Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in september
Nieuwe boeken

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in september

Elke maand maak ik een lijstje van de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk. Deze keer: de boeken van september, met de nieuwe Roni Loren, Emma Cline en Katharine McGee.

Feelgood & New Adult

long acre zij die vecht roni loren

• De feelgoodfase die ik deze zomer had, is officieel over. New Adult daarentegen? Daar kijk ik wel weer naar uit. Ik ben vooral benieuwd naar het derde deel van de Long Acre-serie van Roni Loren. Na Zij die ontkomen (erg goed) en Hij die blijft (wat minder goed), hoop ik dat Zij die vecht weer bij me in de smaak zal vallen. Het idee om een NA-serie om de overlevers van een schoolshooting te laten draaien, vind ik namelijk heel tof en gedurfd. En het pakt tot nu toe ook goed uit in de boeken.

‘Het idee om een NA-serie om de overlevers van een schoolshooting te laten draaien, vind ik namelijk heel tof en gedurfd’

Tijdens het gala van de seniors van Long Acre High School kwamen bij een schietpartij veel studenten om het leven. Slechts een kleine groep wist te overleven. Twaalf jaar later wordt er een documentaire gemaakt over de schietpartij en komen de overlevenden terug naar Long Acre.
Taryn verloor haar jongere zusje bij de schietpartij, maar niemand weet dat het haar schuld is dat ze overleden is. Ze kan de ingrijpende gebeurtenis niet vergeten en ze kan zichzelf al helemaal niet vergeven.

Shaw Miller werd als broer van de schutter op Long Acre High School door iedereen herinnerd aan de gebeurtenis. Hij besluit zijn leven om te gooien: hij verandert zijn uiterlijk, zijn naam en zijn leven. Zo staat niets hem in de weg om opnieuw te beginnen… denkt hij.

Literatuur & romans

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in september

• Na De meisjes verschijnt er nu een nieuw boek van Emma Cline, genaamd Daddy. 
Daddy is meer verhalenbundel dan roman, maar wederom weer heel erg Cline. Een korte opsomming van de verhalen die je in deze bundel kunt lezen: 
Een jonge vrouw verkoopt haar ondergoed aan vreemden. Een vader haalt zijn zoon op van school na een vreselijk geweldsincident. De nanny van een beroemde familie verstopt zich na een schandaal voor de pers.

• Ook Verdwijnende aarde van Julia Phillips staat op mijn lijstje. Dit boek stond op de shortlist van de National Book Award en komt nu uit in het Nederlands.

Op een middag in augustus, aan de kust van Kamtsjatka, verdwijnen twee zusjes. In de daaropvolgende maanden lukt het de politie niet de zaak op te lossen. Echo’s van de verdwijning weerklinken in een hechte gemeenschap, de angst en het verdriet zijn vooral voelbaar onder de vrouwen.

Gedurende een jaar volgen we met verbazingwekkende scherpte de levens van hen die zijn verbonden door de misdaad: een getuige, een buurvrouw, een detective, een moeder. Op de achtergrond de ruige schoonheid van het gebied: dichtbeboste wouden, uitgestrekte toendra’s, stomende vulkanen en ijzige zeeën die grenzen aan Japan en Alaska. Een gebied even complex als verleidelijk, waar sociale en etnische spanningen sudderen en waar buitenstaanders vaak als eerste worden beschuldigd.Auxiety, de debuutroman van van Dieuwertje Heuvelings. Het boek sprak me meteen aan, omdat het voelt als helemaal van nu. Het gaat over hiphop – Heuvelings werkt zelf ook in de muziekindustrie -, maar ook over materialisme, morele misstappen en doorgedraaide ego’s. Erg benieuwd naar!

Hiphop zou de multiculturele meteoriet zijn op Hilversum, of ze het nu wilden of niet. De hoofdpersonages in Auxiety begeven zich in deze wereld: Amir, een succesvolle independent rapper, Isaiah, een ambitieuze A&R van een toonaangevend platenlabel, en Wytske, een invloedrijke playlist editor bij een grote streamingdienst. Alle drie lijken ze de winnaars in de Nederlandse hiphopscene, maar dan dreigen ze zichzelf te verliezen.

• Als laatste in de categorie literatuur en romans moet ik De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo – Taylor Jenkins noemen. Ik weet dat Leora lyrisch is over dit boek, dus alleen daarom wil ik het al lezen. Maar het klinkt ook oprecht fantastisch, omdat het over Hollywood, schandalen en de liefde gaat. Én dan is het ook nog eens geïnspireerd op de levens van twee echte Hollywood-diva’s.

Hollywoodfilmicoon Evelyn Hugo is negenenzeventig als ze besluit om na jaren van stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glamoureuze maar door schandalen geteisterde leven. Ze benadert de jonge journalist Monique Grant, die gefascineerd luistert naar wat Evelyn te vertellen heeft. Maar naarmate Monique dieper in de herinneringen van de Hollywoodlegende duikt, krijgt ze het onbehaaglijke gevoel dat Evelyn iets verzwijgt. De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid is een adembenemende roman die de lezer moeiteloos meevoert, van de gloriedagen van Hollywood in de jaren zestig tot de harde, hedendaagse realiteit. Het is een verhaal over meedogenloze ambitie, onverwachte vriendschap en een grote, verboden liefde, geïnspireerd op de levens van Hollywood-diva’s Elizabeth Taylor en Ava Gardner.

YA & jeugd

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in september

• 

Ik twijfel of Nog één kans van Alieke Bruins niet onder YA moet, maar ik zet ‘m toch even onder dit tussenkopje. Hoe dan ook, dit jeugd- of YA-boek lijkt me bijzonder tof. Volgens de uitgeverij is dit boek ‘een zoektocht naar identiteit, een verhaal over schuld en vergeving, en over verlies, vriendschap en vertrouwen.’


De 16-jarige Alby groeit op in een gemeenschap van Ierse nomaden in Engeland en Ierland. Zijn vader leeft niet meer. Als Alby hoort dat zijn moeder levensbedreigend ziek is en waarschijnlijk ook zal sterven als ze niet snel behandeld wordt, besluit hij met zijn oom en neven mee te gaan naar Nederland. In de haven en bouw hoopt hij snel veel geld te verdienen om zijn moeders behandeling te kunnen betalen. In deze nieuwe omgeving beleeft hij zijn eerste grote verliefdheid op een meisje ‘van buiten’. Hij pakt alles aan om zijn moeder te redden en hoopt van zijn oom ook meer duidelijkheid te krijgen over zijn vaders dood. Maar dan blijkt zijn oom helemaal niet de man te zijn die hij dacht te kennen…

‘Perfect boek voor Halloween ook’

• Na de jeugdthrillers Escape Room, Fright Night en Room Service komt Maren Stoffels weer met een nieuw boek. Zoals altijd met een actuele twist, want in dit boek draait het om een gruwelijke ontgroening bij een studentenvereniging. Dat maakt de thriller ook meteen meer YA dan jeugd, maar ik verwacht hoe dan ook dat ‘ie weer lekker leest. Dat ben ik gewend van Stoffels. Kortom: zin in. Perfect boek voor Halloween ook, alvast.

Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste nacht van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een nacht die gitzwart zal eindigen…
Net als het veelgeprezen onderscheidt Black Friday zich door de originele plot en het ingenieuze vlechtwerk van de verhaallijnen.

Nog meer Young Adult

Dit zijn de nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in september

American Royals (American Royals #1) – Katharine McGee
 is dé YA waar ik deze maand naar uitkijk. Ik ben groot fan van de Duizend Hoog-boeken en kan niet wachten tot dit boek er eindelijk is. Als je van Rood, wit & koningsblauw houdt of gewoon van boeken met een flinke lading Gossip Girl, dan zit je goed bij McGee. En ja, die vergelijking met Gossip Girl is volledig terecht dit keer.

Welkom bij het Amerikaanse koningshuis, waar intriges en verboden liefde de kroon dreigen te ondermijnen:
KROONPRINSES Beatrice: weet dat alles moet wijken voor de kroon. Nu ze op zoek moet naar een huwelijkskandidaat, slaat de twijfel toe.
EERSTE RESERVE prinses Samantha: houdt wel van een feestje.
INTRIGANT Daphne: doet alles om prins Jefferson terug te winnen.
BURGERMEISJE Nina: steelt ongewild de show als ze voor de prins valt.
Wint liefde het van plicht en traditie?

• Dan Polaroidmeisje – Femke Hendriks. Dit debuut doet me wat denken aan Maren Stoffels en Annete Mierswa, dus dat belooft wat.


Achter het zeer populaire Instagramaccount Polaroidmeisje gaat de verlegen en onhandige Lize schuil. Op haar account vindt ze meer en meer haar eigen stem en durft ze uit haar comfortzone te kruipen. Maar dan krijgt ze een geheimzinnig bericht. Ze besluit haar vrienden Hannah en Thomas in vertrouwen te nemen. Maar Hannah heeft zo haar eigen problemen. Haar broer Rafaël gedraagt zich heel vreemd en thuis is de spanning om te snijden. Lize en Thomas gaan samen op onderzoek uit. Maar als Lize plotseling verdwijnt, blijkt dat geen heel verstandig besluit te zijn geweest. Waar is Lize toch en wat heeft Rafaël daarmee te maken?

• Als je nog een YA-thriller zoekt, zit je ook goed bij Onvindbaar van Kathy Tailor. Beetje Caleb Roehrig, beetje Karen McManus – kom maar op! 


Freya begint het nieuwe schooljaar op een kostschool in de bossen. Haar moeder is een halfjaar geleden overleden en haar vader verwerkt zijn verdriet door zich volledig op zijn baan te storten. Hij heeft dan ook besloten dat Freya beter af is op een kostschool. Al na een paar dagen verdwijnt haar klasgenoot Maria. De meesten zoeken er niets achter, het zal wel aandachttrekkerij zijn. Maar Freya heeft het gevoel dat er iets niet klopt. Samen met haar nieuwe vriendin Terri gaat ze op onderzoek uit. Wat kan er gebeurd zijn? Weet Maria’s ex-vriend meer? En waarom had ze contact met een drugsdealer? Freya raakt steeds dieper verwikkeld in de intriges en geheimen rond de verdwijning van Maria. Niet iedereen is even blij met haar bemoeienis. Gelukkig heeft ze de knappe Leo nog, alleen jammer dat hij haar docent is…

• Boeken met meer diversiteit en representatie van eigen bodem, I’m here for it. Ik mocht Zomerburen van Rianne Robben ooit zelfs proeflezen en nu ligt het dus in de winkels deze maand. Zo cool! Dit boek gaat over twee meisjes die verliefd op elkaar worden (f/f), dyslexie, Drenthe en studiekeuzestress. Typisch Nederlands én daarnaast wordt er dus aandacht besteed aan hele belangrijke onderwerpen. Kortom: hier heb ik enorm veel zin in.


Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie alleen naar Australië vertrekt.

Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

Naar welke boeken kijk jij uit deze maand?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *