Mijn favoriete boeken van 2018
Persoonlijk

Mijn 16 favoriete boeken van 2018

Ik las meer dan 80 boeken dit jaar, wat meer dan ooit is voor mij. Dit zijn mijn favorieten in willekeurige volgorde.

1. 67 Seconden – Jason Reynolds

67 seconden, zo lang duurt de reis met de lift naar beneden. Will staat in de lift en heeft een pistool mee, klaar om wraak te nemen op iemand. Maar op elke verdieping stapt er iemand in die hem aan het twijfelen brengt. Een heel intens en rauw verhaal, geschreven in vrije vers. Totaal anders dan Sarah Crossan, maar wel net zo mooi. Een boek dat je bij de keel grijpt.

Lees hier mijn complete recensie

2. Allesbehalve Oké – Laura Steven

Allesbehalve Oké is de feministische Young Adult die je wilt lezen. Ik vond het een fantastisch boek. De perfecte afwisseling tussen serieuze actuele onderwerpen – zoals slutshaming en de dubbele moraal daarbij – en humor. Laura Steven schrijft hilarisch en zet hoofdpersoon Izzy, vooral door de dagboekstijl waarin het boek is geschreven, geloofwaardig neer.

Lees hier mijn complete recensie

Recensie: 67 Seconden - Jason Reynolds

3. Aristoteles & Dante Ontdekken De Geheimen Van Het Universum – Benjamin Alire Sáenz

Ik ben altijd ontzettend sceptisch als een boek een hype is en iedereen er lyrisch over is. Maar bij Aristoteles & Dante Ontdekken De Geheimen Van Het Universum kan ik wel zeggen dat het de hype waard is. Wat een prachtig boek! Zo eentje die je nadat je ‘m dichtslaat direct wilt herlezen. Hoopvol, eenzaam en liefdevol – een achtbaan van emoties dit verhaal. Ik ga in 2019 zeker meer lezen van deze schrijver.

4. Caraval (Caraval #1) – Stephanie Garber

Ook Caraval van Stephanie Garber mag in het lijstje. Eerder verscheen dit boek al onder de naam Het Zwarte Hart, dit jaar bracht Luitingh-Sijthoff het boek van Stephanie Garber opnieuw uit in een hardcover versie. Ik besloot het te lezen, en hoewel het wat traag begon greep het me verhaal na een tijdje toch. In Caraval volgen we Scarlett die uiteindelijk naar het magische spel Caraval gaat, dat wordt gehouden op een mysterieus eiland. Eenmaal daar blijkt haar zus Tella onderdeel van het spel te zijn en moet ze alles op alles zetten om haar te vinden. Erg tof verhaal, de beeldende beschrijvingen zorgen ervoor dat het voelt alsof je er zelf bij bent. Beetje Alice In Wonderland-vibe ook, vond ik.

5. De Deal (Off Campus #1) – Elle Kennedy

2018 was het jaar waarin ik het genre New Adult écht een kans gaf. Ik ben nog geen groot fan van het genre, maar De Deal van Elle Kennedy is wel een NA-boek dat me heeft weten te verrassen. In dit boek twee frisse personages genaamd Hannah en Garrett, die op een Amerikaanse universiteit zitten en soms college hebben samen. Geen moeilijk gedoe en cliché misverstanden, maar personages die zeggen waar het op staat. Wat een verademing! Een lekker vlot verhaal en – aangezien het New Adult is – ook romantisch en sexy. Fijn feelgood leesvoer.

Lees hier mijn complete recensie

recensie een sarah crossan

6. Een – Sarah Crossan

In april las ik Een van Sarah Crossan. Mijn allereerste boek in vrije vers. En dat beviel behoorlijk goed, want na Een las ik Nieuwe Maan en Gewicht Van Water van dezelfde auteur én 67 Seconden van Jason Reynolds. Maar Een is mijn ultieme favoriet van Sarah. Dit boek gaat over een Siamese tweeling, Grace en Tippy. Van hun dagelijkse dingen zoals naar school gaan tot verliefd worden – je maakt het allemaal met ze mee. Tot er een levensveranderende beslissing moet worden gemaakt. Een boek dat je raakt. Hartverscheurend mooi.

Lees hier mijn complete recensie

7. Een Schitterende Chaos – Claire Christian

Met Een Schitterende Chaos hield ik dit jaar een blogtour, samen met een aantal andere bloggers. Het boek verraste me enorm door de vele thema’s die aan bod komen, zoals zelfmoord en depressie. Erg heftig, maar tegelijkertijd ook luchtig. Over personages met een verhaal, maar die tegelijkertijd ook allebei een bijbaantje hebben in een kebabzaak. Realistisch, krachtig, emotioneel én ontzettend lief.

Lees hier mijn complete recensie

8. Everless (Everless #1) – Sara Holland

In Everless zet Sara Holland een hele mysterieuze en sprookjesachtige wereld neer. Inclusief luguber randje: je kunt de tijd die in je bloed zit omzetten in geld, wat er op neer komt dat rijke mensen langer leven dan de armen. Ik vond het boek heel interessant omdat het onduidelijk was waar het verhaal naartoe ging en je hoofdpersoon Jules eerst niet zo goed begrijpt. Waarom moet ze in hemelsnaam terug naar het kasteel Everless? Maar het werd steeds beter en spannender en uiteindelijk kon ik het boek niet meer wegleggen. Everless is een beetje De Selectie meets Hazelwoud – sprookjesachtig, maar ook spannend en avontuurlijk.

Lees hier mijn complete recensie

9. Geheimen (De Royals #3) – Erin Watt

Ik ben een ware Royals-fan inmiddels en deel 3 uit de reeks was dit jaar mijn favoriet. Als je een romantisch boek zoekt met méga veel drama, dan zit je goed bij de boeken van Erin Watt. De reeks is wel een geval van ‘you’ll love it or you hate it’, maar ik behoor zeker tot die eerste categorie. Geheimen is zo’n guilty pleasure, maar ik kom er gewoon voor uit dat ik de boeken fantastisch vindt, hoor. Wie houdt er op zijn tijd niet van een boek met een overdosis drama? Heerlák.

Lees hier meer over Verleiding, Verraad, Geheimen & Verlangen

Sara Holland Everless recensie

10. Hazelwoud – Melissa Albert

Hazelwoud gaat over Alice die met haar moeder op de vlucht is. Voor wat weet ze niet precies, maar als haar oma opeens overlijdt gebeuren er vreemde dingen. Haar moeder wordt ontvoerd door iemand die zegt uit Het Achterland te komen. Apart, want Alice’ oma heeft namelijk een duister sprookjesboek over Het Achterland op haar naam staan. Zou het echt bestaan? Samen met superfan Ellery gaat Alice naar het landgoed van haar oma om te ontdekken wat er nu waar is van de verhalen. Wat volgt is een bizar verhaal dat speelt met werkelijkheid en illusie en waarin duistere sprookjes dichterbij lijken dan ooit. Meeslepend, mysterieus en een ongelofelijk spannende en duistere sfeer – ik vond Hazelwoud géweldig. Nu ik dit schrijf wil ik het direct herlezen.

Lees hier mijn complete recensie

11. Het Eeuwige Leven – Matt Haig

Als er een schrijver mijn ontdekking is van het jaar, dan is het Matt Haig wel. Ik heb het al eerder gezegd, maar wat schrijft die man toch goede boeken. Niet normaal goede boeken. Het Eeuwige Leven was het eerste boek dat ik van hem las en gaat over een man die al eeuwen leeft, vanwege een zeldzame aandoening. Matt Haig sleurt je het verhaal in, laat je door de tijd reizen (London in de tijd van Shakespeare, wie wil dat nou niet?) en doet dat allemaal op zo’n verfijnde manier dat je versteld staat. Het fijnste aan het boek vond ik het tempo. Bij sommige verhalen gaan alle gebeurtenissen in sneltreinvaart, bij dit verhaal kabbelt het soms heerlijk voort zonder dat het ergerlijk is. Ja, je kunt wel merken dat ik inmiddels fan ben van Matt Haig. De Wezens staat op het lijstje voor 2019.

Lees hier mijn complete recensie

12. Het Geheugenboek – Lara Avery

De Bibliotheek stelde me dit jaar ook niet teleur. Vooral Het Geheugenboek is me bijgebleven van mijn fondsen in de bibliotheek. Dit boek stond al een tijdje op mijn lijstje, maar in 2018 las ik het. In dit verhaal volgen we Sammie. In het begin een doodgewone tiener, maar ze takelt door een geheugenziekte steeds verder af gedurende het verhaal. Heel emotioneel allemaal, maar er zitten ook genoeg grappige momenten in. Sammie wordt bijvoorbeeld verliefd en wil de dingen doen die een normale tiener doet. Ik had erg met het hoofdpersonage te doen. Hartverscheurend, ontroerend en waanzinnig mooi. Huilen op het einde, ik zeg het maar alvast.

Lees hier mijn complete recensie

Recensie Matt Haig het eeuwige leven

13. Nooit Meer – Colleen Hoover

Qua onderwerp kan ik niet veel verklappen zonder dit hele boek te spoilen, maar Nooit Meer van Colleen Hoover is heel intens. Het begint normaal, als een feelgood New Adult-verhaal, maar slaat steeds verder om. Wat het boek een extra lading geeft, is het feit dat Colleen uit eigen ervaring schrijft (spoiler: o.a. huiselijk geweld). Na het lezen heb je zeker een ander beeld van mensen in zo’n situatie.

Lees hier mijn complete recensie

14. Onbreekbaar-trilogie – Lisette Jonkman

Ik heb een boek ‘hot’ genoemd dit jaar en het was één van de boeken uit de Onbreekbaar-trilogie van Lisette Jonkman. Ik las eerder al zo’n beetje alles van Lisette, maar deze trilogie (die je trouwens alleen als e-books kunt lezen) slaat echt alles. Abby en Ferdi, de hoofdpersonen in dit boek, zijn ontzettend sprankelend, grappig en bovendien heel erg echt. Denk daar romantische en sexy scenes bij én de humor van Lisette Jonkman en je hebt en geweldige trilogie. Oh ja, en het laatste deel bevat allemaal verwijzingen naar de Verkikkerd-boeken. Zo leuk! Werd ik dan weer een beetje nostalgisch van, want die roman las ik al heel wat jaar geleden.

Lees hier meer over Buren With Benefits en Onbegrensde Liefde.

15. Onder Een Hemel Van Sproeten – Alex Boogers

Alex Boogers was ook zo’n schrijver waar ik graag wat van wilde lezen. En zo gebeurde het dat ik Onder Een Hemel Van Sproeten las dit jaar. Over dit boek schreef ik: “Dit boek heeft alles wat je wilt en misschien nog wel meer dan dat. Ik weet in ieder geval dat ik meer boeken van Boogers ga lezen, want hij schrijft precies op de manier waar ik van hou – hoopvol, toegankelijk en op de juiste momenten een beetje sentimenteel of nostalgisch.”

Lees hier mijn complete recensie

onder een hemel van sproeten alex boogers recensie

16. Planeet Paranoïa – Matt Haig

De vraag die in dit boek centraal staat is: hoe kunnen we in een krankzinnige wereld leven zonder zelf krankzinnig te worden? Dat wil zeggen in een wereld waarin politici met krankzinnige denkbeelden de macht hebben (Trump bijvoorbeeld), waarin onwijs veel mensen kampen met psychische klachten, stress hebben aan de orde van de dag is en je gebombardeerd wordt door slecht nieuws. Matt staat bij ieder onderwerp stil, haalt wetenschappelijk onderzoek aan, vertelt over eigen ervaringen en probeert in elk hoofdstuk de link te leggen tussen zijn gevoel en de wereld zelf. Hij doet dat heel ingenieus, door laag voor laag te bespreken en niet in moeilijke taal te vervallen. Zó knap gedaan. Ik raad dit boek iedereen aan omdat je de wereld beter begrijpt na het lezen van Planeet Paranoïa.

Lees hier mijn complete recensie

Wat zijn jouw favoriete boeken van 2018?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *