boekenweek voor jongeren 2019
Persoonlijk,  Young adult

Deze vijf YA-boeken zou ik nomineren voor ‘het beste boek voor jongeren’

Vandaag begint de Boekenweek voor jongeren weer. De afgelopen jaren was er veel discussie over de prijzen die worden uitgereikt. Ik schreef er bijvoorbeeld dit over. Inmiddels ben ik wat milder geworden, maar ik vind het nog steeds jammer dat er weinig YA-boeken in het lijstje staan. Daarom vertel ik je vandaag meer over de boeken die wél zijn genomineerd en over welke vijf boeken ikzelf zou nomineren.

De genomineerde boeken

Er zijn twee categorieën bij de prijs ‘het beste boek voor jongeren’, namelijk vertaald en oorspronkelijk Nederlandstalig. Prima verdeling, als je het mij vraagt. Deze boeken zijn genomineerd.

Oorspronkelijk Nederlandstalig:
Concept M van Aafke Romeijn (Arbeiderspers)
De dag die nooit komt van Oliver Reps (De Harmonie)
En ik was zijn held van Rindert Kromhout (Leopold)
Roza van Olivier Willemsen (De Harmonie)
Zomervacht van Jaap Robben (De Geus)

boekenweek voor jongeren 2019 genomineerde boeken

Vertaald:
67 seconden van Jason Reynolds, vertaald door Maria Postema (Blossom Books)
De dag van Eden van Liz Flanagan, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Gottmer)
In dromen lieg je niet van Malin Persson Giolito, vertaald door Ron Bezemer (De Geus)
Mijn allerliefste schat van Gabriel Tallent, vertaald door Jan de Nijs (Ambo|Anthos)
Wit konijn, rode wolf van Tom Pollock, vertaald door Esther Ottens (Gottmer)

Ik denk dat Concept M gaat winnen in de eerste categorie en bij de vertaalde boeken gok ik op 67 Seconden. Dat vond ik zelf ook een prachtig boek. Al denk ik dat De dag van Eden ook nog wel kans maakt. Hoe dan ook ben ik erg benieuwd. Vanavond wordt het bekend gemaakt in Vondel CS in Amsterdam (en krijg je vast via social media mee wie er met de prijs naar huis gaat).

ingesloten Samira Ahmed

Wat ik vind van de nominaties dit jaar

De nominaties voor dit jaar vond ik in eerste instantie opvallend. Tussen de genomineerde boeken zitten vaak veel boeken die ik nog niet heb gelezen en dat was dit jaar niet anders. Ook zitten er weer veel (literaire) romans bij, waarvan ik sommigen niet goed kende. Maar inmiddels ben ik best oké met de nominaties. Waar de vorige jaren niet goed duidelijk werd wat het CPNB met een ‘boek voor jongeren’ bedoelde, is het dit jaar al een stuk helderder. Ook literairdere boeken die vanuit het oogpunt van een jongere geschreven zijn, kunnen worden genomineerd, zo blijkt uit bijvoorbeeld Concept M of De dag die nooit komt.

‘YA-boeken mogen zeker niet ontbreken’

Toch mogen de YA-boeken wat mij betreft zeker niet ontbreken. Het CPNB vindt een ‘boek voor jongeren’ volgens mij eerder een boek dat voor de lijst gelezen kan worden en/of een boek met een jongere als hoofdpersoon. YA lijkt daar af en toe wat vergeten te worden en dat is jammer. YA-boeken vallen al tussen wal en schip omdat ze niet in aanmerking komen voor een prijs voor volwassenboeken, maar ook niet voor een kinderboekenprijs. Deze prijs is juist zo’n mooie kans om YA – vertaald of van eigen bodem – een plek te geven. Dat blijft dit jaar helaas nog wat uit. Alleen En ik was zijn held van Rindert Kromhout in de categorie ‘oorspronkelijk Nederlandstalig’ is een YA. Onder de vertaalde boeken is dat gelukkig al wat meer, maar toch hè. Het gaat beter, maar het genre YA moet niet ondergesneeuwd worden bij deze prijs, vind ik.

Deze vijf YA-boeken zou ik zelf nomineren voor de prijs

Ik ben heel blij dat 67 Seconden van Jason Reynolds kans maakt op de prijs dit jaar, maar ik heb ook nog een paar andere favorieten die best een nominatie verdienen in de categorie ‘vertaald’.

1. Ingesloten – Samira Ahmed

Zo’n boek waar je uren over kunt praten, dat is Ingesloten van Samira Ahmed. Het verhaal gaat over Layla, die samen met haar ouders en andere Amerikaanse moslims naar een kamp wordt afgevoerd. Doodeng en verschrikkelijk, maar het zet enorm aan tot nadenken over racisme en discriminatie. Een intens boek om te lezen en om over te discussiëren (zeker in de klas op de middelbare school).

2. Een bijna eindeloze afstand – Tahereh Mafi

Ook zo’n goeie: Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi. Mijn lijstje staat vol met YA-boeken die maatschappelijke thema’s bespreken en dat is bij dit boek ook het geval. Ook dit verhaal gaat over racisme en discriminatie, maar tegelijkertijd is het ook een heel fijn boek om te lezen omdat het over verliefd worden gaat. Romantisch, grappig én ontroerend – dat is dit boek in drie woorden. Binnenkort schrijf ik er een langere recensie over hier.

boekenweek voor jongeren 2019

3. Merel – Sarah Moon

Merel van Sarah Moon verdient ook een nominatie, als je het mij vraagt. Dit schreef ik erover in mijn recensie: ‘Merel is een prachtig, hoopvol, ontroerend en kwetsbaar verhaal over jezelf vinden. Een van mijn favoriete boeken van dit jaar’.

4. Niet te stoppen – Angie Thomas

Angie Thomas won vorig jaar al de prijs voor het beste vertaalde boek voor jongeren met haar debuut The Hate U Give, maar met Niet te stoppen maakt ze vast ook een goede kans. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar haar tweede YA-roman is misschien nog wel beter dan haar eerste. Het is heel rauw, realistisch en het schetst een goed beeld van het leven van een deel van de zwarte jongeren die leven in Amerika.

5. Toffee – Sarah Crossan

Een recente favoriet van mij is Toffee van Sarah Crossan, over een meisje dat wegloopt van huis en opeen gekke manier bij een dementerende vrouw in huis terecht komt. Sarah Crossan is een held in het schrijven in vrije vers en dat doet ze in Toffee weer net zo goed als altijd. De zinnen komen behoorlijk binnen bij je als lezer, waardoor onderwerpen als huiselijk geweld nog een tikje heftiger worden. Best intens dus, maar ook ontroerend, lief en hartverwarmend.

Wat vind jij van de nominaties dit jaar en welke boeken zou jij nomineren?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *