt bij je te komen wonen. Voor Alina betekent het troost na een mislukte relatie; Emilia mist haar geëmigreerde zoon, maar heeft via de kentuki van een jonge vrouw toch het idee van huiselijkheid en contact; Enzo koopt een kentuki voor zijn zoontje maar ontwikkelt er zelf een band mee. Twaalf personages over de hele wereld voert Schweblin ten tonele.
  • Mareike Fallwickl schreef eerder Donkergroen bijna zwart, deze maand verschijnt (leuke woordspeling gezien de titel) Het licht is hier veel feller. ‘Een spannende, dramatische, en vlijmscherpe roman over de gapende kloof tussen de generaties en de seksen’, schijnt. Hier lees je meer.

Literatuur en romans #2

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in oktober

  • Een filosofe en feministe in wie ik me meer wil verdiepen is Simone de Beauvoir. Bij Uitgeverij Cossee verschijnt in oktober De onafscheidelijken. In deze niet eerder verschenen autobiografische roman blikt Simone de Beauvoir terug op haar bijzondere vriendschap met Zaza. De onafscheidelijken is een wonderschone kennismaking met de jeugd van een van ’s werelds invloedrijkste filosofen en een bijzondere verdieping van haar werk.
  • Nicolien Mizee ken je misschien van Moord op de moestuin. Samen met haar vriendin Marly Hendricks, kunstenaar, maakte ze Het kleine leven. Bij elke prent van Hendricks staat geestig en deskundig commentaar waarin je als lezer niet alleen iets over de flora en fauna leert, maar ook over de personages, hun relaties en hun verleden.
  • Zondagskind van Judith Visser ging over opgroeien met autisme, Zondagsleven gaat over je eigen weg vinden en trouw blijven aan wie je bent. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden – niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar geen, en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen.

Young Adult

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in oktober

  • En last, maar zeker niet least: de nieuwe Erin Watt! Ik vond De Royals-serie geweldig van dit schrijversduo, maar One Small Thing vond ik verschrikkelijk. Hopelijk valt When It’s Real weer in die eerste categorie, want ik heb wel weer zin in zo’n guilty pleasure boek. Popster Oakley is hot en heeft miljoenen fans. De paparazzi smullen van zijn escapades. Maar als Oakley nog serieus genomen wil worden in de muziekindustrie, moet hij iets aan zijn imago doen. Wie kan hem daarbij beter helpen dan de doodgewone Vaughn? Ze hoeft zich alleen maar voor te doen als zijn nieuwe vriendin. Maar Vaughn vindt Oakley maar een arrogante sukkel. Oké, hij is hot, maar denk maar niet dat zij voor hem zal vallen.
  • Een YA van een Nederlandse auteur: De Academie van Astrid Boonstoppel. Eerder debuteerde ze met Dit is hoe het ging. De Academie is haar tweede YA-boek.  Jaarlijks worden hooguit vijf studenten toegelaten tot de eliteschool van Frédéric en Isabella Recourt. De ambitieuze, talentvolle Em is een van die studenten. Ze kan niet wachten om haar grote voorbeeld, Isabella, in het echt te ontmoeten. Dit jaar is het begin van haar toekomst. Maar langzamerhand ontdekt ze dat de Academie vele geheimen kent… Meer info over het boek lees je hier.
  • Daniëlle Bakhuis schreef al een verhaal in de 3PAK tijdens de Boekenweek voor Jongeren, maar er komt ook weer een nieuw boek aan. In oktober verschijnt namelijk Het huis zonder einde (met als het goed is een quote van mij op de achterflap, omg!) Perfect voor Halloween, want dit is een jeugdhorror om de rillingen van te krijgen. Lees hier meer.
  • En we sluiten dit lijstje af met Zelfs als we zwijgen van Marieke NijkampVijf vrienden komen nog één keer samen in een verlaten hut in de bergen voordat iedereen zijn eigen weg zal gaan. Het wordt een weekend om afscheid te nemen, van elkaar en van het spel dat ze de afgelopen drie jaar hebben gespeeld. Maar echt ontspannen wordt het niet, want iedereen heeft zo zijn eigen demonen om tegen te vechten, en allemaal dragen ze hun eigen geheim met zich mee. Hier lees je meer over dit boek, dat overigens ook perfect is voor Halloween!

Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *